Reguluje trawienie, odchudza, oczyszcza. Można go pić lub dodawać do dań

Kminek zwyczajny jest dobrze znaną przyprawą w polskiej kuchni. W Polsce uprawia się go głównie na Żuławach Wiślanych, a nasz kraj jest największym eksporterem tej rośliny. Jednak czy wiemy, jakie bogactwo mamy pod ręką? O właściwościach zdrowotnych kminku zwyczajnego wiedziano już w starożytności. Czas, żebyśmy i my dowiedzieli się, jak wpływa na organizm i jakie ma właściwości. To przyprawa, która nie tylko wzbogaca smak dań, ale także dba o zdrowie.

Kminek zwyczajny - co to za przyprawa?

Kminek zwyczajny jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny selerowatych. Kwitnie dopiero na drugi rok od posadzenia - wypuszcza wówczas pędy kwiatowe mające nawet metr wysokości. Kwitnie na kolor biały lub różowy. Najbardziej charakterystyczne i łatwo rozpoznawalne są owoce kminku zwyczajnego. Mają kolor brązowy i podłużny kształt delikatnie wygięty w łuk. To właśnie one stanowią główny surowiec do przygotowania przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że właściwości zdrowotne wykazuje również korzeń kminku zwyczajnego (przypominający marchewkę) oraz liście rośliny.  

Reklama

Kminek zwyczajny jest popularną przyprawą w kuchni polskiej. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zarówno całe nasiona, jak i olejek kminkowy. Dodaje się go do wędlin i pieczywa. Kminek jest doskonałą przyprawą do dań ciężkostrawnych zawierających tłuste mięsa i kapustę. Dodaje się go do bigosu, fasolki po bretońsku czy domowych kiełbas, ciężkich sosów mięsnych, ale także warzyw.  

Właściwości kminku

Kminek swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim olejkom eterycznym zawierającym karwon i limonen. Ponadto w owocach kminku można znaleźć kumaryny, sole mineralne, garbniki, flawonoidy, żywice, a także tłuszcze, białka, węglowodany i kwasy organiczne. W korzeniu rośliny znajduje się mnóstwo witaminy C, a w liściach obecne są flawonoidy i wielocukry, które wpływają na uelastycznienie skóry.  

Jakie właściwości zdrowotne ma kminek? Jak się okazuje, ma ich całkiem sporo. Kminek ma właściwości: 

  • rozkurczowe, 
  • poprawiające trawienie i antywzdęciowe, 
  • antyoksydacyjne, 
  • przeciwzapalne,  
  • przeciwnowotworowe, 
  • przeciwbakteryjne, 
  • przeciwgrzybicze. 

Zawarte w kminku substancje aktywne pomagają zwalczyć bakterie takie jak Shigella spp., E. coli, S. aureus, C. abicans, a także grzyby z rodzaju Aspergillus, Trichophyton, Epidermophyton.

Na co działa kminek?

Kminek jest najbardziej znany ze swoich właściwości antywzdęciowych. Doskonale działa na układ pokarmowy, ułatwiając trawienie ciężkostrawnych potraw. Jego działanie rozkurczowe, regulujące dopływ żółci oraz zwiększające produkcję soku trawiennego pomaga w wielu dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Jest doskonałym lekiem na zgagę, zaparcia, biegunki czy ból brzucha. Jego skuteczność potwierdzono również u osób cierpiących na IBS, szczególnie postać biegunkową.  

Kminek zwyczajny działa jednak na znacznie większą liczbę układów w organizmie człowieka. Wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i obniża ciśnienie krwi. 

Karweol obecny w kminku normalizuje poziom glukozy we krwi. Podobne działanie przeciwcukrzycowe wykazują inne substancje zawarte w tej przyprawie, m.in. kwas kawowy, galusowy, chlorogenowy, kumarowy i ferulowy czy katechina. 

Kminek na odchudzanie również się sprawdza. Przyspiesza on przemianę materii i spalanie tłuszczów. Ponadto zmniejsza chęć na węglowodany, co wraz z pobudzeniem układu trawiennego do pracy korzystnie wpływa na redukcję masy ciała.  

Kto nie powinien stosować kminku?

Na kminek powinny szczególnie uważać osoby ze schorzeniami dróg żółciowych i wątroby czy z zapaleniem nerek. Długotrwałe stosowanie kminku może uszkodzić powyższe organy. Ponadto nie zaleca się stosowania kminku na otwarte rany, popękaną skórę czy błony śluzowe.  

CZYTAJ TAKŻE:

Pomoże na nerwy i bezsenność, ukoi wrażliwe jelita. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę rumiankową?

Sok z tych drzew to wiosenne napoje mocy. Pij na anemię, słabe włosy i odporność

Koi śluzówki i jelita. Herbatę tymiankową pij też dla odporności i zdrowia nerek

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kminek | przyprawy | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL