Komu poważnie zaszkodzą karnawałowe przysmaki? Nie jedz, jeśli masz chorobę z listy

Smażone potrawy są niezdrowe, jednak zjedzenie usmażonego kotleta czy ryby od czasu do czasu nie wpłynie diametralnie na nasze zdrowie. W okresie karnawału częściej sięgamy po takie właśnie potrawy, a tłusty czwartek to okazja, by zajadać się smażonymi pączkami czy faworkami. Gorzej, jeśli produkty z patelni i głębokiego oleju stale pojawiają się na talerzu. Są jednak osoby, które zdecydowanie powinny unikać tak przyrządzonych potraw, ponieważ mogą one prowadzić do nieprzyjemnych objawów oraz zdrowotnych konsekwencji. Kto powinien zrezygnować ze smażonego jedzenia?

Dlaczego smażone jedzenie jest niezdrowe?

W trakcie smażenia dochodzi do wielu zmian zarówno w tłuszczu, którego używamy do przygotowania potrawy, jak i w samym jedzeniu. Zmniejsza się udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wzrasta poziom tłuszczów trans. To właśnie one są odpowiedzialne za zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby naczyń krwionośnych, ale także mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera czy nowotworu.

Ponadto, nadmiar tłuszczu w diecie sprzyja nawadze oraz otyłości, co prowadzi z kolei do nadciśnienia tętniczego krwi czy cukrzy. Szczególnie na produkty smażone powinny uważać osoby z chorobami żołądka, wątroby czy trzustki.

Reklama

Chorzy na wątrobę i trzustkę powinni unikać smażonego

Produkty smażone są ciężkostrawne, a by proces trawienia odbywał się prawidłowo, niezbędna jest do tego żółć produkowana w wątrobie. 

Osoby, które cierpią z powodu chorób związanych z wątrobą oraz trzustką powinny unikać spożywania smażonego jedzenia, by nie obciążać pracy wątroby. Przede wszystkim powinny uważać osoby z:

  • przewlekłym lub ostrym zapaleniem wątroby,
  • marskością wątroby,
  • kamicą żółciową,
  • zapaleniem dróg żółciowych.

U tych osób, po spożyciu smażonego jedzenia, mogą pojawiać się silne bóle po prawej stronie, pod żebrami. Jest to tak zwana kolka wątrobowa, której objawy mogą nasilić się przy stosowaniu nieprawidłowej diety. W trakcie napadu kolki dochodzi do zamknięcia dopływu żółci z pęcherzyka żółciowego. Ból może utrzymywać się nawet kilka godzin i promieniować do prawej łopatki.

Wysoki cholesterol jest przeciwwskazaniem do smażonego

Osoby, u których potwierdzono hipercholesterolemię (wysoki poziom cholesterolu) lub hipertrójglicerydemię (wysoki poziom trójglicerydów) zdecydowanie powinny unikać produktów smażonych. Zwiększona ilość tłuszczów w diecie sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach tętniczych, które są przyczyną zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu ale także rozwinięcia choroby niedokrwiennej serca.

W przypadku wysokiego cholesterolu zalecane jest spożywanie przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, których doskonałym źródłem są ryby. Ich przygotowanie jednak nie powinno opierać się o proces smażenia. Ponadto chorujący na hipercholesterolemię powinni zadbać, by w ich diecie nie zabrakło świeżych owoców i warzyw, a także błonnika.

Refluks żołądkowo-przełykowy nasilają produkty smażone

Produkty smażone są ciężkostrawne, co może powodować podrażnienie żołądka i nasilenie objawów refluksu. Po takim posiłku może pojawić uczucie pieczenia w przełyku lub klatce piersiowej, ból brzucha oraz cofanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Osoby z refluksem powinny przede wszystkim spożywać potrawy lekkostrawne, gotowane, a w ich diecie nie powinno zabraknąć warzyw, kasz i chudego nabiału.  

Wrażliwe jelita nie lubią smażonego

Ze smażonych potraw przede wszystkim powinny zrezygnować osoby cierpiące na zaburzenia jelitowe. Spożywanie tak przygotowanego jedzenia przez osoby z zespołem jelita drażliwego czy chorobą uchyłkową jelit może zaostrzyć nieprzyjemne objawy.  Smażone zwiększa ryzyko wystąpienia bólu brzucha, biegunki oraz uporczywych wzdęć. 

Jedzenie smażonego w nadmiarze jest toksyczne

Smażone jedzenie, oprócz tego, że zawiera w sobie wyżej wspomniane tłuszcze trans, jest również źródłem neurotoksyny, która spożyta w nadmiarze może poważnie zaszkodzić zdrowiu. W trakcie obróbki termicznej w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza, w jedzeniu dochodzi do reakcji między aminokwasami i cukrami. W brązowiejącej powierzchni potrawy znajduje się akrylamid - związek, będący neurotoksyną, który spożywanych w dużych ilościach, może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego.

U osób, które w nadmiarze spożywają produkty smażone, mogą pojawiać się objawy świadczące o wysokiej zawartości akrylamidu w organizmie, do których zalicza się:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • drętwienie kończyn,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej. ‘

Badania dowiodły, że nadmierne spożywanie smażonych potraw, w tym zjadanie akrylamidu, prowadzi do mutacji komórek i tym samym zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. Nadmiar tego związku grozi przede wszystkim rakiem tarczycy, gruczołu krokowego, macicy oraz płuc.


CZYTAJ TAKŻE:

Takie pułapki kryją się w "zdrowej żywności"

Przekąska obniżająca cholesterol i ciśnienie krwi. Jedz codziennie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: refluks dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL