Reklama

Czarna lista produktów, które szkodzą wątrobie

Specjaliści nie mają wątpliwości i zgodnie twierdzą, że codzienny jadłospis ma ogromny związek z pracą naszej wątroby. Prawidłowa dieta pozwala zmniejszyć ryzyko m.in. stłuszczenia wątroby, uszkodzenia wątroby czy marskości wątroby. Czego nie należy spożywać? Lista produktów, które źle wpływają na naszą wątrobę, jest długa. Poniżej wymieniamy pięć produktów, które szczególnie jej szkodzą.

Wątroba i jej funkcje w organizmie

Wątroba to nie tylko jeden z największych, ale także najważniejszych narządów w ciele człowieka. Pełni wiele istotnych funkcji - przede wszystkim detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną oraz magazynującą. Wątroba m.in. produkuje żółć, przekształca węglowodany w glukozę i tłuszcze, przetwarza zużyte czerwone krwinki oraz filtruje wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. 

Jak pokazują liczne badania, codzienna dieta ma ogromny wpływ na pracę wątroby. Odpowiedni jadłospis poprawia jej funkcjonowanie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Chodzi m.in. o stłuszczenie wątroby czy uszkodzenie wątroby. 

Reklama

Jak należy troszczyć się o wątrobę? Oto pięć produktów, których warto unikać. 

Jak alkohol wpływa na wątrobę?

To chyba nikogo nie zaskoczy. Alkohol jest największym wrogiem naszej wątroby. Jak pokazują badania, codzienne picie czterech piw, które odpowiada 80 g etanolu, znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia schorzeń wątroby. Dotyczy to przede wszystkim poalkoholowego uszkodzenia wątroby, zapalenia wątroby, marskości wątroby czy rozwoju nowotworów wątroby. 

Bardzo niebezpieczne jest także mieszanie niektórych leków z alkoholem. Chodzi m.in. o popularny i wydawany bez recepty paracetamol. Taka mieszanka skutkować może poważnym uszkodzeniem wątroby. 

Specjaliści podkreślają, że na negatywny wpływ alkoholu na wątrobę szczególnie narażone są kobiety. Bezpieczna dawka alkoholu jest dla nich znacznie mniejsza niż dla mężczyzn. Według zaleceń WHO kobiety nie powinny spożywać więcej niż siedem 0,5 l butelek piwa tygodniowo.

Polecamy: Alkohol a wątroba. Fakty i mity

Chcesz mieć zdrową wątrobę? Nie przesadzaj z solą

Z troski o wątrobę warto ograniczyć także sól. WHO zaleca, aby dzienna dawka soli nie przekraczała 5-6 g. To odpowiednik płaskiej łyżeczki do herbaty. Niestety, badania pokazują, że każdego dnia spożywamy jej znacznie, bo nawet trzy razy, więcej. 

Lista chorób i dolegliwości, jakie powodować może nadmiar soli, jest długa. Zaliczamy do nich: nadciśnienie tętnicze, udaru mózgu i niewydolność serca. Okazuje się, że sól negatywnie wpływa także na naszą wątrobę. Jak pokazują badania, jej nadmierne spożywanie doprowadzić może do uszkodzenia wątroby. Zaobserwowano to nawet u płodów.

Z troski o wątrobę unikaj tłustych produktów

Kolejną grupą artykułów, których nie lubi nasza wątroba, są produkty wysokotłuszczowe. To przede wszystkim tłuste mięsa takie jak wieprzowina i wołowina oraz produkty pochodzenia mięsnego, w tym wędliny, parówki, kiełbasy i pasztety. Kiepskim pomysłem jest także tłusty nabiał, np. mleko powyżej 2 proc. tłuszczu, tłusty twaróg, śmietana, sery żółte, sery pleśniowe i sery topione. Z codziennej diety warto wykluczyć także dania smażone w głębokim tłuszczu, panierki i ciężkie sosy. 

Innym zagrożeniem dla naszej wątroby są dania typu fast food. Cheeseburger lub hamburger mogą wyglądać niepozornie, lecz warto pamiętać, że jest to nie tylko bomba kaloryczna, ale i tłuszczowa. 100 g burgera to ok. 270 kcal i 12-13 g tłuszczu, jednak mało która kanapka ma tylko 100 g. Większość burgerów to ok. 200-300 g. Doliczyć do tego trzeba także frytki, które często dołączone są do zestawu.

Dla wątroby groźny cukier i zamienniki

Tuż obok soli na czarnej liście znajduje się cukier. Regularne spożywanie dużych ilości cukru obciąża wątrobę i sprzyja gromadzeniu się w niej tłuszczów. Skutkować to może takimi powikłaniami jak zapalenie wątroby czy marskość wątroby. Co istotne, badania pokazują, że dla naszej wątroby równie groźne są popularne zamienniki cukru, np. aspartam

Jeżeli nie potrafimy całkowicie wykluczyć cukru z codziennej diety, zadbajmy o jego odpowiednią ilość. Według zaleceń WHO maksymalna dzienna dawka cukru dla osoby dorosłej to 10-12 płaskich łyżeczek od herbaty.

Jakie leki szkodzą wątrobie?

Niestety, na naszą wątrobę negatywnie wpływać mogą także leki. Dzieje się tak, ponieważ zdecydowana większość z nich metabolizowana jest właśnie w wątrobie. Do polekowego uszkodzenia wątroby doprowadzić może wspomniany już paracetamol, a także leki przeciwbólowe i przeciwzapalne z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, antybiotyki, tabletki antykoncepcyjne czy leki przeciwdepresyjne. Przy długotrwałej terapii jakąkolwiek substancją należy systematycznie przeprowadzać badania parametrów wątroby, m.in. ALT, AST, ALP, GGTP oraz bilirubiny całkowitej

Lekarze zwracają uwagę na jeszcze jedną ważną kwestię. Ze względu na wątrobę należy ograniczyć przyjmowanie leków do minimum. Z tego powodu nie należy stosować żadnych leków bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Dieta oczyszczająca wątrobę - kto jej potrzebuje, na czym polega?

Jest pierwsza ofiara tajemniczej choroby wątroby

Tych napojów unikaj. Wątroba ci za to podziękuje

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL