Odmładzają, zbijają cholesterol, wspierają mózg. To jedne z najzdrowszych orzechów
Orzechy powinny być obecne w codziennej diecie. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik czy magnez, są też źródłem flawonoidów. Jeśli już po jakieś sięgamy, to najczęściej po orzechy włoskie czy laskowe, a ostatnio bardzo modne stały się pistacje czy nerkowce. Na tle innych wyróżniają się jednak orzechy makadamia, dlatego warto i na nie zwrócić uwagę. Co takiego mają w sobie? Dlaczego warto je jeść? Sprawdzamy.
Makadamia, wieczne zielone drzewo rosnące m.in. w Australii, na Hawajach i w Afryce Południowej, uprawiane jest przede wszystkim dla smacznych i zdrowych orzechów. Orzechy makadamia mają subtelny, maślany smak i kremową konsystencję. Ich smaczne wnętrze przykre jest niezwykle twardą łupiną, którą ciężko rozłupać. Mówi się, że jest twardsza nawet od łupiny kokosa. Na szczęście można je dostać już gotowe do spożycia. Czy warto po nie sięgać? Jak najbardziej. Podobnie jak większość innych orzechów orzechy makadamia są bogate w składniki odżywcze i korzystne związki roślinne. Ale pod pewnymi względami się wyróżniają.
Orzechy makadamia są bogate w zdrowe tłuszcze. Ich charakterystyczny, masłowaty, słodkawy smak wynika właśnie z dużej ich zawartości. Tłuszcze, które występują w tych orzechach, to głównie tłuszcze jednonienasycone (ok. 80 proc). Zawierają również specyficzne rodzaje jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są łatwo dostępne w wielu innych produktach spożywczych. Zauważa się, że zawartość tłuszczu w orzechach makadamia jest wyższa niż w innych popularnych orzechach - np. orzechach nerkowca czy orzechach włoskich. Są one kaloryczną przekąską - 100 g ma ok. 700 kcal. Jeśli chodzi o zawartość białka, mają go nieco mniej niż inne znane nam orzechy.
Orzechy makadamia to nie tylko zdrowe tłuszcze. Produkt ten jest świetnym źródłem błonnika, dostarcza żelaza, wapnia, magnezu, manganu, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, a także miedzi, fosforu i selenu. Równie istotną informacją jest to, że orzechy makadamia mają niski indeks glikemiczny.
Podobnie jak większość orzechów, orzechy makadamia są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Wyróżniają się wysokim poziomem flawonoidów (jednym z najwyższych wśród orzechów). Poza tym są bogate w tokotrienole. Przeciwutleniacze chronią komórki organizmu, spowalniają naturalne procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy typu 2.
Tłuszcze jednonienasycone, których w orzechach makadamia jest pod dostatkiem, przyczynią się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenia poziomu "dobrego" cholesterolu. Wiele dotychczas przeprowadzonych badań pokazuje, że dodatek orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. W badaniach zaobserwowano również, że spożywanie orzechów makadamia zmniejsza markery stanu zapalnego, co również nie jest bez znaczenia dla układu sercowo-naczyniowego.
Regularne jedzenie orzechów, m.in. orzechów makadamia, zmniejsza prawdopodobieństwo zespołu metabolicznego. Podkreśla się, że duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i mała ilość węglowodanów powoduje mniejszą glikemię poposiłkową, gdy orzechy są dodawane do posiłku bogatego w węglowodany.
Orzechy makadamia, pomimo że są bogate w kalorie, mogą mieć pozytywny wpływ na masę ciała. Przybywa coraz więcej badań, które potwierdzają, że sięganie po orzechy nie powoduje znacznego przyrostu masy ciała w prawidłowo zbilansowanej diecie. Orzechy makadamia mogą zmniejszać głód i promować uczucie sytości (za sprawą dużej zawartości białka i błonnika). Poza tym pewne ich właściwości mogą wpływać na to, że dostarczają mniej kalorii niż się powszechnie uważa. Ich spożywanie może korzystnie wpłynąć również na trawienie i ogólny stan zdrowia jelit.
Orzechy makadamia to świetna przekąska sama w sobie. Jeśli szukasz czegoś na szybko, a do tego pożywnego, to będzie dobry wybór. Poza tym orzechy te możesz dodawać do sałatek, wypieków, sosów. Świetnie komponują się z owocami i warzywami, a także daniami mięsnymi, np. których podstawą jest kurczak. Zawsze możesz je też dodać do porannej owsianki. Ale niestety - orzechy makadamia to jedne z najdroższych orzechów. Za 500 g tych orzechów trzeba zapłacić ok. 60 zł.
CZYTAJ TAKŻE:
Mnóstwo przeciwutleniaczy, mniej kalorii. Orzechy tygrysie zyskują na popularności
Kulinarny i zdrowotny rarytas. Trufle podbiły serca Polaków. Jak działają?
Włochaty owoc dostarcza witaminy C i obniża poziom cholesterolu. Pomaga też gubić kilogramy