Kulinarny i zdrowotny rarytas. Trufle podbiły serca Polaków. Jak działają?
Można je kochać lub nienawidzić, ale z pewnością nie można przejść obok nich obojętnie. Nie ma chyba drugiego tak wyrazistego i unikalnego smaku na świecie jak smak trufli. Symbol wyrafinowanej kuchni włoskiej i francuskiej z roku na rok coraz bardziej zaskarbia sobie także polskie podniebienia. W kartach restauracyjnych przybywa dań z dodatkiem trufli, i choć trzeba za nie słono płacić - koneserzy twierdzą, że warto. Co ciekawe, ten rosnący pod ziemią najdroższy grzyb świata to rarytas nie tylko kulinarny. Trufle wykazują też imponujące właściwości zdrowotne. Oto co zawierają i jak działają na organizm.
Trufle to przedstawiciele grzybów workowych. Wyglądem na pierwszy rzut oka mogą zniechęcać - są kuliste, twarde i zdrewniałe, nie mają trzonu ani kapelusza, jak inne grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest to, że rosną pod ziemią - można je znaleźć na głębokości około 10-20 centymetrów.
Trufle najczęściej rosną w liściastych lasach basenu Morza Środziemnego - głównie we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. By znaleźć dziko rosnące trufle, konieczna jest pomoc zwierząt o doskonałym węchu, np. psów czy świń. Obecnie istnieją już farmy trufli hodowlanych.
W Polsce trufle są niezwykle rzadkie i chronione prawem, nie wolno więc ich zbierać. Nie mniej w restauracjach serwujących kuchnię międzynarodową dań z truflami przybywa u nas jak grzybów po deszczu. Specjaliści od kulinarnych trendów mówią wręcz o truflowym szale i modzie na trufle. Okazuje się, że możne nam to wyjść na zdrowie.
Trufle są znane przede wszystkim ze swojego intensywnego aromatu, który jest często opisywany jako ziemisty, piżmowy, a nawet lekko czosnkowy. Istnieje wiele gatunków trufli, ale najbardziej cenione to trufla biała (Tuber magnatum) i trufla czarna (Tuber melanosporum). Każdy gatunek ma swój unikalny profil smakowy i zapachowy, co wpływa na ich zastosowanie w kuchni.
Trufle to najdroższe grzyby świata. Są tak cenne, że często nazywa się je "czarnymi diamentami". Ich cena w zależności od gatunku, waha się od około 2000 do 25 000 zł za kilogram.
Wartości odżywcze trufli różnią się w zależności od gatunku oraz stopnia dojrzałości. Trufle są bogatym źródłem białka, węglowodanów, błonnika i soli mineralnych.
Co zawierają trufle?
- Białko - stanowi około 20 proc. suchej masy trufli (co jest znaczącą ilością jak na grzyby) i zawiera w swoim składzie niezwykle cenne aminokwasy egzogenne.
- Błonnik - wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspiera zdrowie układu trawiennego oraz ułatwia metabolizm cholesterolu.
- Witaminy - trufle są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina i tiamina. Grzyby te zawierają również ergosterol będący prekursorem ważnej dla budowy kości witaminy D.
- Minerały - zawierają również ważne minerały, takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk i mangan.
Truflami zajadali się już starożytni Babilończycy, Grecy czy Rzymianie. Używali ich do celów terapeutycznych, wierząc, że uzdrawiają one zarówno duszę, jak i ciało. W czasach średniowiecznych truflom - ze względu na ich unikalny wygląd i pochodzenie z ziemi, przypisywano właściwości magiczne. Później grzyby te były traktowane m.in. jako afrodyzjak, środek płatniczy lub synonim luksusu. Stosowano je w medycynie ludowej, m.in. w zapobieganiu i leczeniu schorzeń o charakterze zapalnym. Leczono nimi gorączkę, infekcje i choroby skóry.
Współczesne badania naukowe potwierdzają przeciwzapalne, immunostymulujące, a nawet anykancerogenne właściwości trufli. Trufle są wykorzystywane jako składnik kosmetyków, w których mają za zadanie wygładzać zmarszczki, rozjaśniać skórę i zwiększać jej elastyczność.
Za sprawą właściwości przeciwutleniających trufle zapobiegają też powstawaniu wolnych rodników, stanom zapalnym, chorobom degeneracyjnym i nowotworowym.
Trufle wykazują wiele korzyści dla zdrowia. Oto najważniejsze działanie trufli:
- Antyoksydacja - trufle zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych i opóźniając procesy starzenia.
- Wsparcie układu odpornościowego - dzięki obecności cennych minerałów i witamin, trufle mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Poprawa zdrowia i wyglądu skóry - kremy i maść z dodatkiem trufli działają leczniczo na skórę, zapobiegając wypryskom i spowalniając procesy starzenia się. Zawarte w truflach antyoksydanty i witaminy mogą przyczynić się do poprawy kondycji skóry, nadając jej zdrowszy wygląd.
- Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne - trufle mogą wykazywać działanie łagodzące stany zapalne oraz wspierać procesy leczenia infekcji o podłożu wirusowym lub bakteryjnym.
- Właściwości hepatoprotekcyjne - ochronne dla wątroby. Trufle łagodnie regulują produkcję żółci, naturalnie wspierają proces detoksykacji organizmu i samoregeneracji wątroby.
W 100 gramach trufli znajduje się około 73 kcal, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do potraw. Również zawartość tłuszczu w truflach jest niska - stanowią one około 5 proc. suchej masy. Należy jednak pamiętać, że są one zwykle jedynie dodatkiem do dań - a te najczęściej opierają się na węglowodanach z dodatkiem oliwy lub śmietany. Dania z truflami bywają więc bardzo kaloryczne.
Najpopularniejszym daniem z truflami jest włoskie spaghetti al tartuffo, ale równie popularne jest truflowe risotto, stek z masłem truflowym albo frytki z truflowym majonezem. Trufle są bowiem używane głównie jako przyprawa, dodając każdej potrawie intensywnego smaku i aromatu.
Trufle można również kupić pod postacią oleju truflowego, soli truflowej czy past truflowych. Aromat trufli najlepiej ujawnia się, gdy zetrze się świeżą truflę na ciepłe danie - temperatura uwalnia ich zapach. Jednocześnie trufli nie należy długo obrabiać - nie gotować ani nie smażyć - bo tracą część swoich walorów smakowych i zdrowotnych.
Źródła:
Janakat S., Nassar M., Hepatoprotective activity of desert trufle (Terfezia claveryi) in comparison with the effect of Nigella sativa in the rat. Pakistan J. Nutrition, 2010, 9: 52-56.
Walczak M., Trufle - właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy. Gazeta Farmaceutyczna, 2013, 10: 26-27.
CZYTAJ TAKŻE:
Najdroższe grzyby świata rosną w Polsce. Gdzie i jak ich szukać?
Najmodniejsze warzywo roku. Fioletowa bulwa ube skrywa moc antyoksydantów