Jak prawidłowo mrozić pietruszkę i koper? Tylko tak zachowają witaminy
Siekana natka pietruszki i koperek zaskoczyły niejednego, kto otworzył pudełko lodów w zamrażarce u babci. Koperek i pietruszka to zioła chętnie wykorzystywane do zup, sosów, gulaszy, ale także na kanapki. I prawidłowo, bowiem zawierają w sobie mnóstwo witamin i właściwości zdrowotnych dla organizmu. Jak prawidłowo przechowywać natkę i koperek, by cieszyć się ich zaletami całą zimę?
Natka pietruszki to przede wszystkim skarbnica witaminy C - zwiera jej trzy razy więcej niż owoce cytrusowe. Ponadto jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Pietruszka jest doskonałym wspomagaczem w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, ponieważ zawarte w niej substancje odżywcze zwiększają wchłanianie żelaza z przyjmowanego pokarmu.
To jednak nie wszystko, ponieważ spożywanie natki pietruszki zalecane jest osobom z problemami skórnymi. Nie tylko witamina C, ale także beta-karoten korzystnie wpływają na barierę lipidową skóry, zapewniając jej nawodnienie.
Pietruszka zalecana jest też osobom z nieświeżym oddechem, ponieważ żucie natki działa bakteriobójczo. Zwiększa także wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co wspomaga trawienie i zapobiega występowaniu zgagi.
Koperek zawiera w sobie olejki, które stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych, co sprawia, że układ pokarmowy lepiej radzi sobie z trawieniem, zapobiegając wzdęciom i bólom brzucha np. po przejedzeniu. Ponadto koperek działa bakteriobójczo, obniża poziom cholesterolu i łagodzi stres.
Wyciąg z kopru działa przeciwbólowo w przypadku zapalenia stawów oraz łagodzi bóle menstruacyjne i bóle brzucha.
Nać pietruszki oraz koper warto spożywać przez cały rok, a zwłaszcza w okresie zimowym. Chociaż sezon na te zioła przypada na lato, warto zaopatrzyć się w świeże warzywa i przygotować je do przechowywania przez następne miesiące.
Pietruszka będzie nieoceniona w profilaktyce przeziębień i grypy, a koper pozwoli przyspieszyć leczenie w przypadku zakażeń bakteryjnych w sezonie jesienno-zimowym.
Klasyczną metodą przechowywania pietruszki i koperku jest mrożenie. Ważne jest, by bo mrożenia wykorzystać świeże zioła, uprzednio drobno je siekając. Przed ich przygotowaniem nie powinny one długo zalegać nam w kuchni, tylko jak najszybciej należy włożyć je do zamrażarki. To ważne, ponieważ im dłużej zioła przebywają w temperaturze pokojowej, tym szybciej tracą swoje cenne składniki.
Jeśli chcemy użyć natki czy koperku - nie należy ich uprzednio rozmrażać. Wystarczy wrzucić je do zupy, sosu czy na kanapkę, a pod wpływem temperatury potrawy same się rozmrożą. W ten sposób nie stracimy cennych witamin i minerałów. Posiekany koperek i pietruszkę można przechowywać w zamrażarce około pół roku.
Zioła możne także suszyć, co również zapewni nam dostęp do nich o każdej porze roku. Suszenie może odbywać się na świeżym powietrzu, ale nie mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych.
Inną metodą jest suszenie ziół w piekarniku. Pęczek ziół układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura nie powinna być wyższa, niż 50 stopni Celsjusza. Suszenie tą metodą może potrwać kilka godzin. Tak przygotowane zioła należy trzymać w suchym i ciemnym miejscu.
CZYTAJ TAKŻE:
Niebieska herbata ukoi nerwy, złagodzi ból. Wieczorem pomoże zasnąć
Kłopoty z pamięcią i nagły wzrost wagi? Winny może być dodatek do zup
Zbija cholesterol i ciśnienie, może chronić przed demencją. Wyniki badań