Regulują cholesterol i cukier, opóźniają starzenie. Pij lub dodawaj do owsianki

Wypełniają go soczyste pestki. Są jego najcenniejszą częścią, która obfituje w przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Jemy je świeże, czasem suszone, zdarza się nam sięgać też po sok. I na tym sposoby wykorzystania przez nas granatu praktycznie się kończą. Mało kto wie, że wartościowe są również kwiaty granatu. Z suszonych okazów przygotowuje się zdrowe napary, można także wzbogacać nimi napoje, którymi raczymy się na co dzień. Jakie właściwości mają suszone kwiaty granatu i jak ich używać?

Granat - co to za owoc?

Granat to owoc krzewu lub drzewa granatu z rodziny krwawnicowatych, kształtem i wielkością przypominający duże jabłko. Wypełniony jest jadalnym, soczystym miąższem z malutkimi pestkami, który skrywa się pod grubą łupiną. Granat właściwy (Punica granatum; to on nas interesuje) jest uprawiany w wielu krajach świata, natomiast Punica protopunict jest endemitem wysp Sokotra (archipelagu składającego się z kilku wysp na Oceanie Indyjskim, należącego do Jemenu).

Ludzkości granaty znane są od starożytności. To jedne z najstarszych owoców na naszej planecie. W Polsce jada się ich mało, jednak warto to zmienić, bo zaliczane są do najzdrowszych. Charakteryzuje je bogactwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Reklama

Granat to nie tylko źródło witamin

Granat jest źródłem przeciwutleniaczy. Głównymi przeciwutleniaczami są związki należące go grupy polifenoli - elagotaniny, i to one są odpowiedzialne za najwięcej zdrowotnych właściwości. Granat jest również bogaty w bardzo korzystne dla zdrowia związki fenolowe.

Z witamin, których również dużo w granacie, warto wymienić witaminę K i witaminę C, poza tym kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Owoce granatu są także dobrym źródłem potasu, zawierają też miedź, mangan, cynk, magnez i wapń. Poza tym - spore ilości błonnika.

Właściwości granatu

Pestki granatu zawierają antyoksydanty, które eliminują z ustroju szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie i niszczenie komórek. Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, mają istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Antyoksydanty powinny być dostarczane do organizmu w naturalnej postaci, z dietą, i jednym ze sposobów, by się w niej znalazły, jest spożywanie właśnie pestek granatu.

Nasiona granatu mają działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na układ krwionośny, zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL i obniżają ciśnienie krwi. Badanie z 2013 roku wykazało, że spożywanie soku z granatów może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 7 i 6 proc. u osób z wysokim ciśnieniem. 

Granatom przypisuje się również pozytywny wpływ na zdrowie układu nerwowego. Owoce te mogą poprawiać funkcje poznawcze. Badania wykazały też, że włączenie granatów do diety może pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera.

Za sprawą obecnych w nim składników granat ma korzystny wpływ na mikrobiotę. Jak zaobserwowano w badaniach, ekstrakt z granatu hamuje rozwój szczepów patologicznych, a promuje rozwój tych korzystnych. Warto po niego sięgać dla lepszej odporności. Regularne spożywanie tych owoców przynosi korzyści też skórze, bo opóźnia procesy starzenia.

Nie tylko pestki i sok. Właściwości kwiatów granatu

Najchętniej wybierane są świeże owoce (duże sztuki granatu mogą zawierać nawet 700 soczystych nasion, które można jeść na surowo), ale coraz większą popularnością cieszy się także sok z granatu. W sklepach można dostać również suszone kwiaty granatu, z których przygotowuje się zdrowe napary lub dodaje się je do innych, na co dzień spożywanych napojów. 

Kwiat granatu ma układające się promieniście, intensywnie czerwone płatki i grube dno wypełnione licznymi pręcikami. Używamy świeżych, jak i suszonych. Są źródłem przeciwutleniaczy, mają właściwości przeciwzapalne. Zawierają związki, które czynią je skutecznymi w walce z infekcjami bakteryjnymi.

Jak się wskazuje, kwiaty granatu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wspierają metabolizm lipidów i pomagają w uregulowaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dbają o prawidłową strukturę tętnic. Pomagają też regulować poziom cukru we krwi, dodają energii i witalności. Podobnie jak pestki mają też korzystny wpływ na skórę - mogą spowalniać proces jej starzenia.

Herbata z suszonych kwiatów granatu - jak przygotować?

Z suszonych kwiatów granatu uzyskuje się czerwony, cierpki i orzeźwiający napój, a jego spożywanie może przynieść organizmowi wiele korzyści. 1-2 łyżeczki surowca należy zalać gorącą wodą (ważne, żeby nie była wrząca), a następnie przykryć i odstawić na kilka minut. Tak otrzymany napar można dosłodzić miodem lub dodać do niego zioła, np. miętę czy tymianek. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Suszone kwiaty granatu mogą też stanowić dodatek do innych herbat.

Kwiaty granatu dostępne są również pod postacią proszku, który może być dodawany do jogurtów, owsianek czy koktajli. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Na trawienie, odporność i zmarszczki. Ten sok ma najlepsze właściwości wiosną

Wzdęcia i gazy złagodzi dobrze znany napar. Dosłownie uspokoi jelita

Kiedyś była nazywana remedium na 100 chorób. Pij na lepszy sen i zdrowe jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL