Włochaty owoc dostarcza witaminy C i obniża poziom cholesterolu. Pomaga też gubić kilogramy
Zbliża się okres wakacyjny i w związku z tym snujemy powoli urlopowe plany. Jeśli myślimy o odleglejszych zakątkach świata, możemy mieć okazję do tego, by spróbować wielu ciekawych produktów, takich, które w Polsce są spotykane rzadko, a nawet wcale. Takim produktem jest np. rambutan - owoc, który intryguje już samym wyglądem. Jest on niezwykle popularną przekąską w Azji. Dlaczego jest tak polecany przez miejscowych? Jak wpływa na zdrowie? Sprawdzamy.
Rambutan (jagodzian rambutan) to egzotyczny owoc, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Drzewo, na którym rosną te owoce, można spotkać głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, ale też w innych krajach Azji. Nazwa "rambutan" pochodzi od malajskiego słowa "rambut", które znaczy tyle co "włosy". Wszystko przez "włosy", które nadają mu niepowtarzalny wygląd.
Rambutan to owoc o kształcie od owalnego do kulistego, jest wielkości piłki golfowej, a pokryty jest czerwoną, owłosioną skórką, która jest miękka i elastyczna. Ma biały, perłowy miąższ, który jest soczysty, słodko-kwaśny. W smaku niektórym przypomina inny egzotyczny owoc - liczi, czasem wskazuje się, że winogrono bądź śliwkę. W środku owocu znajdziemy pestkę.
Rambutan przykuwa uwagę swoim wyglądem, zachwyca smakiem, a zdobywa coraz większe uznanie ze względu na przypisywane mu właściwości. Sprawdzamy, co takiego ma w sobie i dlaczego warto go jeść, choćby na wakacjach.
Rambutan jest bogaty w wiele witamin, minerałów i dobroczynnych związków roślinnych. Bioaktywne składniki obecne w miąższu mają działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwcukrzycowe. W rambutanie znajdziemy fenole, flawonoidy, korilaginę, geraniinę i kwas elagowy.
Rambutan jest źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B1, B2 i B3, ale przede wszystkim stanowi dobre źródło witaminy C. Witamina C obecna jest w znacznych ilościach - 100 g owoców może dostarczyć od ok. 20 do 50 mg tego związku. Mało tego - rambutan dostarcza potasu, fosforu, miedzi, cynku, wapnia, magnezu i żelaza. Cechuje się też dużą zawartością wody, a jego spożywanie to sposób na nawodnienie organizmu.
Ten włochaty owoc to również błonnik - 100 g miąższu to ok. 1,3-2 g.
Dieta bogata w przeciwutleniacze to istotny element walki z wolnymi rodnikami, a rambutan może być jej częścią. Nadmierna produkcja wolnych rodników w organizmie lub wyczerpanie przez organizm rezerw antyoksydacyjnych prowadzi do zjawiska zwanego stresem oksydacyjnym. Stan ten może prowadzić do szybszego starzenia się organizmu i rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, miażdżycy czy chorób neurodegeneracyjnych. Bardzo ważne jest więc dostarczanie antyoksydantów wraz z dietą. Warzywa i owoce to produkty bogate w różne antyoksydanty.
Jak wspomnieliśmy, rambutan to dobre źródło witaminy C. Ma ona działanie antyoksydacyjne, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego, jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, a poza tym zwiększa wchłanianie żelaza. Badania wykazały, że ekstrakty z owoców rambutanu mogą pomóc w walce z infekcjami. Poza tym są też obiecujące wyniki dotyczące hamowania wzrostu komórek nowotworowych, jednak potrzebne są dalsze badania.
Rambutan jest źródłem błonnika - zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, więc wspomaga prawidłowe trawienie, ale nie tylko. Błonnik wpływa korzystnie na parametry gospodarki lipidowej i poposiłkową odpowiedź glikemiczną, a także daje uczucie sytości i zmniejsza wartość energetyczną diety. Jego spożywanie może zapobiegać przyrostowi masy ciała i z czasem sprzyjać utracie kilogramów. Dodajmy, że ma niewiele kalorii - 100 g to ok. 80 kcal, i w większości składa się z wody.
W większej ilości w rambutanie występuje miedź. Bierze ona udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym, uczestniczy w tworzeniu i prawidłowym funkcjonowaniu czerwonych krwinek, a także jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.
Odnotowuje się również pozytywny wpływ ekstraktu z owoców rambutanu na poziom cukru we krwi, a także na poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Badacze sugerują również, że korzyści ze spożywania rambutanu mogą obejmować obniżenie ciśnienia krwi. Aby potwierdzić te efekty, potrzebne są jednak dalsze badania z udziałem ludzi.
Miąższ rambutanu jest bezpieczny do spożycia, natomiast jego skórka i nasiona zawierają kilka toksycznych substancji, których nie należy spożywać. Chociaż niektóre źródła podają, że można je jeść (np. po odpowiednim przygotowaniu), badacze stoją na stanowisku, że lepiej tego nie robić.
W Polsce rambutan nie jest powszechnie dostępny ze względu na klimatyczne i geograficzne ograniczenia. Zdarza się jednak, że świeże owoce pojawiają się w większych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach z produktami azjatyckimi. Można natrafić również na inne produkty, np. rambutan w syropie czy sok z rambutanu.
Rambutan to bardzo smaczny owoc, który zwykle spożywany jest na surowo. Przed spożyciem usuwa się skórkę. Uwaga też na niejadalną pestkę.
Miąższ wykorzystuje się do przygotowywania soków, dżemów, dodaje się go do koktajli, deserów, a także różnych dań, np. curry.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10345721/.
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-rambutan/.
CZYTAJ TAKŻE:
Truskawki można jeść bez ograniczeń? Te owoce też mogą podnieść poziom cukru
Złota jagoda to skarbnica witamin. Redukuje poziom "złego" cholesterolu, poprawia wzrok
Obniża cholesterol, wzmacnia kości, jest dobra dla jelit. Dodawaj do zup