Jak wybrać odpowiedni wegański catering dietetyczny?
Dieta wegańska jest jednym ze sposobów żywienia, w którym nie je się żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiąże się to z wykluczeniem nie tylko mięsa, ale również nabiału i ryb z codziennej diety. Wiele osób zastanawia się, czy w związku z niedostarczaniem tych produktów organizmowi, nie wystąpi niedobór pokarmowy. W momencie przejścia na dietę roślinną niezwykle przydatny może okazać się wegański catering. Sprawdź, dlaczego warto wybrać to rozwiązanie i jak wybrać opcję najlepiej dopasowaną do twoich potrzeb.
Podstawą wszystkich diet jest ich odpowiednie dopasowanie do potrzeb konkretnego organizmu. W związku z tym niezależnie od tego, czy jesteś na diecie mięsnej, czy wegańskiej, jeśli nie uwzględnisz potrzeb własnego ciała, twój sposób odżywiania nie będzie mieć pozytywnego wpływu na zdrowie. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby na diecie wegańskiej były dzieci oraz kobiety w ciąży. Kluczem do sukcesu jest dbanie o to, aby posiłki zawierały niezbędne składniki odżywcze.
Wiele osób, które decyduje się na zrezygnowanie z produktów odzwierzęcych, w pierwszej kolejności sięga po zamienniki, które stoją na sklepowych półkach. Nie jest to jednak dobra decyzja, ponieważ są to produkt przetworzone, które w większości nie zapewnią uzupełnienia wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jest to dobra propozycja, którą można uwzględnić w swojej diecie sporadycznie. Jednak zdecydowanie produkty przetworzone nie powinny stanowić podstawy codziennego żywienia.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych jest białko. W przypadku diety mięsnej jest ono w zdecydowanej większości dostarczane w mięsie oraz w rybach. W związku z tym, jeśli przechodzisz na dietę wegańską, przede wszystkim powinieneś skupić się na uzupełnianiu tego składnika. Z pewnością jednym z najwygodniejszych sposobów na dostarczenie odpowiedniej ilości białka, jest wybranie wysokiej jakości wegańskiego cateringu. Przy okazji wybierania rodzaju cateringu masz możliwość uzupełnienia swoich danych, dzięki czemu masz pewność, że w posiłkach znajdzie się odpowiednia ilość niezbędnych składników. Instytut Żywności i Żywienia podał dane, według których dzienne spożycie białka dla osób dorosłych to 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. W przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji to zapotrzebowanie wzrasta i wynosi odpowiednio 1,2 g/kg masy ciała oraz 1,45 g/kg masy ciała.
Wybierając wegański catering, warto więc zwrócić uwagę na menu oraz zawartość w nim składników bogatych w białko. W diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie powinno zabraknąć:
- roślin strączkowych oraz ich przetworów (soja, tofu, fasola, soczewica, ciecierzyca),
- orzechów (w szczególności orzechów włoskich, nerkowca oraz ziemnych),
- produktów zbożowych (różnego rodzaju kasze).
Kolejny, niezwykle istotny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie roślinnej to tłuszcze. Tłuste mięsa oraz nabiał są pełne kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Dieta wegańska ma tę zaletę, że odcina się niekorzystne tłuszcze, dzięki czemu skutecznie obniża się ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Osoby niejedzące mięsa powinny zwrócić uwagę, aby w wegańskim cateringu pojawiły się takie produkty jak:
- nasiona chia,
- siemię lniane,
- orzechy włoskie
- olej rzepakowy oraz olej lniany.
W diecie roślinnej nie powinno również zabraknąć produktów z wysoką zawartością żelaza, wapnia, cynku oraz witaminy B12. Warto skonsultować się z dietetykiem układającym Twój wegański catering i zwrócić uwagę, aby dostarczona dieta obfitowała w wymienione wyżej składniki odżywcze.