Zdrowsza wersja masła wspiera wzrok i koi jelita. Najlepsze do smażenia
Doskonale nadaje się do smażenia, jest zdrowsze od klasycznej wersji i co ważne, zawiera dużo witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Masło klarowane zyskuje na popularności nie bez powodu. Podgrzane do wysokiej temperatury, nie wydziela toksycznych związków i jest zdrowsze od tradycyjnego masła. Dlaczego warto je wybierać w codziennym gotowaniu i jaki ma wpływ na zdrowie?
Masło klarowane różni się od zwykłego masła aromatem, który jest lekko orzechowy. Tradycyjne masło ma charakterystyczny maślany smak i zapach, który jest nie do podrobienia. Produkty różnią się również między sobą barwą. Klarowane masło ma intensywnie żółty kolor, wręcz złocisty. Zwykłe masło jest natomiast delikatnie kremowe, jasnożółte.
Poza charakterystycznymi różnicami, które można dostrzec przy pierwszym kontakcie z tymi dwoma produktami, istnieją także różnice chemiczne. Mianowicie, klarowane masło ma wyższy punkt dymienia. Oznacza to, że masło klarowane różni od masła zwyczajnego bezpieczeństwo smażenia. Bez problemu można na nim smażyć żywność i nie martwić się trującymi substancjami.
Masło klarowane jest uważane za lepsze od zwykłego. Pierwszym powodem, dlaczego tak jest, jest to, że produkt mogą spożywać osoby z alergiami na białka mleka krowiego. Z tego powodu osoby uczulone na kazeinę lub laktozę nie muszą się martwić ich obecnością.
Masło klarowane jest lepsze od zwykłego również ze względu na możliwość smażenia na nim. Poddawanie tradycyjnego masła wysokiej obróbce termicznej powoduje powstawanie bardzo szkodliwych dla organizmu związków. Mogą one zwiększać ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory. Natomiast smażenie na maśle klarowanym jest bezpieczne. Jego temperatura dymienia wynosi ponad 250° C. Dzięki temu nie dochodzi do wydzielania się toksycznych związków. Ten tłuszcz może być podgrzewany nawet przez długi czas.
Dodatkowo masło klarowane jest lepsze od tradycyjnego masła ze względu na możliwości przechowywania. Zwykłe masło szybko się psuje, jeśli jest przechowywane poza lodówką, szczególnie latem. Natomiast masło klarowane nie musi być chłodzone. Produkt nie zepsuje się i pozostanie świeży przez długi czas.
Masło klarowane jest zdrowe, a spożywanie go ma pozytywny wpływ na nasz organizm. To między innymi za sprawą witamin, które są zawarte w produkcie. Jedząc masło klarowane dostarczamy:
- witaminy A;
- witaminy D;
- witaminy E;
- witaminy K;
- witamin z grupy B;
- kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9.
Dzięki nim stan zdrowia prawdopodobnie poprawi się. Jak masło klarowane wpływa na konkretne części organizmu?
Masło klarowane na kości i stawy
Spożywanie masła klarowanego pomoże utrzymać zdrowe kości. Witamina K pozwala na odpowiednie wykorzystanie minerałów, które budują kości, a także sama bierze w tym udział. Wpłynie również na prawidłowe funkcjonowanie stawów i zachowa elastyczność tkanki łącznej. Witamina K zawarta w maśle klarowanym zadziała pozytywnie na zęby. Między innymi zapobiegnie rozwojowi próchnicy.
Masło klarowane na układ odpornościowy
Kwas masłowy znajdujący się w maśle klarowanym wspiera produkowanie limfocytów T. To substancje, które odpowiadają za to, jak funkcjonuje układ odpornościowy. Z tego powodu spożywanie produktu będzie pozytywnie wpływać na odporność organizmu.
Czytaj także: Zdrowsza od mąki. Obniża cholesterol i cukier, wzmacnia kości, nie ma glutenu
Dodatkowo na układ odpornościowy zadziała witamina A Eliminuje wolne rodniki, które mogą osłabiać organizm. Pozwoli także na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory.
Masło klarowane na jelita
Masło klarowane pozwoli na odżywienie komórek jelit. To dzięki zawartości kwasu masłowego, który zmniejsza stany zapalne układu pokarmowego i wspiera regenerację jego błony śluzowej. Spożywanie masła klarowanego może uchronić przed zachorowaniem na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także raka jelita grubego.
Masło klarowane na oczy
Witamina A w maśle klarowanym korzystnie wpływa na wzrok. Wpiera prawidłowe widzenia i zapobiega chorobom oczu. Witamina A wyeliminuje wolne rodniki, które powodują zachorowanie na zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmę.
Masło klarowane na cerę
Jedzenie masła klarowanego korzystnie wpłynie na wygląd skóry. Przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witaminy A i E nawilżą cerę. Produkt i zawarte w nim składniki nadadzą także skórze zdrowego blasku.
Masło klarowane nie zawiera laktozy. Dzieje się tak, ze względu na to, w jaki sposób wytwarza się produkt. Masło klarowane robi się poprzez powolne podgrzewanie masła. W tym procesie dochodzi do wytrącenia laktozy w postaci piany. Piana ta osadza się na ogrzewanym maśle, dzięki czemu z łatwością można ją usunąć. Z tego samego powodu masło klarowane nie zawiera kazeiny. To białko mleka jest usuwane razem z laktozą podczas procesu ogrzewania masła.
Docelowy produkt jest więc pozbawiony obu tych białek. Dzięki temu masło klarowane jest odpowiednie dla alergików.
CZYTAJ TAKŻE:
Takie mleko w PRL-u piliśmy na potęgę. Jest zbawienne dla żołądka, jelit i serca
Jedz, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wysoki cholesterol. Lepszy od twarogu
Kopalnia antyoksydantów. Chroni przed rakiem i cukrzycą, pomaga gubić kilogramy