Jedzona w nadmiarze, może zszkodzić. Kukurydza nie dla każdego
Kukurydza to popularny dodatek do wielu dań. Chętnie używamy ją do sałatek, pizzy czy sosów, zwłaszcza meksykańskich. Nic dziwnego. Jest chrupiąca i słodka, co doskonale podkręca smak wielu potraw. Niestety, okazuje się, że nie każdy może włączyć kukurydzę do swojej diety. Kukurydzy, zwłaszcza konserwowej, powinny unikać osoby na diecie, a także pacjenci ze zdiagnozowaną insulinoopornością oraz cukrzycą.
Kukurydza jest źródłem węglowodanów i błonnika. W jej składzie znajdziemy także wapń, żelazo, sód, potas, magnez oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Nie są to jednak olbrzymie dawki, dlatego trudno zaliczyć kukurydzę do bardzo wartościowych roślin. Do tego dochodzi spora kaloryczność, zwłaszcza w przypadku kukurydzy konserwowej. 100 g takiej kukurydzy to ponad 120 kcal. Mało optymistyczny jest także indeks glikemiczny kukurydzy. Wynosi on 53. Z powyższych powodów istnieje całkiem spora grupa osób, która powinna unikać kukurydzy w swojej codziennej diecie. Kto dokładnie?
Kukurydzy, zwłaszcza konserwowej, powinny unikać osoby na diecie, a także pacjenci ze zdiagnozowaną insulinoopornością oraz cukrzycą. To samo dotyczy osób z problemami trawiennymi. Najnowsze badania pokazują bowiem, że nasz żołądek może bowiem nie trawić do końca kukurydzy. Związane jest to z obecnością włókien celulozy, prolamin oraz lektyn. Niestrawiona kukurydza może powodować wiele nieprzyjemnych objawów. Wystąpić mogą m.in. wzdęcia, nadmierne gazy oraz bóle brzucha. Innym przeciwwskazaniem do spożywania kukurydzy są zakrzepica lub zakrzepowe zapalenie żył. W tym przypadku chodzi przede wszystkim o zawarty w kukurydzy wapń, który spożywany w dużych ilościach, może zwiększać krzepliwość krwi.
Na kukurydzę powinny uważać również karmiące mamy. Nadmierne spożywanie kukurydzy, zarówno w kolbie, jak i konserwowej, może bowiem doprowadzić do silnych kolek u malucha.
Oprócz cennych składników odżywczych, jakie zawiera w sobie kukurydza, należy wiedzieć, że znajduje się w niej kwas fitynowy. To substancja, która spożywana w nadmiarze, zaburza procesu wchłaniania niektórych pierwiastków. Duża ilość kukurydzy w diecie może prowadzić do niedoborów żelaza i cynku z tego samego posiłku. Jeżeli zatem dbamy, by nasza dieta była bogata w żelazo ze względu na niedokrwistość, nie należy włączać do jadłospisu kukurydzy, ponieważ nie uda się wyrównać niedoborów.
CZYTAJ TAKŻE: