Zastąpi jajecznicę, dostarczy i białka, i wapnia. Główny składnik zaskakuje właściwościami

Jajecznica jest jedną z najczęściej wybieranych opcji na śniadanie. Jest sycąca, za każdym razem można wzbogacić ją o różne, mniej lub bardziej nietypowe dodatki, a przygotowanie jej nie jest czasochłonne i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Nie wszyscy jednak jedzą jajka. Wielu z nas chce też urozmaicić jakoś codzienne posiłki i szuka nowych smaków i ciekawych połączeń na talerzu. Dla takich osób dobrym wyborem na śniadanie (i nie tylko) może być tofucznica. Jak sugeruje już sama nazwa dania, to alternatywa dla dobrze nam znanej jajecznicy. Czym jest tofucznica? Czy jest zdrowa?

Tofucznica - co to takiego?

Tofucznica to wegański odpowiednik jajecznicy, którego głównym składnikiem jest tofu. W smaku i konsystencji różni się nieco od tradycyjnej jajecznicy, ale wiele osób uważa, że dobrze przyprawiona tofucznica może być nie tylko smaczna, ale i zbliżona smakiem do jajecznicy. Tofu jest rozdrabniane i smażone z różnymi przyprawami oraz dodatkami. Chyba najczęściej w tofucznicy królują (oczywiście poza solą i pieprzem): cebula, czosnek, szczypiorek, pomidory i kurkuma, która nadaje jej żółty kolor. Często dodaje się też np. płatki drożdżowe i czarną sól (kala namak).

Reklama

Tofucznica to rewelacyjny pomysł na pyszne, ciepłe i zdrowe śniadanie lub kolację dla każdego - nie tylko dla osób, które nie jedzą jajek.

Tofucznica - wartości odżywcze

Tofucznica to zdrowy wybór np. na śniadanie. Jest bogatym źródłem białka, witamin oraz minerałów, choć wiadomo, że wiele zależy od tego, na jakie dodatki się zdecydujemy.

Tofu, czyli główny składnik tofucznicy, to ser powstały z mleka sojowego. Jest produktem wegańskim, lekkostrawnym, charakteryzującym się gładką konsystencją. Spośród wszystkich makroskładników najwięcej w nim białka. Zawartość białka w tofu wynosi ok. 9-13 g/100 g. Tofu to także często wartościowe źródło wapnia (warto podkreślić, że duża zawartość wapnia cechuje jedynie tofu, do którego produkcji wykorzystano sole wapnia). Znajdziemy w nim również m.in. mangan, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód i witaminy z grupy B.

Często dodawane do tofucznicy warzywa, takie jak cebula, pomidory, szpinak czy papryka, wzbogacają danie w witaminy i minerały. Chodzi m.in. o potas, żelazo, witaminy z grupy B czy witaminę C. Przyprawy, takie jak np. kurkuma, to związki m.in. o działaniu przeciwzapalnym.

Tofucznica nie zawiera tłuszczów zwierzęcych. To, ile ostatecznie będzie miała kalorii, zależy od użytych składników i sposobu przygotowania.

Czy tofucznica jest zdrowa? Dla kogo tofucznica to dobry wybór?

Tofucznica to, jak już wspomnieliśmy, źródło białka roślinnego. To istotne dla wegan i wegetarian. Traktują oni tofu jako roślinny zamiennik mięsa i nabiału. W wielu krajach azjatyckich jest ono podstawowym źródłem białka w diecie. U nas dopiero staje się coraz popularniejszym wyborem.

Tofu nie zawiera cholesterolu, a nasycone kwasy tłuszczowe jedynie w niewielkiej ilości. Spożywanie go jest uznawane za korzystne dla zdrowia serca. Tylko wybieraj tofu dobrej jakości, unikaj nadmiaru soli i tłuszczów nasyconych.

Tofucznicę można wzbogacić m.in. o warzywa, co zwiększy jej wartość odżywczą. W porównaniu do jajecznicy tofucznica dostarczy większych ilości wapnia, żelaza czy magnezu. Jeśli nie dodasz zbyt wielu kalorycznych składników w postaci olejów czy tłustych sosów, tofucznica nie będzie kalorycznym daniem i będzie dobrym wyborem m.in. dla osób dbających o figurę lub na diecie.

Dużą zaletą tofucznicy jest to, że dodając różne przyprawy i składniki (np. kurkumę, dodatkowo o właściwościach przeciwzapalnych), możesz dopasować smak do własnych upodobań. Smak tofu jest bardzo delikatny, ale chłonie i przejmuje walory smakowe dodatków, z którymi jest przygotowywane, dlatego kluczem jest odpowiednie ich dobranie.

Tofucznica to dobry wybór nie tylko dla wegan i wegetarian. Mogą ją jeść osoby uczulone na jajka (tofucznica jest nazywana "jajecznicą bez jajek"), a także osoby z nietolerancją laktozy.

Co będzie dobre do tofucznicy? Dodatki do tofucznicy

Można znaleźć wiele przepisów na tofucznicę. Tak naprawdę jednak dla każdego dobra tofucznica będzie oznaczała coś innego - będzie oznaczała inne warzywa, przyprawy, różne ich ilości. 

Tofu to oczywiście składnik, bez którego się nie obejdzie. Ale inne już nie. Dobrymi dodatkami będą: szczypiorek, koperek, cebula, pomidory, zielone szparagi, szpinak, jarmuż, a także cukinia czy papryka. Poza solą i pieprzem warto spróbować dodatku kurkumy, tymianku, oregano czy chili.

Wiele osób je tofucznicę z płatkami drożdżowymi. Płatki drożdżowe dodają przyjemnego, głębokiego smaku. Poza tym zwraca się uwagę na czarną sól - dodaje jajecznego aromatu (w stanie nieprzetworzonym zawiera dodatki siarczanów, stąd bierze się jej "jajeczny" zapach).

Tofucznicę podawaj na ciepło, z pieczywem albo sałatką. Całość mogą zwieńczyć świeże zioła.

CZYTAJ TAKŻE: 

Pod tym względem wygrywają z kurzymi. Tak wpływają na poziom cholesterolu i pamięć

Pięć powodów, by jeść serek wiejski. Ostatni dla wielu jest najistotniejszy

Sałatki, które dodają energii i wspierają metabolizm. Połączenia, o których nie miałeś pojęcia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: tofu | śniadanie | tofu właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL