Kukurydza jest zdrowa, ale nie dla każdego. Cukrzycy muszą pamiętać o ważnej zasadzie
Kukurydza jest zbożem wyjątkowym. To jedno ze źródeł skrobi niezawierających glutenu. Stąd ceniona jest jako źródło mąki dla osób chorych na celiakię. Mimo wysokich właściwości antyoksydacyjnych nie wszyscy jednak powinni ją jeść. Wyjaśniamy, dlaczego kukurydzę powinny ograniczać osoby zmagające się z cukrzycą.
Kukurydza dzięki swojej zawartości ma wiele właściwości zdrowotnych. Jako źródło błonnika dobrze wpływa na serce i na pracę jelit. Jej spożycie powoduje długo utrzymujące się poczucie sytości. Dzięki zawartości licznych witamin (A, E, C, B1), kwasów fenolowych i steroli roślinnych to zboże ma dużo właściwości antyoksydacyjnych. Co ciekawe, rośną one po obróbce termicznej kukurydzy.
Dzięki dużej zawartości karotenoidów oraz luteiny kukurydza dobrze wpływa na wzrok. Jej składniki powodują opóźnienie rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. To zwyrodnienie w zaawansowanym stadium może stać się przyczyną ślepoty. Kukurydza jest też produktem bezglutenowym. Jest więc zalecana osobom chorym na celiakię i będących na diecie bezglutenowej.
Kukurydza jako źródło węglowodanów zalicza się do produktów, których dotyczy indeks glikemiczny (IG). IG to wskazuje, jak szybko po spożyciu węglowodanów rośnie poziom cukru we krwi. Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że poziom cukru po posiłku szybko wzrośnie i szybko spadnie. Nie jest to korzystne. Ze względu na wysokość, mamy 3 rodzaje IG:
- niski indeks glikemiczny - do 55 IG;
- średni indeks glikemiczny - IG pomiędzy 56 - 69 IG;
- wysoki indeks glikemiczny - od 70 IG.
Kukurydza świeża, gotowana, nie poddana dalsze obróbce, ma indeks glikemiczny około 55 - 56 IG. Zawiera się więc w przedziale produktów o średnim indeksie glikemicznym.
Kukurydza kryje w sobie wiele sprzeczności. Z jednej strony nie ma zbyt wielkiego indeksu glikemicznego. Z drugiej jednak - zawiera cukry priste, na które diabetycy powinni przecież bardzo uważać. Jest i trzecia strona medalu: kukurydza zawiera amylozę, która powoduje, że skrobia rozkładają się wolniej. Łącząc te trzy fakty, naukowcy doszli do wniosku, że kukurydza służy cukrzykom, ale nie w każdej ilości i nie w każdej formie.
Diabetycy nie powinni jej łączyć z tłuszczami trans i produktami o wysokim IG. Popcorn z karmelem i colą, pieczone na głębokim oleju placki kukurydziane, chrupki lub ciasteczka kukurydziane z cukrem to nie jest dobry pomysł dla cukrzyka.
Natomiast łyżka kukurydzy dorzuconej do sałatki z kurczakiem i warzywami, czy zjedzenie raz w tygodniu kolby z kukurydzy nie zaszkodzi osobom chorym na cukrzycę typu 2.
Czytaj też: Dobre nawodnienie, a może cukrzyca? O tym świadczy częste oddawanie moczu
W przypadku kukurydzy jej IG w dużym stopniu zależy od metody obróbki. O ile gotowanie czy konserwowanie za bardzo go nie podniesie, o tyle już grillowanie czy pieczenie znacząco wpłynie na bilans glikemiczny kukurydzy. Oto przybliżone wartości IG zawarte w kukurydzy i produktach z niej zrobionych:
- kukurydza surowa - 55 IG;
- kukurydza konserwowa - 55 IG;
- kukurydza gotowana - 56 IG
- kukurydza grillowana - 64 IG;
- popcorn - 67 IG;
- mąka kukurydziana - 82 IG;
- płatki kukurydziane - 86 IG.
Powyższe wartości odnoszą się do nieprzetworzonych produktów z kukurydzy. Jeśli do popcornu dodamy masła, jego ładunek glikemiczny wzrośnie, a jeśli z mąki kukurydzianej zrobimy ciasteczka z masłem i cukrem, bilans glikemiczny będzie również duży wyższy. Warto brać to pod uwagę planując menu zarówno dietetyczne, jak i dla diabetyków.
CZYTAJ TAKŻE:
Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz często, a schudniesz
Masz insulinooporność i nie jesz glutenu? Ekspertka radzi, co jeść
Tak sprawdzisz, czy masz insulinooporność. Najważniejszy wskaźnik ujawnia się rano