Wspiera zdrowie jelit, obniża cukier i cholesterol. Wyjadaj miąższ łyżeczką
Jest na pewno jednym z najbardziej intrygujących owoców. Przyciąga wzrok ze względu na nietypowy wygląd, rozpala ciekawość za sprawą nazwy nawiązującej do mitycznego stworzenia. Pitaja, znana też jako smoczy owoc, cieszy się coraz większą popularnością, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, co ma do zaoferowania organizmowi i jak jej spożywanie może wpływać na zdrowie. Czy warto jeść pitaję? Odpowiadamy.
Pitaja, choć w Polsce zdecydowanie częściej funkcjonująca jako smoczy owoc (dragon fruit), rzadziej jako truskawkowa gruszka, to owoc wielu gatunków kaktusów, szczególnie z rodzaju Hylocereus, a także Stenocereus. Pochodzi z Meksyku i rejonów Ameryki Środkowej, ale jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, w tym w Wietnamie, Malezji czy na terenie Filipin.
Smoczy owoc, który coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, przyciąga już samym wyglądem. Choć najczęściej można natrafić na owoc o różowej skórce i białym wnętrzu, kolor miąższu i skórki bywają różne, a zależą od odmiany. Wyróżnia się głównie trzy odmiany smoczego owocu: Hylocereus undatus - to ta najczęściej spotykana, owoc ma różową skórkę i biały miąższ, Hylocereus megalanthus - to owoc o żółtej skórce i białym miąższu, a także Hylocereus polyrhizus - miąższ jest czerwony, a skórka owocu różowa. Miąższ zawiera czarne pestki, podobnie jak kiwi.
Jak smakuje smoczy owoc? Pitaja ma lekko słodki smak, porównuje się go do połączenia kiwi, gruszki i truskawki. Nie wszyscy jednak za nią przepadają, mówią, że to owoc mało wyrazisty, a nawet mdły. Warto spróbować i wyrobić sobie własne zdanie. Pitaję najlepiej jeść na surowo, po uprzednim usunięciu skórki, która jest niejadalna, za to sprawdzi się jako dekoracja dań.
Jak wspomnieliśmy, pitaja nazywana jest smoczym owocem. Wiele osób zadaje sobie pytanie, dlaczego tak, a nie inaczej. Odpowiedź jest prosta, wystarczy jeszcze raz rzucić okiem na to, jak wygląda. Zewnętrzna warstwa owocu przypomina łuski smoka.
Smoczy owoc występuje w kilku odmianach. Każda stanowi źródło niezbędnych składników odżywczych. Nieznaczne różnice wynikają m.in. ze sposobu uprawy, czasu zbioru i kraju pochodzenia.
Dragon fruit w ponad 85 proc. składa się z wody. Dzięki dużej zawartości wody może skutecznie łagodzić uczucie pragnienia, zwłaszcza latem. Wartość energetyczna 100 g smoczego owocu wynosi 60 kcal, więc to też świetna, niskokaloryczna przekąska. Zaliczany jest on do owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Smoczy owoc ma niską zawartość kalorii, ale zawiera mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów. Dostarcza: witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, magnezu, żelaza. Zawiera także znaczną ilość błonnika pokarmowego. Jedna pitaja to ok. 5 g błonnika.
Smoczy owoc to też liczne związki bioaktywne, w tym flawonoidy, betalainy czy likopen.
Dużą zaletą smoczego owocu jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które stanowią najskuteczniejszą broń w walce z wolnymi rodnikami. Nagromadzenie wolnych rodników w organizmie bywa przyczyną wielu schorzeń, w tym miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, stanów zapalnych, a także chorób neurodegeneracyjnych. Przeciwutleniacze stabilizują wolne rodniki, sprawiają, że nie powodują one już uszkodzeń, dlatego bardzo ważne jest codzienne dostarczanie ich wraz z dietą. Smoczy owoc zawiera kilka rodzajów silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, betalainy i karotenoidy.
Dragon fruit to też błonnik. Reguluje on pracę jelit i zapobiega zaparciom, daje poczucie sytości, sprzyjając utracie masy ciała, obniża poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi oraz chroni przed rozwojem wielu chorób przewlekłych. Wskazuje się, że smoczy owoc może przynieść korzyści w zakresie poprawy poziomu glukozy we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Pitaja wspiera zdrowie jelit. Zawiera oligosacharydy - naturalne prebiotyki, które stymulują wzrost dobrych bakterii jelitowych. Wspomagają one działanie układu pokarmowego i wspierają odporność organizmu. Duże znaczenie dla odporności mają też witamina C oraz karotenoidy.
Smoczy owoc, a zwłaszcza czerwona pitaja, wpływa na utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego. W badaniach odnotowano, że jego spożywanie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu HDL i spadku cholesterolu LDL, a także zmniejszenia poziomu trójglicerydów. Tym samym, spożywając go, możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Smoczy owoc oferuje więcej magnezu niż większość owoców, a poza tym dostarcza żelaza (witamina C zwiększa jego wchłanianie). Co więcej, pitaja: jest dobra dla oczu, wspomaga odchudzanie, spowalnia starzenie się skóry, a także wpływa pozytywnie na kondycję włosów (ekstrakt z tego owocu redukuje uszkodzenia włosów spowodowane koloryzacją, poprawia teksturę włosów, sprawiając, że stają się miękkie i błyszczące).
Dla większości osób spożywanie smoczego owocu jest bezpieczne. Jednak wykazuje on właściwości alergizujące. Zauważa się, że zwiększa ryzyko alergii pokarmowej u alergików. Nadmierne spożycie smoczego owocu może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.
Pitaję najczęściej spożywa się na surowo. Jadalny jest miąższ wraz z pestkami, skórka nie nadaje się do jedzenia - pitaję należy obrać lub przekroić owoc na pół i wydrążyć miąższ ze środka.
Smoczy owoc świetnie sprawdzi się bez towarzystwa, jako zdrowa i niskokaloryczna przekąska, ale też jako główny składnik sorbetów czy musów. Można go dodawać do sałatek czy owocowych koktajli, a także wykorzystywać jako surowiec na soki czy dżemy.
CZYTAJ TAKŻE:
Włochaty owoc dostarcza witaminy C i obniża poziom cholesterolu. Pomaga też gubić kilogramy
Truskawki można jeść bez ograniczeń? Te owoce też mogą podnieść poziom cukru
Wspomagają pracę serca, działają antynowotworowo. Jedz siedem sztuk dziennie