Truskawki można jeść bez ograniczeń? Te owoce też mogą podnieść poziom cukru

Rozpoczął się sezon na krajowe truskawki – niezwykle smaczne i chętnie wybierane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Osoby z cukrzycą również mogą jeść te słodkie owoce, bo ich indeks glikemiczny zaliczany jest do niskiego. Nie oznacza to jednak, że można jeść je bez ograniczeń, bo konkretna ilość może spowodować hiperglikemię. Ile truskawek mogą jeść cukrzycy i dlaczego warto sięgać po te owoce?

Truskawki - wartości odżywcze i indeks glikemiczny

Truskawki cieszą się popularnością u progu lata i dobrze - zawierają dużo witamin i cennych pierwiastków, dlatego warto korzystać z sezonu na nie.

Truskawki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy A. Wspierają układ odpornościowy, komórki nerwowe oraz narząd wzroku.

Ponadto zawierają potas, wapń, magnez i żelazo. Truskawki wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazują działanie przeciwzapalne, a niektóre badania wskazują, że ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej.

Reklama

Warto sięgać po te owoce nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie. Mają niewiele kalorii, a zawarty w nich błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pracę jelit.

Truskawki w diecie cukrzyków są mile widziane - ich indeks glikemiczny wynosi 25, co oznacza, że jest on na tyle niski, że ich zjedzenie nie powoduje nagłej różnicy w poziomie cukru we krwi.

Truskawki w diecie cukrzyka

Chociaż truskawki nie powodują wahań poziomu glikemii u cukrzyków, to należy pamiętać, że jak każde owoce, zawierają naturalny cukier. Wiedzieć trzeba także, jaka ilość może doprowadzić do zmian w poziomie glikemii.

Uznaje się, że dozwolona dzienna ilość truskawek w diecie chorych na cukrzycę, to kilka sztuk. Udowodniono, że jednorazowe spożycie powyżej 150 g tych owoców może spowodować wzrost glikemii nawet o 40 mg/dL.

W ciągu dnia można zjeść więcej tych owoców, jednak specjaliści są zgodni - należy jeść je porcjami, w odstępach czasowych, by nie doprowadzić do hiperglikemii.

Truskawki a cukrzyca - jak je spożywać?

Zaleca się, by każde owoce - w tym także truskawki - jeść w towarzystwie produktów bogatych w białko i tłuszcze. Dlaczego? Te składniki spowalniają wchłanianie fruktozy do przewodu pokarmowego, a tym samym wzrost glikemii jest wolniejszy.

Truskawki można zatem dodać do porannej owsianki - w połączeniu z orzechami czy masłem orzechowym.   

Szybszą przekąską z tymi owocami będzie połączenie ich z jogurtem naturalnym lub skyrem. Przygotować można także sałatkę, łącząc owoce, warzywa oraz odrobinę oliwy i nasiona słonecznika.

Truskawki doskonale smakują także na ciepło i można przygotować tartę, ciasto z truskawkami, a nawet ciepły mus do dań mięsnych.

CZYTAJ TAKŻE:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza

Dodaj dwie łyżki do codziennej owsianki. "Chianka" to jedno z najzdrowszych śniadań

Poprawi trawienie, zbije cholesterol, pomoże schudnąć. Do porannej kawy dosyp szczyptę cynamonu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL