Wspomagają pracę serca, działają antynowotworowo. Jedz siedem sztuk dziennie

Choć kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską, oliwki zadomowiły się już na dobre w polskich sklepach. Można je wykorzystywać jako przekąskę, dodawać do sałatek czy podawać z mięsem lub rybą. Nie tylko wybornie smakują, ale też są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na zdrowie, jednak nie powinniśmy ich zjadać zbyt dużo. Ile oliwek można zjeść dziennie? Czy są osoby, które powinny ich unikać?

Czy oliwki w słoiku są zdrowe?

Oliwki to owoce drzewka oliwnego. Mogą służyć do produkcji oliwy i mogą być spożywane po przetworzeniu. W postaci surowej są zbyt gorzkie, dlatego zwykle się je marynuje. To owoce kojarzone z kuchnią śródziemnomorską, jednak cieszą się popularnością na całym świecie. Decyduje o tym nie tylko ich wyjątkowy smak, ale też korzystny wpływ na zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Kto nie powinien jeść oliwek i dlaczego?

Reklama

Oliwki mają wewnątrz jedną dużą pestkę. Można je kupić zarówno w formie drylowanej, jak i z pestką. Konsumenci mogą też wybierać między oliwkami zielonymi i czarnymi. Zielone oliwki to te zebrane jeszcze zanim dojrzeją. Czarne oliwki zbierane są w grudniu, kiedy już są w pełni dojrzałe. Właśnie dlatego oliwki czarne mogą wydawać się delikatniejsze w smaku.

Jakie znamy właściwości oliwek? Wykazują m.in. działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwutleniające,
  • antynowotworowe,
  • wspomagają pracę serca,
  • pomagają regulować poziom cukru we krwi,
  • wpływają pozytywnie na płacę układu pokarmowego.

Oliwki pomagają zmniejszyć ryzyko miażdżycy, a przy tym zwiększają poziom dobrego cholesterolu. To źródło wielu witamin i minerałów, w tym m.in. fosforu, miedzi, żelaza, witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że oliwki ze słoika również są zdrowe. W zasadzie w postaci surowej, świeżej nie zjadamy ich nigdy, z uwagi na gorzki smak. Warto jednak wybierać oliwki w słoiku z pestkami, ponieważ w postaci drylowanej woda z solą może ich pozbawić wielu cennych witamin i minerałów. 

Czytaj też: Polski rarytas nie jest dla nich. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?

Ile można jeść oliwek dziennie?

Oliwki pozytywnie oddziałują na zdrowie i pasują do wielu dań - nie tylko kuchni śródziemnomorskiej. Wiele osób zastanawia się jednak, ile oliwek dziennie można jeść, by nie przesadzić, i jaka ich liczba jest optymalna, by rzeczywiście korzystnie wpłynęły na organizm. Okazuje się, że specjaliści zalecają spożywanie 25 g oliwek każdego dnia, co odpowiada siedmiu sztukom tych owoców.

Oliwki zielone - przeciwwskazania

Zielone oliwki to owoce zebrane we wrześniu, zanim jeszcze dojrzeją. Różnią się od oliwek czarnych nie tylko kolorem, ale też smakiem - są nieco bardziej gorzkie. Zawartość białka w zielonych oliwkach jest niemal dwa razy większa niż w oliwkach czarnych. Można w nich jednak znaleźć takie same witaminy i minerały. Zielone oliwki cieszą się dużą popularnością, jednak nie wszyscy powinni po nie sięgać.

Kto nie powinien jeść zielonych oliwek? Należą one raczej do bezpiecznych produktów, stosunkowo dobrze tolerowanych przez układ pokarmowy człowieka. Nadwrażliwość na oliwki jest raczej rzadka, chociaż oczywiście może się pojawić. Jeśli więc pojawi się reakcja alergiczna, lepiej w przyszłości unikać lub ograniczyć ich spożywanie. Z uwagi na zawarty w oliwkach sód osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny powstrzymać się od ich nadmiernego spożywania. Uważać powinny także osoby pozostające na diecie niskosodowej.

Czytaj też: Czy mając dnę moczanową, można jeść szparagi? Liczby mówią same za siebie

Oliwki czarne - przeciwwskazania

Czarne oliwki nie różnią się szczególnie od zielonych oliwek pod kątem korzyści zdrowotnych, jakie przynosi ich spożywanie. Mają jednak nieco subtelniejszy, delikatniejszy smak, który decyduje o ich popularności. Oliwki czarne to te w pełni dojrzałe, zrywane w grudniu. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do ich spożywania? Podobnie jak w przypadku zielonych oliwek osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze czy pozostające na diecie niskosodowej powinny ograniczyć ich spożycie. Wszystko z uwagi na wysoką zawartość sodu. Jak każdy produkt oliwki mogą wywołać alergię, choć dzieje się to rzadko i zwykle nie jest groźne.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dietetyczka ostrzega: to najgorszy wybór na śniadanie. Podnosi cukier i tuczy 

Przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i nawadnia. Jedz dla potasu i witaminy C 

Zapomnij o zwykłych ziemniakach. Te pomogą na nadciśnienie i przegonią raka

Zobacz też:

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL