Kto nie może jeść jabłek? Choć są bardzo zdrowe, mogą nasilać przykre objawy
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" - ta rada stara jak świat, wciąż jest aktualna. Jabłka to jedne z najzdrowszych i najchętniej wybieranych owoców. Istnieje wiele odmian, które w znaczący sposób różnią się od siebie walorami smakowymi. Owoce te można spożywać zarówno w formie surowej, jak i pod postacią dodatku do deseru. Które z jabłek są najzdrowsze, ile mają kalorii i kto powinien ograniczyć ich konsumpcję? Odpowiadamy.
Jabłka to nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe owoce, które zawierają wiele cennych dla organizmu witamin i minerałów. Co więcej, osoby będące na dietach odchudzających może zainteresować fakt, że jabłka nie mają zbyt wielu kalorii. Wobec tego można bez przeszkód włączyć je do codziennego jadłospisu i konsumować w formie surowej bądź dodatku do zdrowego deseru.
Owoce te zawierają mnóstwo witamin i minerałów. To między innymi:
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K;
- witaminy z grupy B;
- potas;
- fosfor;
- wapń;
- żelazo.
Ile kalorii ma jedno jabłko? Wszystko zależy od jego odmiany. Jednak średnio, w 100 g jabłka znajduje się około 52 kcal. Wobec tego, wraz ze zjedzeniem średniej wielkości owocu (około 180 g) dostarczymy organizmowi niecałych 94 kcal. Jabłka mogą posłużyć za doskonałą przekąskę spożywaną w trakcie dnia – pomiędzy posiłkami. To o wiele zdrowsza alternatywa niż ciastka czy batoniki z dużą ilością cukru.
Jabłka charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym. On także jest uzależniony od konkretnej odmiany, jednak IG zwykle nie przekracza 44. Wobec tego są także dobrym przysmakiem dla osób zmagających się z cukrzycą. Warto jednak zachować umiar, ponieważ jabłka zawierają fruktozę – cukier występujący w owocach, którego nadmierne spożycie może przyczynić się do zwiększenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych w organizmie.
Istnieje wiele rozmaitych odmian jabłek, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem (wielkość i kolor skórki), ale również konsystencją miąższu i walorami smakowymi. Ich szczególne cechy sprawiają, że można wykorzystać je do produkcji rozmaitych wyrobów – soku, dżemu, musu, syropu, owocowych chipsów czy cydru. Jakie są najpopularniejsze odmiany jabłek i która z nich jest najzdrowsza?
Gala to jedna z najpowszechniejszych odmian, którą rozkoszują się Polacy. Ma kolor czerwony, często na skórce są obecne charakterystyczne prążki. Najczęściej wykorzystuje się je do suszenia, jedzenia na surowo, a także do przygotowywania rozmaitych przetworów.
Golden Delicious to również popularny rodzaj jabłek. Odznaczają się one żółtym kolorem oraz ścisłym i delikatnie słodkim miąższem. Wiele osób wykorzystuje je w kuchni do przygotowywania sałatek i surówek.
Jonagold – ta odmiana charakteryzuje się żółto-czerwoną skórką i doskonałym smakiem, który przywodzi na myśl Golden Delicious. Najczęściej używa się ich do przygotowywania różnego rodzaju przetworów.
Granny Smith – prawdopodobnie to właśnie ta odmiana jabłek jest najzdrowsza. Owoce mają intensywny, zielony kolor, a soczysty miąższ w smaku jest słodko-kwaśny. Są cennym źródłem polifenoli oraz błonnika. Dzięki temu, to właśnie tę odmianę poleca się najczęściej osobom odchudzającym się.
Jabłka to zdrowe i smaczne owoce, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Ich spożycie powinny ograniczyć osoby chorujące na zespół jelita drażliwego – substancje zawarte w jabłkach mogą podrażnić ściany żołądka i doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości.
Wyłączenie jabłek z diety powinny rozważyć także osoby cierpiące na nadwrażliwość trzustki. Owoce w surowej postaci mogą być źle tolerowane przez organizm.
Warto pamiętać, by zachować umiar w spożyciu jabłek. Dotyczy to również zdrowych osób. Zjedzenie zbyt dużej ilości tych owoców może doprowadzić do dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
CZYTAJ TAKŻE:
Polskie jabłka trafią na nowe rynki. "W tym roku zbiory będą mniejsze"
Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki