Polski rarytas nie jest dla nich. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone cenione są za niepowtarzalny smak i prozdrowotne właściwości. Udowodniono, że wspomagają odporność i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Są również źródłem wielu witamin czy składników odżywczych. Istnieją jednak schorzenia, przy których lepiej ograniczyć ogórki kiszone lub małosolne w diecie, a nawet całkowicie zrezygnować z ich spożywania. Oto kto nie powinien jeść tych kiszonek.

Kto nie powinien jeść kiszonek? Mogą kolidować z tymi lekami

Ogórki kiszone stanowią idealny dodatek do sałatki czy gulaszu. Warto sięgać po nie również w formie zdrowej, niskokalorycznej przekąski, ponieważ zawierają jedynie 11 kcal w 100 gramach. Są źródłem witamin z grupy B, dużej ilości witaminy C i błonnika pokarmowego. 

Zawarty w kiszonkach kwas mlekowy, który powstaje w procesie fermentacji, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Co do zasady kiszone produkty spożywcze są więc zdrowe, ale trzeba mieć świadomość, że nie będą służyć każdemu. 

Reklama

Kto nie powinien jeść kiszonek, bo mogą mu one bardziej zaszkodzić, niż pomóc? Przede wszystkim osoby z alergią lub nadwrażliwością na te produkty oraz zmagające się z zakrzepicą. W tej chorobie zwykle przyjmuje się leki rozrzedzające krew, tymczasem w kiszonych produktach zawarta jest witamina K, przez którą medykamenty będą mniej skutecznie, a to może prowadzić do powstawania groźnych zakrzepów.

Ogórki kiszone a dieta

Ogórki kiszone są niskokalorycznymi przetworami, które w 100 g zawierają tylko 11 kcal. To idealne źródło błonnika pokarmowego i witaminy C, będącej silnym antyoksydantem chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.  

Te smaczne i zdrowe produkty mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy - ich regularne spożywanie może nawet łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych i wspierać odporność organizmu. Co więcej, kiszonki mogą również obniżać stężenie glukozy we krwi, jak i obniżać poziom cholesterolu. Spożywanie kiszonek prowadzi do zwiększenia związków mineralnych w organizmie i poprawy stanu flory bakteryjnej w jelitach (ogórki są probiotykiem).

Komu zaszkodzą kiszone ogórki?

O tym, że kiszonki są zdrowe i mają dobry wpływ na nasz organizm nikogo przekonywać nie trzeba. Niestety, nie wszystkie osoby mogą cieszyć się ich smakiem w nieograniczonych ilościach. Ogórki kiszone mogą zaszkodzić w przypadku niektórych schorzeń. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone a alergia. Ogórki kiszone mogą być "sprawcami" reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na użyte do kiszenia przyprawy, w tym koper. Przede wszystkim jednak, jako produkty przetworzone, są też bogate w alergizujące histaminy. U osób uczulonych mogą wywoływać przykre objawy m.in.: swędzenie skóry, duszności, kaszel lub nudności. 

Czytaj także: Jak objawia się alergia na histaminy? Te produkty mają ich najwięcej

Ogórki kiszone i małosolne a nadciśnienie

Ogórki kiszone a nadciśnienie. Duża ilość soli znajdująca się w kiszonkach podnosi ciśnienie tętnicze krwi - osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny jeść je w rozsądnych ilościach. Oczywiście jeden ogórek nie sprawi, że ciśnienie niebezpiecznie wzrośnie, ale cały słoik już tak. 

Dlatego chorujące na nadciśnienie powinny przede wszystkim przestrzegać diety niskosodowej, a kiszonki spożywać w niewielkich ilościach.

Ogórki kiszone i małosolne a układ pokarmowy

Ogórki małosolne i kiszone nie są też obojętne dla osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobę Leśniowskiego-Crohna. To jedna z tych chorób, która jest przeciwwskazaniem do ich spożywania. Kwas mlekowy i błonnik przyspieszają perystaltykę jelit, co może wywoływać lub nasilać biegunki.

Niewskazane jest jedzenie tej kiszonki także w przebiegu refluksu żołądkowo-przełykowego. Kwaśny odczyn tego przysmaku, może drażnić błonę śluzową i zwiększać kwaśność w żołądku. Osoby, które zmagają się ze zgagą, nadżerką przełyku lub wrzodami żołądka i dwunastnicy  powinny natomiast całkowicie zrezygnować z kiszonek - tak brzmi zalecenie lekarzy.

CZYTAJ TAKŻE: 

Masz refluks? Tych produktów musisz unikać

W tych produktach kryją się puryny. Nie jedz, jeśli masz objawy dny moczanowej lub kamicy 

Po tym poznasz, że jesz za dużo cukru. Nietypowe sygnały przecukrzenia 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kiszonki | jelita | biegunka | wątroba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL