Wyklucz z diety, jeśli latami szukasz diagnozy. Pełno w nich histamin
Odczuwasz chroniczne zmęczenie, kaszlesz lub masz chroniczny problem z zatokami, masz migreny i silne bóle głowy? Te dolegliwości może powodować nietolerancja histaminy. To stan, w którym organizm nie jest w stanie naturalnie rozłożyć tej substancji. Na szczęście za pomocą odpowiedniej diety można skutecznie zredukować dokuczliwe objawy.
Nietolerancja histaminy oznacza, że masz zbyt wysoki poziom histaminy w organizmie. Choć często błędnie określana jest jako nadwrażliwość na tę substancję. Kiedy poziom histaminy jest zbyt wysoki lub gdy nie może się ona prawidłowo rozłożyć, może to wpływać na funkcje organizmu. Dlaczego?
Ponieważ histamina jest substancją chemiczną, która w organizmie człowieka pełni funkcję przekaźnika w układzie nerwowym i wyzwala uwalnianie kwasu żołądkowego. Histamina uwalnia się po urazie lub reakcji alergicznej w ramach odpowiedzi immunologicznej na bodźce zewnętrzne. Dlatego osoby uczulone na różne substancje przyjmują leki przeciwhistaminowe, aby zahamować reakcję alergiczną.
Histamina jest związana z powszechnymi reakcjami i objawami alergicznymi. Kiedy jest jej zbyt dużo, organizm przesyła sygnały. Są one dość nietypowe, przez co wielu chorych nie ma świadomości swojego problemu i z mizernym skutkiem leczy się na zupełnie inne dolegliwości. Nietolerancję histamin często myli się je z objawami alergii, zaburzeniami hormonalnymi lub przewlekłymi stanami zapalanymi organizmu.
Objawy nietolerancji histaminy:
- bóle głowy,
- migreny,
- zatkany nos,
- nawracające problemy z zatokami,
- chroniczne zmęczenie,
- pokrzywka,
- problemy z trawieniem,
- nieregularny cykl menstruacyjny,
- mdłości,
- wymioty.
W cięższych przypadkach nietolerancji histaminy mogą wystąpić:
- silne skurcze brzucha,
- obrzęk tkanek,
- wysokie ciśnienie krwi,
- nieregularne tętno,
- stany lękowe,
- trudności z regulacją temperatury ciała,
- zawroty głowy.
Naturalnie wytwarzasz histaminę wraz z enzymem - oksydazą diaminową (DAO). Jest on odpowiedzialny za rozkładanie histaminy, którą przyjmujesz z pożywienia. Zatem nietolerancję histaminy powoduje niedobór enzymu DAO, ponieważ bez niego organizm nie jest w stanie jej rozłożyć.
Niekorzystny wpływ na poziomy enzymów DAO mogą mieć:
- leki blokujące funkcje DAO lub zapobiegające produkcji tego enzymu,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół nieszczelnego jelita i choroba zapalna jelit,
- pokarmy bogate w histaminę, które powodują nieprawidłowe działanie enzymów DAO,
- pokarmy, które blokują enzymy DAO lub wyzwalają uwalnianie histaminy.
Przerost bakterii jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju nietolerancji histaminy. Bakterie namnażają się w układzie trawiennym, gdy pokarm nie jest prawidłowo trawiony. To powoduje nadprodukcję histaminy. Wówczas sytuacja się komplikuje, ponieważ normalne poziomy enzymów DAO nie mogą rozkładać zwiększonego poziomu histaminy w organizmie. Właśnie w tym momencie zaczniesz odczuwać objawy nietolerancji histaminy.
Przyczyny niedoboru enzymu DAO i nadprodukcji histaminy ściśle powiązane są w tym, co jesz. Skuteczną terapią jest dieta HIT, która wyklucza z jadłospisu pokarmy zawierające wysokie stężenie histaminy. Udowodniono, że w ten sposób osoby z nietolerancją histaminy mogą poprawić jakość życia i zadbać o prawidłowy poziom tej substancji na przyszłość.
Zanim wyeliminujesz pokarmy ze swojej diety, skonsultuj się z dietetykiem.
Dieta HIT - produkty o wysokiej zawartości histaminy:
- alkohol i inne napoje fermentowane,
- fermentowana żywność i produkty mleczne, takie jak jogurt i kapusta kiszona,
- suszone owoce,
- awokado,
- bakłażan,
- szpinak,
- przetworzone lub wędzone mięso, w tym kiełbasy, wędliny, pasztety,
- skorupiaki,
- dojrzewający ser.
Produkty, które wyzwalają uwalnianie histaminy w organizmie:
- alkohol,
- banany,
- pomidory,
- kiełki pszenicy,
- fasola,
- papaja,
- czekolada,
- owoce cytrusowe,
- orzechy, w szczególności orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne,
- barwniki spożywcze i inne dodatki.
Pokarmy, które blokują produkcję enzymu DAO:
- alkohol,
- czarna herbata,
- yerba mate,
- zielona herbata,
- napoje energetyczne.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że zdrowa, zróżnicowana dieta zawiera umiarkowane poziomy histaminy bez szkody dla organizmu.
Jeśli masz nietolerancję histaminy, włączenie do diety pokarmów o niskiej zawartości histaminy może pomóc złagodzić objawy. Nie istnieje dieta bez histaminy, ale można regulować jej poziom pokarmami.
Pokarmy o niskiej zawartości histaminy to:
- świeże mięso,
- świeżo złowione ryby,
- owoce inne niż cytrusowe,
- jajka,
- zboża bezglutenowe, takie jak komosa ryżowa i ryż,
- substytuty nabiału, na przykład mleko kokosowe i mleko migdałowe,
- świeże warzywa z wyjątkiem pomidorów, awokado, szpinaku i bakłażana,
- zdrowe oleje roślinne na przykład oliwa.
Podstawowym testem, który pomoże w postawieniu diagnozy, jest ustalenie poziomu enzymu DAO (badanie krwi). Jego niedobór może wyjaśnić przyczynę złego samopoczucia. Badanie można wykonac w placókach prywatnych za około 150 zł. Następnym krokiem jest stosowanie diety eliminacyjnej przez określony czas - obserwowanie organizmu i zapisywanie reakcji.
Innym sposobem diagnozowania nietolerancji histaminy jest test punktowy. W badaniu z 2011 r. zbadano skuteczność testu punktowego w celu zdiagnozowania nietolerancji histaminy. Naukowcy podali do nakłucia 1-procentowy roztwór histaminy (taką samą metodą jak podczas testów alergicznych). Do testu zaangażowano 156 ochotników.
W przypadku osób z podejrzeniem nietolerancji histaminy test punktowy był pozytywny dla 79 procent, ujawniając mały czerwony, swędzący guzek na badanym obszarze, który nie ustąpił w ciągu 50 minut.
Nietolerancji histaminy nie należy diagnozować samodzielnie, ponieważ symptomy są podobne do reakcji alergicznych, innych zaburzeń lub infekcji. Jeśli uważasz, że możesz mieć nietolerancję lub doświadczasz nieregularnych objawów, porozmawiaj ze swoim lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE
Pierwsze objawy półpaśca. To nie tylko wysypka
W tych produktach kryją się puryny. Nie jedz, jeśli masz objawy dny moczanowej lub kamicy
Po tym poznasz, że jesz za dużo cukru. Nietypowe sygnały przecukrzenia