Reklama

Nie dla nich chleb razowy, soki czy kawa. Przykre dolegliwości ciągną się miesiącami

Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba, która dotyka ok. 13 proc. Polaków. W jej przebiegu, pod wpływem nadmiernego rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku, dochodzi do zarzucania do niego kwaśnej treści pokarmowej. Wywołuje to bardzo uciążliwe objawy, w tym zgagę, ból w klatce piersiowej, ślinotok czy przewlekły kaszel. W ich łagodzeniu wykorzystuje się nie tylko leczenie farmakologiczne - równie ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. Pomaga ona zmniejszyć objawy oraz częstość ich występowania. Czego lepiej nie jeść przy refluksie? Wyjaśniamy.

Razowy chleb zdrowy? Nie dla osób z refluksem

Produkty razowe są bez wątpienia bardzo wartościowe i odżywcze. Zawierają duże ilości błonnika, witamin i minerałów, dlatego są zalecane przez dietetyków i powinny stanowić istotny element jadłospisu osób zdrowych. 

Niestety razowy chleb i inne produkty razowe nie są dobrym wyborem dla osób z wieloma chorobami przewodu pokarmowego, w tym z refluksem żołądkowo-przełykowym. Są ciężkostrawne, przez co zwiększają uwalnianie kwasu w żołądku. Z tego powodu chorzy na refluks powinni zamienić razowe pieczywo, makarony, brązowy ryż czy gruboziarniste kasze (m.in. kaszę gryczaną) na białe pieczywo, makarony, biały ryż i drobne kasze (np. kaszę manną). 

Reklama

Warzywa? Najlepiej te ugotowane

Warzywa są bardzo ważnym elementem każdej diety. Dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Niestety niektóre z nich mogą wywoływać wzdęcia i są ciężkostrawne, co może nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Należą do nich:

  • cebula, czosnek, por;
  • kapusta, brukselka;
  • pomidory i przetwory pomidorowe;
  • szparagi, karczochy;
  • ogórki kiszone, konserwowe, marynowane warzywa;
  • grzyby pod każdą postacią.

Warto również starać się nie jeść warzyw na surowo, a dopiero po ugotowaniu. W ten sposób staną się łatwiej strawne.

Cytrusy i soki omijaj szerokim łukiem

Osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym powinny trzymać się z dala od cytrusów. Owoce, takie jak pomarańcza, limonka, cytryna, grejpfrut czy mandarynka zawierają w sobie duże ilości kwasów, które mogą nasilać objawy refluksu. Nie są one wskazane zarówno w postaci surowej, jak i jako składniki soków czy koktajli owocowych. 

Pozostałe owoce można jeść, o ile są dobrze tolerowane. Dobrym rozwiązaniem są również kompoty, które nie zawierają w sobie ciężkostrawnych części owoców, a zachowują cenne witaminy i minerały.

Unikaj nasion i orzechów w diecie

Nasiona i orzechy mimo, że są bardzo cennym źródłem zdrowych, wielonienasyconych tłuszczy, są niestety przeciwwskazane u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym. Są ciężkostrawne i mogą nasilać uciążliwe objawy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe możesz pozyskiwać jedząc m.in. ryby czy awokado. 

Stawiaj na chude mięso i mleko o obniżonej zawartości tłuszczu

Dieta bogata w tłuszcze to znany czynnik, który nie tylko nasila objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, ale także zwiększa częstość ich pojawiania się. Jest to związane głównie z tym, że tłuszcze są ciężkostrawne, przez co tłuste potrawy dłużej przebywają w żołądku. Dodatkowo pod ich wpływem uwalniany jest hormon - cholecystokinina, która rozluźniając dolny zwieracz przełyku, sprzyja zarzucaniu do niego treści pokarmowej. Z tego powodu:

  • tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, kaczka gęś), wędliny i inne przetwory mięsne zamień na mięsa chude (kurczaka, indyka, cielęcinę, królika, ryby) i jaja;
  • pełnotłuste mleko i sery zamień na te o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • unikaj smażenia na smalcu czy boczku oraz ogranicz ilość dodawanej do potraw oliwy (maks. 8 łyżeczek dziennie);
  • stawiaj na potrawy gotowane, duszone lub pieczone, unikaj smażenia.

Pożegnaj się ze słodyczami

Niestety słodkie przyjemności dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym mogą skończyć się zgagą i innymi przykrymi dolegliwościami. Kakao zawarte w czekoladzie rozluźnia dolny zwieracz przełyku, a dodatkowo słodycze często zawierają dużo ciężkostrawnego tłuszczu. 

Z tego powodu osoby z refluksem powinny w jak największym stopniu ograniczyć spożycie czekolady, batonów, cukierków, ciast i ciasteczek z kremem, bitą śmietanę i pączki. Gdy najdzie cię ochota na słodkie, postaw na dobrze tolerowane owoce czy biszkopty.

Kawa i herbata? Lepiej postaw na wodę

Mocna kawa i herbata, kakao, gazowane napoje i alkohol bardzo często nasilają objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Warto je zamienić na wodę źródlaną, herbaty ziołowe (ewentualnie bardzo słabe napary tradycyjnej herbaty czy kawy) czy rozcieńczone soki owocowe.

Czytaj także: Wybrać wodę mineralną czy źródlaną? Jaka będzie najlepsza dla ciśnienia i jelit?

Ostre przyprawy nie są dobrym pomysłem dla osób z refluksem

Ostre przyprawy, mieszanki przypraw zawierające glutaminian sodu, ocet, musztarda czy keczup mogą przyczyniać się do nasilenia objawów refluksu i częstszych nawrotów choroby. Z tego względu warto stawiać na łagodne przyprawy, w szczególności zioła takie jak oregano, bazylia czy tymianek.

Z czego jeszcze powinno się zrezygnować przy refluksie?

Niestety to jeszcze nie koniec listy rzeczy, które mogą nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Oprócz wyżej wymienionych warto unikać:

  • mocnych bulionów z mięsa, kości i grzybów;
  • podrobów mięsnych;
  • galaret;
  • konserw mięsnych i rybnych;
  • wędzonych ryb;
  • chipsów;
  • frytek.

CZYTAJ TAKŻE:

Dieta przy refluksie jest kluczowa. Tego nie jedz, a poczujesz się lepiej 

Masz refluks? Jak sobie poradzić domowymi sposobami

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL