Opracowano dietę długowieczności. Oto co masz jeść, kiedy i jak
Co jeść i jak jeść, by dłużej żyć? To pytanie towarzyszy naukowcom od lat. Właśnie ukazały się wyniki przeglądu licznych badań poświęconych dietom oraz temu, jak wpływają na zdrowie. Jak podkreślają badacze, za sprawą takiego podejścia zidentyfikowali optymalną dietę przedłużającą życie, obejmującą różne aspekty - od składu żywności i spożycia kalorii, po długość i częstotliwość okresów postu. Sprawdź założenia diety długowieczności.
Profesor Valter Longo z USC Leonard Davis School of Gerontology wraz z prof. Rozalyn Anderson z University of Wisconsin przeprowadzili analizę dostępnych badań dotyczących odżywiania - począwszy od badań laboratoryjnych na zwierzętach, po badania epidemiologiczne w populacjach ludzkich, i połączyli je z własnymi badaniami dotyczącymi składników odżywczych i starzenia się, by uzyskać jak najlepszy obraz diety zapewniającej długie i zdrowe życie. Pod uwagę badacze brali m.in. popularne diety, w tym dietę ketogeniczną, dietę wegetariańską, wegańską, dietę śródziemnomorską czy choćby post przerywany. Uwzględniono też dostępną wiedzę na temat czynników ryzyka - poziomu insuliny, białka CRP czy cholesterolu.
W artykule opublikowanym w recenzowanym czasopiśmie "Cell" opisali dietę długowieczności - wielofilarowe podejście uwzględniające kompozycję posiłków, spożycie kalorii, a także częstotliwość i czas ich spożywania.
- Zbadaliśmy związek między składnikami odżywczymi, okresami postu, genami a długością życia krótko żyjących gatunków i odnieśliśmy to do wyników badań klinicznych i epidemiologicznych prowadzonych wśród ssaków naczelnych i ludzi, w tym stulatków - wyjaśnia prof. Longo, cytowany m.in. przez "Neuroscience News". - Przyjmując wielosystemowe i wielofilarowe podejście oparte na ponad stu latach badań, możemy zacząć definiować dietę długowieczności, która stanowi solidną podstawę zaleceń żywieniowych i przyszłych badań - podkreśla.
Specjaliści donoszą, że kluczowymi cechami optymalnej diety wydaje się być umiarkowane lub nawet wysokie spożycie węglowodanów, ale słabo przetworzonych, niska, ale wystarczająca ilość białka pochodzącego głównie ze źródeł roślinnych, oraz odpowiedni poziom tłuszczów roślinnych, aby zaspokoić ok. 30 proc. zapotrzebowania na energię.
Według ekspertów najlepiej byłoby, gdyby wszystkie posiłki w ciągu dnia były spożywane w ciągu 11-12 godzin, co pozwoliłoby na codzienny okres postu, a pięciodniowy cykl postu lub diety naśladującej post co 3-4 miesiące mógłby pomóc w zmniejszeniu oporności na insulinę, obniżeniu ciśnienia krwi i wpłynąłby również na inne czynniki ryzyka.
Prof. Longo wymienił konkretne produkty, po które powinniśmy sięgać. - Dużo roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i warzyw. Trochę ryb, brak czerwonego mięsa lub przetworów mięsnych oraz bardzo mało białego mięsa. Mało cukru i rafinowanych ziaren, a dobra ilość orzechów i oliwy z oliwek oraz trochę gorzkiej czekolady - wskazuje.
Kolejnym krokiem w pracach nad dietą długowieczności będzie 500-osobowe badanie, które obejmie ochotników pochodzących z południowych Włoch - zapowiada prof. Longo.
Dieta długowieczności przypomina dietę w stylu śródziemnomorskim. Jak zwraca się uwagę, m.in. właśnie we Włoszech żyje wiele osób mających 100 lat lub więcej. Ich dieta bogata jest przede wszystkim w warzywa i ryby, a uboższa jest w białko. Jednak, jak podkreśla prof. Longo, dieta długowieczności stanowi ewolucję "diet stulecia" i zawiera zalecenia ograniczenia spożycia żywności do 12 godzin dziennie i przestrzeganie kilku krótkich okresów postu każdego roku.
Specjaliści od diety długowieczności zauważają, że powinna być ona dostosowana do wieku, płci, stanu zdrowia czy budowy genetycznej danej osoby. Na przykład osoby w wieku powyżej 65 lat mogą potrzebować zwiększyć ilość przyjmowanego białka, aby przeciwdziałać m.in. utracie beztłuszczowej masy ciała.
W przypadku osób, które chcą zoptymalizować swoją dietę pod kątem długowieczności, ważne jest, aby współpracować z lekarzem specjalizującym się w żywieniu nad spersonalizowaniem planu skupiającego się na mniejszych zmianach, które można przyjąć na całe życie, a nie na dużych zmianach, które spowodują dużą, szkodliwą utratę tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała, a następnie spowodują odzyskanie utraconej tkanki tłuszczowej, gdy dojdzie do porzucenia bardzo restrykcyjnej diety.
- Dieta długowieczności nie jest ograniczeniem żywieniowym mającym na celu jedynie utratę wagi, ale stylem życia skoncentrowanym na spowolnieniu starzenia się, co może uzupełniać standardową opiekę zdrowotną i może być stosowane jako środek zapobiegawczy, który pomoże uniknąć wielu chorób i pomoże utrzymać zdrowie w zaawansowanym wieku - podkreśla prof. Longo.
CZYTAJ TAKŻE:
Ile można schudnąć w tydzień, miesiąc, rok?
Zdrowe żywienie i odchudzanie. Dietetyk obala największe mity