Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem

Agnieszka Kasprzyk

Ziemniaki fioletowe są bardzo zdrowe. Sercowcy powinni wybierać właśnie takie
Ziemniaki fioletowe są bardzo zdrowe. Sercowcy powinni wybierać właśnie takie123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ziemniaki fioletowe - właściwości zdrowotne
  2. Wartości odżywcze ziemniaków fioletowych
  3. Jak gotować fioletowe ziemniaki, czyli z czym to się je?
  4. Fioletowe ziemniaki - przeciwwskazania

Ziemniaki fioletowe - właściwości zdrowotne

  • kwasy fenolowe - działają antyoksydacyjnie i przeciwalergicznie;
  • karotenoidy - działają przeciwutleniająco, wspierają odporność i wzrok;
  • witaminę C - wspierającą odporność i serce;
  • witaminy A i E - spowalniające procesy starzenia się organizmu, wspomagające regenerację skóry,
  • magnez i potas, które wspierają serce i układ krążenia; zmniejszają poziom cholesterolu i ciśnienie;
  • witaminy z grupy B - wspierające układ nerwowy. 

Wartości odżywcze ziemniaków fioletowych

  • węglowodany  - 24,8g; 
  • błonnik - 3,0g;
  • białko - 1,6 g;
  • tłuszcze - 0. 

Zobacz również:

    Zdrowsze i bardziej dietetyczne ziemniaki? Wybierz fioletowe - działają przeciwzapalne i antyrakowo
    Zdrowsze i bardziej dietetyczne ziemniaki? Wybierz fioletowe - działają przeciwzapalne i antyrakowo123RF/PICSEL

    Jak gotować fioletowe ziemniaki, czyli z czym to się je?

    Zobacz również:

      Fioletowe ziemniaki - przeciwwskazania

      Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 57: Rafał MikołajczykINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.