Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem

Fioletowe ziemniaki wciąż jeszcze w Polsce nie są tak popularne, jak te zwykłe, a szkoda, bo są od nich znacznie zdrowsze. Mają też delikatniejszy, lekko orzechowy smak. Wprawdzie są nieco droższe od klasycznych ziemniaków, ale przecież zdrowie ma swoją cenę. Ziemniaki truflowe są polecane sercowcom, działają przeciwnowotworowo. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne i wartości odżywcze mają fioletowe ziemniaki? I z czym w ogóle to się je? Wyjaśniamy.

Ziemniaki fioletowe - właściwości zdrowotne

Fioletowe ziemniaki, zwane też truflowymi mają dużo więcej właściwości zdrowotnych niż te białe. Jeśli kogoś odstręcza fioletowy kolor, to niepotrzebnie. Tę barwę ziemniaki zawdzięczają antocyjanom - roslinnym barwnikom, które wzbogacają roślinę w znacznie więcej, niż kolor - mają też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspierają też układ krążenia i wzrok. Dzięki nim mięsień serca jest wzmocniony, a jaskra i zanik plamki żółtej w oczach stają się mniejszym zagrożeniem. Dzięki antocyjanom warzywa te zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby jelita grubego, w tym raka. 

Reklama

Oprócz zbawiennych antocyjanów ziemniaki fioletowe zawierają następujące witaminy i minerały

  • kwasy fenolowe - działają antyoksydacyjnie i przeciwalergicznie;
  • karotenoidy - działają przeciwutleniająco, wspierają odporność i wzrok;
  • witaminę C - wspierającą odporność i serce;
  • witaminy A i E - spowalniające procesy starzenia się organizmu, wspomagające regenerację skóry,
  • magnez i potas, które wspierają serce i układ krążenia; zmniejszają poziom cholesterolu i ciśnienie;
  • witaminy z grupy B - wspierające układ nerwowy. 

Wszystkie te składniki sprawiają, że właściwości zdrowotne ziemniaków są wyjątkowo wysokie. 

Wartości odżywcze ziemniaków fioletowych

W 100 gramach ugotowanych fioletowych znajduje się ok. 72 kcal. Na tę wartość energetyczną składają się:

  • węglowodany  - 24,8g; 
  • błonnik - 3,0g;
  • białko - 1,6 g;
  • tłuszcze - 0. 

Choć wartość energetyczna ziemniaków fioletowych jest zbliżona do białych, to ich wartość odżywcza jest większa. Dzieje się tak dlatego, że ziemniaki truflowe mają dwa razy więcej błonnika, który nie tylko dobrze wpływa na jelita, ale też zapewnia na dłużej poczucie sytości. Jeśli więc ktoś jest na diecie, powinien wziąć pod uwagę zamianę ziemniaków zwykłych na fioletowe. Tym bardziej że ziemniaki truflowe mają niższy indeks glikemiczny (77 IG) niż białe (93 IG).

Jak gotować fioletowe ziemniaki, czyli z czym to się je?

Z fioletowych ziemniaków można przyrządzić dokładnie to, co z białych. Sprawdzą się jako puree, frytki, w formie pieczonej i gotowanej. Mają nieco grubszą skórkę od zwykłych kartofli, więc ich obieranie jest nieco bardziej uciążliwe. Jednak do gotowania, pieczenia czy na frytki ziemniaki wystarczy umyć, nie trzeba ich obierać. Zachowają wtedy więcej nie tylko witamin, ale i swojego fioletowego koloru. Ściągnięcie skórki z ugotowanych ziemniaków będzie już prostsze, podobnie jak w przypadku buraków. 

Ponieważ ziemniaki fioletowe są twardsze niż zwykłe, trzeba je gotować nieco dłużej. Od wrzenia wody zajmie to około 25 - 30 minut. W piekarniku fioletowe ziemniaki piecze się przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Fioletowe ziemniaki są pyszne jako dodatek do obiadu,myś, ryb i strączków, można z nich też zrobić kluski czy kopytka. 

Fioletowe ziemniaki - przeciwwskazania

Choć fioletowe ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki zwykłe, wciąż jednak jest to wartość przekraczająca 70 IG. Oznacza to, że w porównaniu z innymi warzywami indeks ten jest bardzo wysoki. Dlatego fioletowe ziemniaki nie są polecane osobom z cukrzycą typu II oraz ze skłonnościami do podwyższonego poziomu cukru, a także cierpiącym na insulinooporność. Wszyscy inni mogą je jeść bez przeszkód. 

CZYTAJ TAKŻE:

Najzdrowsze towarzystwo dla marchewki. W PRL-u wiedzieli, co dobre

Dla jelit i wątroby nie ma nic zdrowszego. Ukiś i pij jak herbatę

Jak pobudzić jelita do wypróżnienia? Dieta na zaparcia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL