Licz ładunek glikemiczny. To prosty sposób, by wygrać z cukrzycą i otyłością

Dodatek białka (np. jogurtu twarożku) lub zdrowego tłuszczu (np. oliwy lub orzechów) sprawi, że posiłek zawierający węglowodany będzie miał niższy ładunek glikemiczny
Dodatek białka (np. jogurtu twarożku) lub zdrowego tłuszczu (np. oliwy lub orzechów) sprawi, że posiłek zawierający węglowodany będzie miał niższy ładunek glikemiczny 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Co to jest ładunek glikemiczny?
  2. Jak działa ładunek glikemiczny? O roli białka i tłuszczu
  3. Wielkość porcji ma znaczenie - czyli ile można zjeść węglowodanów?
  4. Jak obniżyć ładunek glikemiczny dania - najważniejsze zasady

Co to jest ładunek glikemiczny?

Nic więc dziwnego, że coraz więcej lekarzy i dietetyków zachęca, by zapomnieć o indeksie glikemicznym, a skupić się na ładunku glikemicznym, obiecując, że dieta ukierunkowana na ten drugi, ma przynieść trwalsze efekty kosztem mniejszych wyrzeczeń.

Jak działa ładunek glikemiczny? O roli białka i tłuszczu

Zobacz również:

    Węglowodany nie są wykluczone w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ale na talerzu nie może zabrać białka i zdrowego tłuszczu
    Węglowodany nie są wykluczone w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ale na talerzu nie może zabrać białka i zdrowego tłuszczu 123RF/PICSEL

    Wielkość porcji ma znaczenie - czyli ile można zjeść węglowodanów?

    Taki sam ładunek glikemiczny da: 1 średni ziemniak = ½ szklanki ryżu Basmati = ¾ szklanki makaronu spaghetti = 1 szklanka quinoa.

    Zobacz również:

      Jak obniżyć ładunek glikemiczny dania - najważniejsze zasady

      1. Wybieraj węglowodany pełnoziarniste, mąkę z pełnego przemiału, gruboziarniste kasze, ciemny ryż i makarony, ale pilnuj też wielkości porcji - znaj umiar nawet zdrowych produktów.
      2. Unikaj owoców i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym (np. bananów, winogron, gotowanych warzyw korzeniowych: marchwi, selera, buraków) a jeśli je jesz - pamiętaj o uzupełnieniu posiłku o białko, np. pod postacią twarożku, jogurtu naturalnego czy jajek, oraz dobrych tłuszczy - np. pestek dyni, siemienia lnianego czy migdałów.
      3. Węglowodany zawsze spożywaj w towarzystwie białka lub tłuszczu (ale zdrowego - masło, śmietana czy smalec - tu nie pomogą). Gdy chcesz zjeść ziemniaki, nie nakładaj już na talerz gotowanej marchewki czy buraków. Zjedz je z mięsem (bez panierki) oraz z surówką z zieleniny. Ładunek glikemiczny będzie wyważony. 
      4. Stroń od słodyczy, a desery wybieraj mądrze. Naleśniki zjedz z twarogiem i malinami, a nie z nutellą i bananami, zamiast ciasta wybierz pełnoziarnistą granolę z chia i jogurtem naturalnym, a czekoladę - zawsze wybieraj gorzką i koniecznie z orzechami, nie z nadzieniem ciasteczkowym.
      5. Unikaj fast foodów, ale gdy po nie sięgniesz, pilnuj by zjeść z nimi nieco białka lub dobrego tłuszczu. Dla przykładu - do pieczonych ziemniaków wypij kefir, a jeśli już skusisz się na pizzę czy chipsy, zagryź je kilkoma orzechami. Często sięgaj też po awokado, np. pod postacią guacamole - ma zdrowe wielonasycone tłuszcze, kwasy omega 3 i prawie zerowy indeks glikemiczny. 
      6. Zwróć uwagę na ładunek glikemiczny napojów. Kawa z mlekiem i cukrem to za wiele, a piwo z sokiem lub syropem smakowym to już zbrodnia na ładunku glikemicznym. Najlepszym napojem jest oczywiście woda, a ewentualne drinki warto zamawiać jedynie z lodem i cytryną. 
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.