Dla jelit i wątroby nie ma nic lepszego. Ukiś i pij zamiast herbaty
Popularność napoju z kombuchy od kilku lat niezmiennie wzrasta. Dbający o zdrowie piją ją jak lemoniadę lub mrożoną herbatę. Warto docenić nie tylko jej walory smakowe, ale także prozdrowotne. Dla jelit nie ma nic lepszego! Dowiedz się, czym jest kombucha i jakim ma wpływ na nasze zdrowie.
Kombucha (kombucza) to napój, który uzyskiwany jest podczas fermentacji słodkiej herbaty, która ma między 5 a 10 procent cukru. Do tego procesu wykorzystywane są symbiotyczne kultury bakterii kwasu octowego oraz drożdży SCOBY. Fermentacja musi przebiegać w temperaturze pokojowej i trwać od 7 do 14 dni.
Najczęściej podstawą kombuchy jest czarna herbata z białym cukrem, jednak można zastosować także inne rodzaje herbat. Ze względu na jej przynależność do grupy żywności fermentowanej, napoje z kombuchy mogą zawierać żywe drobnoustroje.
Napój z kombuchy to bogactwo kwasów organicznych, witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi kwas: askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, jabłkowy, mlekowy, octowy oraz szczawiowy. Ponadto składniki mineralne takie jak cynk, magnez, miedź, wapń i żelazo. Skład kombuchy uzupełniają witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), etanol, kofeinę, dwutlenek węgla, polifenole, cukry, białka oraz tłuszcze.
Najważniejszą właściwością zdrowotną napoju z kombuchy jest odtruwanie organizmu. Wynika to z obecności kwasu glukoronowego oraz jego pochodnych. Dodatkowo kombucha działa antyoksydacyjnie, reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę nerek oraz pęcherza moczowego, wpływa na odbudowę flory bakteryjnej, wspiera układ odpornościowy, a także wspomaga regenerację wątroby.
Napój z kombuchy jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, zwane inaczej antyoksydantami. Ich zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Są to naturalnie występujące w organizmie człowieka cząsteczki, których zwiększony poziom w stosunku do przeciwutleniaczy, może powodować uszkodzenia komórek organizmu, co wpływa na rozwój wielu chorób. Obecne w kombuczy polifenole oraz kwas octowy wpływają na jej właściwości antybakteryjne, a jej regularne spożywanie może mieć niezwykle korzystny wpływ na wątrobę.
Czytaj również: Lepsza niż drogie kremy. Maść z apteki za 7 złotych to remedium na zmarszczki
Na pierwszy rzut oka kombucha nie jest dobrym wyborem dla diabetyków. Do jej przygotowania wykorzystuje się dość sporo cukru, który zarówno dla osób chorujących na cukrzycę typu I, jak i typu II, nie jest wskazany w diecie. Spożywając klasyczną kombuchę, narażają się oni na nagłe skoki cukru we krwi. W niektórych kombuchach zamiennikiem cukru są jego organiczne odpowiedniki lub cukier trzcinowy. Jednak dla cukrzyków nie ma to żadnego znaczenia i z ich diety kombucha powinna zostać wyeliminowana.
Spożywanie napoju z kombuchy pozytywnie wpływa na rozwój w organizmie pożytecznych bakterii, które zasiedlają jelita. Z tego względu jej regularne picie pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju bakterii ze szczepów chorobotwórczych, a także usprawnić perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Mając na uwadze, że stan jelit wpływa m.in. na odporność, prawidłową masę ciała czy samopoczucie, to stosowanie kombuchy może mieć działanie prozdrowotne.
Podstawowym przeciwwskazaniem do spożywania kombuchy jest wspomniana wcześniej cukrzyca, ale nie tylko. Zrezygnować z tego napoju powinny także osoby po przeszczepach, z upośledzonym układem odpornościowym i z chorobami autoimmunologicznymi. W ich przypadku spożycie niepasteryzowanego grzyba kombucha może prowadzić do zakażenia grzybiczego krwi lub bakteryjnej infekcji krwi.
Kolejnym przeciwwskazaniem do picia napoju z kombuchy są problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wystrzegać spożywania się kombuchy powinny również kobiety w ciąży, dzieci, a także osoby cierpiące na kandydozę.
CZYTAJ TAKŻE:
Kto nie powinien jeść botwinki? Choć bardzo zdrowa, "kradnie" ważny pierwiastek
Ludowy sposób na choroby. Łyżeczka dziennie oczyści drogi oddechowe
Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd