Czy mając dnę moczanową, można jeść szparagi? Liczby mówią same za siebie
Szparagi są cenione za smak i wartości odżywcze, a smakosze nie wyobrażają sobie bez nich maja i czerwca. Jednak wraz ze wzrostem popularności szparagów, narosło też wiele mitów na ich temat. Jeden z nich zakazuje je jeść osobom z dną moczanową, gdyż warzywo to zawiera puryny. Jak to zatem jest ze szparagami przy problemach z nadmiarem kwasu moczowego? Jeść, czy nie jeść? Odpowiadamy.
Dna moczanowa (inaczej podagra lub artretyzm) jest schorzeniem spowodowanym nadmiernym gromadzeniem kryształów kwasu moczowego w organizmie, co prowadzi do wystąpienia stanu zapalnego stawów. Głównym źródłem kwasu moczowego są produkty purynowe, które są metabolizowane w organizmie i przekształcane w ten związek chemiczny. Do produktów bogatych w puryny zalicza się m.in czerwone mięso, podroby, ryby i owoce morza oraz niektóre warzywa, np. szpinak.
Tak, szparagi zawierają puryny, przez co w wielu publikacjach warzywa te znajdują się na liście zakazanych produktów w diecie osób z dną moczanową. Ale zanim odmówisz sobie ich jedzenia, warto spojrzeć na kilka faktów.
W przypadku szparagów zawartość puryn jest stosunkowo niska. Oznacza to, że szparagi nie są bezpośrednio odpowiedzialne za wzrost poziomu kwasu moczowego.
W rzeczywistości szparagi są niskokaloryczne i bardzo zdrowe - bogate w błonnik, witaminy C i K, kwas foliowy oraz minerały wapnia, potasu, magnezu i selenu, co czyni je zdrowym wyborem żywieniowym. Szparagi działają wzmacniająco, przeciwzapalnie i usprawniają pracę jelit, układu krwionośnego oraz mózgu.
Spójrzmy jednak na liczby - ile puryn jest w szparagach, np. w porównaniu ze szpinakiem, powszechnie uważanym za szkodliwy dla osób z podagrą.
Szpinak zawiera wyższą zawartość puryn w porównaniu do szparagów. Szacuje się, że w 100 gramach szpinaku jest około 97-100 mg puryn.
Na jego tle szparagi wypadają jako warzywo o niskiej zawartości puryn, gdyż w 100 gramach szparagów jest ich około 18-24 mg.
Szparagi będą niewskazane zatem tylko w diecie osób z aktywną chorobą - gdy objawy dny moczanowej są nasilone lub gdy nie pomaga leczenie. Zważywszy że sezon na szparagi jest naprawdę krótki, spróbowanie kilku sztuk nie powinno stanowić większego problemu. Jednak nie powinny one gościć w diecie chorego codziennie.
Oprócz szpinaku z diety w podagrze należy usunąć m.in. kalafior, grzyby, w tym pieczarki, jarmuż i awokado. Wszystko one - choć u zdrowego człowieka mają dobroczynny wpływ na organizm, u osób chorych na dnę - zadziałają odwrotnie.
Niektóre badania sugerują nawet, że szparagi mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie osób z dną moczanową. Szparagi mają działanie moczopędne, co oznacza, że mogą wspomagać wydalanie kwasu moczowego z organizmu, co z kolei może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania kryształów moczanowych. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić takie działania tego warzywa.
Dla osób z dną moczanową, ważne jest jednak indywidualne podejście do diety i konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Osoby z dną moczanową mogą mieć uwzględnić w swoim jadłospisie indywidualne czynniki żywieniowe, aby kontrolować poziom kwasu moczowego. Należy pamiętać, że indywidualne reakcje organizmu na puryny mogą się różnić.
CZYTAJ TAKŻE:
Kto nie powinien jeść botwinki? "Kradnie" ważny pierwiastek
Zioła na nerki i pęcherz. Naturalne wsparcie w kamicy i infekcjach