Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm
Na przestrzeni lat powstało wiele różnorodnych diet, obiecujących szybką utratę masy ciała. Niestety niektóre z nich niosą ze sobą ryzyko niedoborów składników odżywczych i problemów ze zdrowiem. Jakich diet lepiej jest unikać? Które z nich są najbardziej szkodliwe? Wyjaśniamy.
Dieta kapuściana święciła triumfy w okresie PRL-u. Polki na potęgę przerzucały się na gotowanie kapuścianych zup, licząc na szybkie efekty odchudzania. Niestety, efekty były krótkotrwałe i kończyły się rozregulowanym metabolizmem. Na czym polega dieta kapuściana? Jest rygorystycznym i eliminacyjnym sposobem na odchudzanie. Zakłada ona rezygnację z praktycznie wszystkich produktów oprócz warzyw i owoców w postaci zup i soków. Ich bazą powinna być kapusta, stąd wzięła się nazwa tej diety. W trakcie diety każdy posiłek powinien mieć postać zupy, niezależnie od pory dnia.
Jedzenie wyłącznie warzyw i owoców oznacza eliminację z diety zdecydowanej większości źródeł białka i tłuszczy. Ponadto warzywa i owoce, w porównaniu do innych produktów (np. pieczywa czy makaronów) mają również niewielką ilość węglowodanów. Stosowanie tej diety prawdopodobnie poskutkuje utratą kilogramów, kosztem naszego zdrowia. Mogą pojawić się poważne niedobory podstawowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Co więcej, dieta ta jest całkowicie niemożliwa do utrzymania przez dłuższy czas oraz nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. W konsekwencji efekt jo-jo jest często nieunikniony.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej w ostatnich latach zdobyła bardzo dużą popularność w szczególności wśród kobiet, które bezskutecznie próbują zrzucić nadmierne kilogramy. Zakłada ona spożywanie przez kilka tygodni wyłącznie warzyw i owoców, co ma na celu "oczyścić organizm" i "odnowić krew". Kolejnym etapem tej diety jest przejście od takiego postu do diety pełnowartościowej, w połączeniu z aktywnością fizyczną. Posty należy co jakiś czas powtarzać, aby efekty tej diety się utrzymały.
Założenia teoretyczne tej diety są bardzo mgliste i brak jest obiektywnych publikacji co do jej skuteczności, poza tymi, które napisała sama dr. Dąbrowska. Co prawda spożywanie wyłącznie warzyw i owoców przez kilka tygodni najprawdopodobniej będzie skutkowało utratą wagi, ponieważ taka dieta nie dostarcza praktycznie tłuszczy i białka. Organizm zacznie więc je czerpać z tkanki tłuszczowej i mięśni. Problematyczne w tym jest jednak to, że taka dieta może prowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych, m.in. żelaza czy witaminy B12.
W dodatku po zakończeniu diety i powrocie do codziennego żywienia efekt jo-jo jest niemal gwarantowany. Dlaczego? Ponieważ dieta ta, mimo, że zakłada powrót do "diety pełnowartościowej", nie uczy pacjenta, jak taka dieta powinna wyglądać. Zatem po powrocie do starych nawyków żywieniowych dojdzie najprawdopodobniej do efektu jo-jo, utracone kilogramy prawdopodobnie przybędą tak szybko, jak się pojawiły. Stosując taką dietę można więc stracić nie tylko zdrowie, ale też upragniony wygląd.
Czytaj także: Dieta 80 na 20 jest skuteczna i łatwa. Pozwala schudnąć nawet 15 kilogramów
Dieta Dukana jest kolejną dietą, która zakłada spożywanie wyłącznie ściśle określonych produktów, a eliminację pozostałych. Oparta jest głównie na produktach białkowych, tzn. mięsie i nabiale. Ze względu na znaczne zmniejszenie spożywania węglowodanów i tłuszczy w trakcie diety obserwuje się spektakularne efekty - spadki wagi o nawet 10 kg w miesiąc!
Niestety podobnie, jak w przypadku innych tego typu diet, kilogramy te zazwyczaj szybko wracają po zakończeniu odchudzania. Wynika to z powrotu do starych nawyków żywieniowych, ponieważ dieta Dukana nie może być stosowana dłużej niż kilka tygodni. Z powodu eliminacji wielu produktów może prowadzić do rozwoju niedoborów składników mineralnych czy błonnika.
W internecie można znaleźć wiele diet ograniczających dzienne spożycie kalorii poniżej bezpiecznych poziomów. Diety 900, 1000, 1200 kalorii - wszystkie one narażają organizm na rozwój poważnych niedoborów składników odżywczych i związanych z tym problemów ze zdrowiem. Spośród nich wyłącznie dieta 1200 kalorii ma wskazania medyczne, jednak w ściśle określonym przypadku. Stosuje się ją przez bardzo krótki czas u osób z otyłością zagrażającą życiu, aby szybko obniżyć masę ciała. U pozostałej większości populacji jest ona przeciwwskazana.
Warto pamiętać, że nie ma jednej ustalonej kaloryczności diety, po której człowiek automatycznie chudnie. Kiedyś popularny był również mit, że aby schudnąć, powinno się jeść 1800 kalorii. Nie jest to jednak prawda - każda osoba ma indywidualne zapotrzebowanie energetyczne, obliczane na podstawie m.in. płci, masy ciała czy aktywności fizycznej. Dla dosyć niskiej i szczupłej kobiety 1800 kalorii może być zerem kalorycznym, natomiast dla wysokiego mężczyzny uprawiającego regularnie sport może być to kaloryczność głodowa. Przed rozpoczęciem odchudzania warto więc udać się na konsultację dietetyczną, w trakcie której specjalista wyliczy dokładnie twoje zapotrzebowanie energetyczne i ułoży odpowiedni jadłospis.
Kolejną ciekawą dietą jest tzw. dieta jajeczna. Zakłada ona jedzenie minimum 6 jajek dziennie przez 2 do 5 dni w tygodniu. Oprócz jaj należy do każdego dodać 15 gram tłuszczów oraz 28 gram pełnotłustego sera. Jest to typowa dieta eliminacyjna, bazująca na białku i tłuszczach. Jak każda tego typu dieta oferuje spektakularne efekty, które niestety bardzo ciężko jest utrzymać, a efekt jo-jo pojawia się niemal u wszystkich osób. W dodatku skutecznie obrzydzi ona jedzenie jajek i sera na kilka dobrych miesięcy.
Źródła:
https://ewadabrowska.pl/dieta-warzywno-owocowa/
https://www.dukandiet.co.uk/
CZYTAJ TAKŻE:
Post przerywany - Intermitten Fasting. Komu pomoże schudnąć okno żywieniowe?
Sześć produktów, które zlikwidują oponkę. To prawdziwi pogromcy tłuszczu
Zwalczy cellulit, wzmocni włosy, ale może też zaszkodzić. Kto nie powinien spożywać imbiru?