Zwalczy cellulit, wzmocni włosy, ale może też zaszkodzić. Kto nie powinien spożywać imbiru?
Imbir to jedna z najstarszych przypraw świata. Znana ze swoich wszechstronnych właściwości doskonale nadaje się do kuchni, celów leczniczych i kosmetycznych. Kiedy sięgać po imbir i jak go używać? Kto powinien zachować ostrożność?
To tutaj najczęściej sięgamy po imbir. Ma wyrazisty aromat, palący smak, który doskonale nadaje się do kuchni indyjskiej czy chińskiej. Jego inną zaletą jest neutralizowanie zapachu ryby, dlatego śmiało można go wykorzystać do potraw z rybami. Imbir możemy również łączyć z innymi przyprawami. Doskonale komponuje się z: cynamonem, gałką muszkatołową, pieprzem lub goździkami. Ta przyprawa poprawia również smak zup, sosów czy grzybów. Mało kto wie, że świetnie nadaje się do naszych polskich buraczków czy marchewki, nadając im nieco ostrzejszy i orientalny smak.
Polecamy także: Jednodniowy koktajl na przeziębienie z miksera. Kilka "shotów" i stajesz na nogi
Męczy cię jazda samochodem? Imbir będzie rozwiązaniem twojego problemu. Jedną z jego właściwości leczniczych imbiru jest hamowanie mdłości, dlatego zalecany jest przed podróżą, aby uniknąć choroby lokomocyjnej. Ale to nie jedyne jego zalety. Właściwości imbiru wykorzystywane są w celu łagodzenia bólu. Uśmierza:
- bóle głowy
- bóle mięśni i stawów
- bóle menstruacyjne
Działa kojąco oraz uspokajająco, zmniejszając niepokój i zmęczenie. Imbir na szeroką skalę stosuje się przede wszystkim w leczeniu zaburzeń trawienia, zapalenia jelit i nietrzymaniu moczu. Gdy męczą cię takie dolegliwości, pokuś się o herbatkę z domieszką tej przyprawy. Taka mikstura pozwoli na oczyszczenie z toksyn oraz usunie wszystkie bakterie z organizmu.
Sprawdź także: Imbir - jesienno-zimowy must have
Dla pań, które cenią sobie naturalne kosmetyki, dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie imbiru. Ten wzmacnia włosy, oczyszcza skórę i działa antybakteryjnie. Maseczka imbirowa to świetne rozwiązanie dla zmęczonych i matowych włosów. Jeden niewielki korzeń przyprawy wystarczy zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Taką mieszankę nałóż na włosy, trzymaj 5 minut i spłucz.
Od tej pory twoja czupryna będzie bujna i błyszcząca. Kolejnym zastosowaniem imbiru w kosmetyce jest walka z cellulitem. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające doskonale nadaje się na pomarańczową skórkę. Wystarczy zetrzeć jedno kłącze imbiru, wymieszać z wybranym balsamem a najlepiej z oliwą z oliwek, dodać kilka łyżek fusów kawowych i nałożyć np. na uda. Następnie owijamy ciało folią spożywczą i wytrzymujemy z taką maseczką około 15 min.
Na imbir trzeba również uważać. Jak każda substancja spożyta w nadmiarze może wywołać niepożądane skutki m.in. biegunkę, zgagę czy bóle brzucha. Lekarze zwracają również uwagę na to, że imbir wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. Na liście m.in. leki przeciwzakrzepowe i hipoglikemiczne. Imbir rozrzedza krew, obniża cukier, reguluje ciśnienie, dlatego nie powinno stosować się go z lekami, które działają tak samo. Jeśli przyjmujesz leki na stałe, najlepiej to, czy możesz przy nich jeść imbir, skonsultuj z lekarzem prowadzącym.
Komu nie jest zalecane spożywanie imbiru?
Regularne spożycie imbiru odradza się osobom, które chorują na cukrzycę. Ostrożnie do imbiru powinny podchodzić także osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego (wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądkowy). W przyprawie znajdują się substancje, które drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego i mogą wpłynąć na pogorszenie dolegliwości. Zachować ostrożność należy także przy niektórych chorobach krwi (imbir spowalnia proces krzepnięcia krwi).
Imbiru nie powinny spożywać także kobiety w zaawansowanej ciąży. Jeszcze w pierwszym trymestrze ciąży imbir polecany jest jako środek łagodzący poranne mdłości, ale w kolejnych miesiącach trzeba już na niego uważać. Przyprawa może wywołać skurcze macicy, a to zwiększa ryzyko poronienia czy przedwczesnego porodu.
Imbir nie jest zalecany także dzieciom poniżej 12.roku życia. Może podrażnić żołądek dziecka.