Jednodniowy koktajl na przeziębienie z miksera. Kilka "shotów" i stajesz na nogi
Cztery składniki, dobry mikser i jeden dzień - tyle potrzebujesz, by stanąć na nogi. Ten przepis na przeciwzapalny i przeciwgrypowy koktajl antychorobowy przekazują sobie wtajemniczeni posiadacze modnego termo miksera. Ale nie jest potrzebny drogi sprzęt, by go zrobić. Do przygotowania koktajlu, który zdusi w zarodku każde przeziębienie czy infekcję, nada się także blender kielichowy, taki sami, jaki służy do kruszenia lodu lub robienia letnich koktajli owocowych. Łap ten przepis, miksuj, pij lecznicze "shoty" i bądź zdrowy.
Szukasz domowego sposobu na przeziębienie lub grypę? Chcesz czegoś, co działa uderzeniowo i szybko pokona objawy choroby? Zrób ten przebojowy koktajl z blendera! Jest prosty w wykonaniu, megaskuteczny i ma tylko cztery składniki. Co ważne - nie należy pomijać żadnego z nich, ani nie zastępować innymi - składniki muszą być soczyste, świeże i możliwie najlepszej jakości.
Dlaczego ten drink jest tak skuteczny? Zastosowano tu dobrze znane i sprawdzone produkty, ale zupełnie inną metodę ich obróbki - składniki nie są podgrzewane czy zalewane alkoholem, co robi się często przy domowych nalewkach czy naparach. Tu składniki są świeże i podawane na zimno, więc nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.
Potem potrzebny jest mocny blender kielichowy (taki, który potrafi skruszyć lód lub rozdrobnić orzechy) albo termo mikser. Chwila miksowania i gotowe.
To spienione i bardzo ekstraktywne cudo stawia na nogi błyskawicznie. Mikstura podziała, gdy dokuczają ci objawy przeziębienia, infekcji wirusowej lub bakteryjnej.
Koktajl podziała najlepiej, jeśli sięgniesz po niego od razu, gdy tylko poczujesz, że coś cię bierze. Niepokojące objawy to:
- osłabienie, dreszcze, bóle mięśni,
- ból w klatce piersiowej i kaszel,
- zatkany nos i zatoki,
- ból głowy i gorączka
- drapanie w gardle, chrypa, ból gardła,
- zapalenie spojówek, łzawienie oczu,
- nagły wysyp aft w jamie ustnej,
- otępienie smaku i węchu.
Składniki na kurację jednodniową:
- około 4-5 cm obranego świeżego korzenia imbiru - ważne aby był świeży i soczysty, wówczas jego działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i przeciwgorączkowe będzie najsilniejsze;
- dwie całe cytryny, obrane dokładnie ze skórki i białych błonek, pozbawione ostrożnie pestek, tak by nie straciły za wiele soku - to dawka witaminy C i błonnik z miąższu;
- 4 duże łyżki naturalnego miodu, najlepiej miodu manuka lub nawłociowego, bo mają najlepsze i potrwierdzone badaniami właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
- 250 ml wody mineralnej* niegazowej lub filtrowanej.
*opcjonalnie - zamiast części wody można użyć tłoczonego soku jabłkowego (nie z koncentratu, w pełni naturalnego) - zawarty w nim błonnik dodatkowo wzmocni florę bakteryjną jelit i podziała stymulująco na układ odpornościowy.
Przygotowanie koktajlu: Wszystkie składniki należy umieścić w termo mikserze lub blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować, przez minimum minutę na wysokich obrotach. Uzyskasz pieniący się, jasnożółty, lekko kremowy koktajl, bardzo mocny ale też pyszny. Pij go po kieliszku, co kilka godzin przez cały dzień, gdy tylko czujesz pierwsze objawy przeziębienia lub grypy.
Na drugi dzień na pewno poczujesz się lepiej, ale nie zaszkodzi zrobić kolejną porcję koktajlu. Co ważne - mikstury nie należy robić zbyt dużo na raz i nie trzymać jej w lodówce, najskuteczniejsza jest świeża, jednodniowa.
UWAGA! Jeśli kuracja nie przyniesie żadnych efektów, a ty poczujesz się gorzej - to znak, że domowe sposoby zawodzą i pora udać się do lekarza. Być może dopadło cię coś znacznie poważniejszego niż sezonowa infekcja.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z marchwi jeszcze lepiej działa na kaszel
Miód nawłociowy. "Polski miód manuka" to naturalny antybiotyk