Jak pozbyć się uporczywego kaszlu? Zrób zapomniany syrop z marchwi naszych babć
Kaszel jest uporczywym objawem przeziębienia lub chorób dolnych dróg oddechowych, który utrudnia oddychanie i pogarsza samopoczucie. Może być suchy lub mokry – z odkrztuszaniem wydzieliny lub bez. Dziś dostępnych jest wiele preparatów łagodzących kaszel, jednak kiedyś do jego leczenia stosowano marchewkę! W jaki sposób marchew działa przeciwkaszlowo i jak najlepiej ją wykorzystać do walki z infekcją? Odpowiadamy.
Marchewka już wiele lat temu była stosowana jako lekarstwo na przeziębienie oraz objawy grypy. Dziś wiadomo już, że zawarta w niej witamina A jest istotna w leczeniu przeziębienia. Ponadto zawarta w niej witamina C i K usprawniają działanie układu odpornościowego, odpowiedzialnego za walkę z wirusami.
Marchew korzystnie wpływa na błonę śluzową dróg oddechowych i pobudza działanie limfocytów T i limfocytów B - to właśnie one uruchamiane są sytuacji, kiedy dopada nas infekcja.
Marchew składa się przede wszystkim z wody, bo aż w 90 proc., pozostały skład tego warzywa to przede wszystkim węglowodany, białka, celuloza, a także liczne składniki mineralne, takie jak:
- potas,
- sód,
- fosfor,
- wapń,
- siarka,
- magnez,
- cynk.
Marchew jest również bogata w witaminę A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Zawiera w sobie też kwas foliowy, kumaryny i pektyny.
Ze względu na wiele wartości odżywczych, marchew wskazana jest w przypadku przeziębienia i grypy. Stosować ją można na surowo, jednak popularny jest syrop z marchwi, który przede wszystkim przypadnie do gustu najmłodszym pacjentom.
Syrop z marchwi był przygotowywany przez nasze babcie, kiedy pojawiał się kaszel z objawami infekcji. Ma przede wszystkim działanie wykrztuśne, ułatwia pozbywanie się zalegającej wydzieliny w oskrzelach. Syrop może być stosowany w przypadku infekcji krtani, zapaleniu oskrzeli a nawet w zaostrzeniach astmy oskrzelowej.
Aby go przyrządzić, należy przygotować:
- pół kilo marchewki
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 3 łyżki miodu
- woda
Marchewkę należy obrać i umieścić w garnku z wodą, tak, by warzywa były zakryte. Należy zagotować wodę z marchewką na niewielkim ogniu, a następnie dodać imbir. Gotować, aż marchewka stanie się miękka.
Następnie należy odlać wodę z marchwi (ale nie wylewać), a marchew z imbirem zblendować. Do odlanej wody z marchwi należy dodać miód ale dopiero wtedy, kiedy woda będzie letnia. Mieszać należy aż do połączenia się składników.
Wodę z miodem należy połączyć wraz ze zblendowaną marchewką i imbirem. Tak powstały syrop można dodatkowo przecisnąć przez gazę. Przechowywać należy go w lodówce, jednak nie dłużej niż 7 dni.
W przypadku infekcji taki syrop należy podawać po 1 łyżeczce od 3 do 5 razy na dobę. Na efekty nie trzeba długo czekać, ponieważ kaszel ustępuje po około dwóch dniach stosowania syropu z marchewki.
CZYTAJ TAKŻE:
Pięć sprawdzonych mikstur na wzmocnienie odporności
Czy dieta może poprawić odporność i zmniejszyć ryzyko zachorowania?