Jak pozbyć się uporczywego kaszlu? Zrób zapomniany syrop z marchwi naszych babć

Kaszel jest uporczywym objawem przeziębienia lub chorób dolnych dróg oddechowych, który utrudnia oddychanie i pogarsza samopoczucie. Może być suchy lub mokry – z odkrztuszaniem wydzieliny lub bez. Dziś dostępnych jest wiele preparatów łagodzących kaszel, jednak kiedyś do jego leczenia stosowano marchewkę! W jaki sposób marchew działa przeciwkaszlowo i jak najlepiej ją wykorzystać do walki z infekcją? Odpowiadamy.

Marchewka podstawowym lekiem na kaszel

Marchewka już wiele lat temu była stosowana jako lekarstwo na przeziębienie oraz objawy grypy. Dziś wiadomo już, że zawarta w niej witamina A jest istotna w leczeniu przeziębienia. Ponadto zawarta w niej witamina C i K usprawniają działanie układu odpornościowego, odpowiedzialnego za walkę z wirusami.

Marchew korzystnie wpływa na błonę śluzową dróg oddechowych i pobudza działanie limfocytów T i limfocytów B - to właśnie one uruchamiane są sytuacji, kiedy dopada nas infekcja.

Marchewka to samo zdrowie - witaminy

Marchew składa się przede wszystkim z wody, bo aż w 90 proc., pozostały skład tego warzywa to przede wszystkim węglowodany, białka, celuloza, a także liczne składniki mineralne, takie jak:

Reklama
  • potas,
  • sód,
  • fosfor,
  • wapń,
  • siarka,
  • magnez,
  • cynk.

Marchew jest również bogata w witaminę A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Zawiera w sobie też kwas foliowy, kumaryny i pektyny.

Ze względu na wiele wartości odżywczych, marchew wskazana jest w przypadku przeziębienia i grypy. Stosować ją można na surowo, jednak popularny jest syrop z marchwi, który przede wszystkim przypadnie do gustu najmłodszym pacjentom.

Syrop z marchewki na kaszel

Syrop z marchwi był przygotowywany przez nasze babcie, kiedy pojawiał się kaszel z objawami infekcji. Ma przede wszystkim działanie wykrztuśne, ułatwia pozbywanie się zalegającej wydzieliny w oskrzelach. Syrop może być stosowany w przypadku infekcji krtani, zapaleniu oskrzeli a nawet w zaostrzeniach astmy oskrzelowej. 

Aby go przyrządzić, należy przygotować:

  • pół kilo marchewki
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • woda

Marchewkę należy obrać i umieścić w garnku z wodą, tak, by warzywa były zakryte. Należy zagotować wodę z marchewką na niewielkim ogniu, a następnie dodać imbir. Gotować, aż marchewka stanie się miękka.

Następnie należy odlać wodę z marchwi (ale nie wylewać), a marchew z imbirem zblendować. Do odlanej wody z marchwi należy dodać miód ale dopiero wtedy, kiedy woda będzie letnia. Mieszać należy aż do połączenia się składników.

Wodę z miodem należy połączyć wraz ze zblendowaną marchewką i imbirem. Tak powstały syrop można dodatkowo przecisnąć przez gazę. Przechowywać należy go w lodówce, jednak nie dłużej niż 7 dni. 

W przypadku infekcji taki syrop należy podawać po 1 łyżeczce od 3 do 5 razy na dobę. Na efekty nie trzeba długo czekać, ponieważ kaszel ustępuje po około dwóch dniach stosowania syropu z marchewki.

CZYTAJ TAKŻE:

Pięć sprawdzonych mikstur na wzmocnienie odporności

Czy dieta może poprawić odporność i zmniejszyć ryzyko zachorowania?



INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kaszel | syrop na kaszel
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL