Krzem - wielka rola mikropierwiastka. Niedobór powoduje wczesne starzenie się, miażdżycę i osteoporozę
Mimo że zapotrzebowanie człowieka na krzem jest niewielkie, silnie oddziałuje on na nasze zdrowie. Jego niedobór może prowadzić do wielu problemów, takich jak osteoporoza czy miażdżyca. Czy warto suplementować krzem? Jaki krzem jest najłatwiej przyswajalny? Wyjaśniamy.
Krzem jest jednym z najczęściej występujących na świecie pierwiastków. Jest budulcem powłoki ziemskiej i skał, znajduje się również w organizmach większości istot zamieszkujących naszą planetę. Być może z tego powodu jest on nazywany pierwiastkiem życia. Mimo że zapotrzebowanie człowieka na krzem jest niewielkie (u osoby dorosłej wynosi ono 20-40 mg na dobę), silnie oddziałuje on na nasze zdrowie.
- udział w procesach przemiany materii
- udział w syntezie kolagenu i kwasu hialuronowego - zachowanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci, opóźnienie procesów starzenia
- łagodzenie trądziku
- neutralizowanie toksyn nagromadzonych w organizmie
- wspieranie układu krwionośnego oraz kostnego
Do pierwszych, widocznych gołym okiem objawów świadczących o niedoborze krzemu mogą należeć:
- osłabione, matowe, wypadające włosy
- łamliwe paznokcie
- pogorszona kondycja skóry, pojawiające się zmarszczki
- cellulit
- przedwczesne siwienie
Niedobory krzemu w organizmie mogą jednak powodować znacznie poważniejsze konsekwencje, takie jak:
- łamliwość kości
- deformacja stawów
- problemy z gojeniem się ran
- osteoporoza
- miażdżyca
Regularne badanie poziomu tego pierwiastka w organizmie jest więc bardzo ważne.
Bogatym źródłem krzemu są takie produkty jak:
- orzechy
- pełnoziarniste pieczywo
- płatki owsiane
- kasza gryczana
- niektóre warzywa, takie jak: marchewka, buraki, pietruszka, fasola czy kukurydza
- owoce, przede wszystkim: jabłka, truskawki, czarne porzeczki, banany, morele i wiśnie
Krzem znajdziemy również w takich ziołach jak pokrzywa, podbiał czy skrzyp polny. Można je spożywać np. w formie naparu. Bogatym źródłem krzemu są także algi morskie.
Występowanie w diecie powyższych produktów nie zawsze jednak zapewnia dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tego pierwiastka i chroni przed niedoborami. Dzieje się tak, ponieważ przyswajanie krzemu z pokarmów jest bardzo niskie - mówi się, że sięga ono maksymalnie 5 proc.
Osoby, u których występuje niedobór krzemu, powinny przyjmować go w postaci suplementów diety, szczególnie, jeśli prowadzą aktywny tryb życia lub regularnie trenują. Jest on również polecany osobom starszym oraz pacjentom po zabiegach chirurgicznych i złamaniach. Warto przyjmować go w przypadku podwyższonego ryzyka wystąpienia miażdżycy, a także profilaktycznie, dla wzmocnienia kości i stawów.
Dla ludzkiego organizmu najlepiej przyswajalnym związkiem krzemu jest kwas ortokrzemowy. Można go kupić w formie kapsułek lub płynu.
Mimo że przedawkowanie krzemu jest niemal niemożliwe (nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem), w niektórych przypadkach może być on szkodliwy (np. dla osób cierpiących na niewydolność nerek). Zawsze należy więc dawkować go zgodnie z zaleceniami lekarza.
CZYTAJ TAKŻE:
Olej rycynowy. Dlaczego nasze babcie trzymały go w apteczce?
Zakochany mózg - jakie procesy w nim zachodzą?