Bogate nie tylko w witaminę C. Mandarynki jedz, by dodać sobie energii, zadbać o skórę i wzrok
Nie ma wątpliwości, że mandarynki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Wystarczy zjeść cztery dziennie, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę witaminy C. To jednak nie jedyna witamina, w którą bogate są te niewielkie owoce. Mandarynki warto zajadać, gdy pojawiają się problemy skórne albo gdy dopada nas zmęczenie. Dlaczego? Kryją w sobie mnóstwo witamin i cennych dla organizmu pierwiastków.
Witamina A odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Nie tylko odpowiada za wsparcie narządu wzroku, ale także pobudza układ odpornościowy i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Witamina A jest też istotna dla osób, które zmagają się z problemami skórnymi - poprawia jej kondycję, ale wzmacnia też włosy oraz paznokcie.
Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A owoców, bowiem w 100 g znajduje się jej 681 IU.
To wszystko za sprawą obecności witaminy B6, czyli pirydoksyny. Ten organiczny związek chemiczny bierze udział w procesach metabolicznych oraz reguluje pracę układu nerwowego. Odpowiednia dawka dostarczana organizmowi codziennie sprawia, że witamina ta wpływa na dobry nastrój. Witamina B6 przyczynia się także do powstawania przeciwciał, zatem wzmacnia działanie układu odpornościowego.
Kwas foliowy odgrywa znaczącą rolę w procesach podziału komórek oraz jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu - dlatego tak istotny jest dla kobiet w ciąży.
Ale to nie wszystko. Kwas foliowy odpowiada także za prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ma istotny wpływ na procesy krwiotwórcze oraz wspiera pracę mięśnia sercowego.
Kiedy pojawia się ochota na słodycze, warto sięgnąć właśnie po mandarynki. W jednym owocu znajduje się zaledwie 60 kalorii, bo w dużej mierze składają się one z wody. Kwasy organiczne zawarte w mandarynkach mają także znaczenie dla detoksykacji organizmu, Owoce te bogate są także w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Witamina C obecna w owocach zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ale chroni także przed czynnikami chorobotwórczymi. Jest silnym przeciwutleniaczem, który hamuje namnażanie się wolnych rodników. To właśnie odpowiedzialne są za proces degradacji komórek ciała, zatem witamina C opóźnia także procesy starzenia.
Jest kilka powodów, dla których warto regularnie sięgać po mandarynki. Podsumowując, oto dlaczego warto je jeść:
- wzmacniają odporność,
- są niskokaloryczne,
- wspomagają trawienie i pomagają utrzymać zdrową masę ciała,
- chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- poprawiają nastrój.
CZYTAJ TAKŻE:
Mają błonnik i więcej witaminy C od cytryny. Najzdrowsze o tej porze roku
Na przekąskę wybieraj czekoladę. Możesz uchronić się przed cukrzycą
Najzdrowsze warzywo liściaste? Jak kapusta wypada na tle jarmużu i rukoli?