"Smocze oko" to owoc na zdrowe serce, odporność i gubienie kilogramów. Przypomina winogrono

Nazywany jest "smoczym okiem" (nie mylić z pitają, która zyskała miano "smoczego owocu"). Bliżej mu już do liczi, czyli chińskiej śliwki. Longan, owe "smocze oko", jest dobrym źródłem witaminy C i potasu. Wspiera odporność i zdrowie serca, pomaga gubić zbędne kilogramy. To jednak nie wszystko, co można o nim powiedzieć. Jak wygląda longan, jak go się je? Jak włączenie go do diety może wpłynąć na zdrowie? Sprawdzamy.

Longan - co to za owoc?

Longan to owoc pochodzący z tropikalnych i subtropikalnych obszarów Azji. Występuje m.in. w Chinach, na Półwyspie Indyjskim czy w Malezji. Jest spokrewniony z liczi, który jest na pewno bardziej rozpoznawalnym owocem w naszym kraju.

Longan nazywany jest "smoczym okiem", a to z powodu tego, jak wygląda. Owoce są okrągłe, nieduże, bo mają od 2 do 3 cm średnicy. Na drzewach formują się w grona. Ich skórka jest cienka, dość twarda, jasnobrązowa. Pod nią znajduje się biały, soczysty miąższ, który otacza ciemne nasiono. Pod względem smaku i konsystencji owoce przypominają winogrono, ale wyczuwalna jest w nich piżmowa nuta. Są chętnie spożywane, bo po pierwsze są smaczne, po drugie soczyste, orzeźwiające, a po trzecie - zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jakich?

Reklama

Co zawiera "smocze oko"?

Miąższ "smoczego oka" to w większości woda (ponad 80 proc.). Znajdziemy w nim witaminy i minerały takie jak: witaminę C (longan uchodzi za dobre jej źródło), poza tym witaminy z grupy B (w tym witaminę B1, B2 i B3), potas, fosfor, magnez i cynk. Wartość energetyczna tego owocu to 60 kcal na 100 g. Należy pamiętać, że suszony longan będzie miał więcej kalorii niż jego świeży odpowiednik.

Longan, ze względu na swoje wartości odżywcze, był dawniej stosowany w medycynie chińskiej.

Longan - właściwości. Czy "smocze oko" jest zdrowe?

Włączenie "smoczego oka" do zbilansowanej diety może m.in. wspierać odporność, zdrowie serca czy wysiłki w zakresie kontroli masy ciała.

Longan jest źródłem przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, które zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny w organizmie. Związki te mogą pomóc zapobiegać uszkodzeniom komórek i chronić przed chorobami przewlekłymi, redukując stany zapalne i wspierając naturalny układ odpornościowy organizmu. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia jego właściwości antyoksydacyjne.

Jako dobre źródło witaminy C longan jest ważny dla układu odpornościowego. Wpływa na aktywność limfocytów T i B, które są odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową. Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyagregacyjne, bierze też udział w syntezie kolagenu. Antyoksydanty dbają też o dobrą kondycję skóry.

Longan uchodzi też za owoc dobry dla zdrowia serca. Wiadomo, że może przeciwdziałać niekorzystnym skutkom stresu oksydacyjnego, w tym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Istotna jest też obecność potasu. Longan to dobre źródło potasu, który: pełni istotną rolę w zapewnieniu właściwej gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie, jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Jak wspomnieliśmy, longan może wspierać też wysiłki związane z kontrolą masy ciała. Ma niewiele kalorii, jest dobry w smaku (jego naturalna słodycz może pomóc zaspokoić pragnienie na słodkie) i daje też poczucie sytości, dlatego będzie dobry dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Longan - jak go jeść?

Longan może być spożywany w formie świeżej lub przetworzonej. Świeże owoce są trudniej dostępne w Polsce (łatwiej dostaniemy liczi), dlatego niewiele osób w ogóle słyszało o longanie. Za to nieco łatwiej dostępny jest longan w syropie lub suszony. Z większym prawdopodobieństwem znajdziemy go w sklepach z żywnością orientalną, azjatycką lub w sklepach oferujących produkty spożywcze z całego świata.

Longan najczęściej jadany jest na surowo i jest traktowany jako przekąska. Stanowi wspaniały dodatek do sałatek, deserów, a także świeżo wyciskanych soków. Sprawdza się też w daniach wytrawnych. Suszone owoce z kolei dorzucane są do owsianek, koktajli czy jogurtów.

Ze "smoczego oka" przygotowuje się również zdrowotne napary. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Uzupełnią witaminy, uregulują ciśnienie, pomogą schudnąć. Dlaczego jeszcze warto jeść nektarynki?

Jedz, gdy dążysz do wymarzonej sylwetki i chcesz odmłodzić skórę. Tak działa figa indyjska

Najdroższe warzywo świata oczyszcza wątrobę i działa przeciwbólowo. Jakie właściwości ma wasabi?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | owoce | owoce egzotyczne | zdrowe owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL