Jedz, gdy dążysz do wymarzonej sylwetki i chcesz odmłodzić skórę. Tak działa figa indyjska
To najbardziej znany gatunek kaktusa, który rodzi słodkie i soczyste owoce o tej samej nazwie. Są one bogate w witaminy i minerały, dostarczają błonnika i cennych przeciwutleniaczy. Ich jedzenie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, kondycję naszej skóry, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jakim owocem jest opuncja figowa? Dlaczego warto ją jeść? Sprawdzamy.
Opuncja figowa, nazywana także figą indyjską czy figą kaktusową, to gatunek opuncji, czyli rośliny należącej do kaktusowatych. Pochodzi z Meksyku, ale uprawiany jest również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, m.in. w południowej Europie (dużo opuncji uprawia się we Włoszech, szczególnie na Sycylii), przede wszystkim dla owoców. Do jadalnych części rośliny należą także liście i kwiaty. Pierwsze owoce mają okrągły kształt, późniejsze są nieco bardziej podłużne. Przybierają kolor od żółtego, przez pomarańczowy, do czerwonego. Z zewnątrz pokryte są drobnymi wypustkami, a w środku posiadają wiele nasion. Są słodkie i soczyste.
Owoce opuncji figowej zawierają wiele ważnych dla zdrowia składników, m.in. bioaktywne substancje fitochemiczne, takie jak związki fenolowe i karotenoidy, które wpływają na jej wysoki potencjał przeciwutleniający. Są też dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie - witamin z grupy B i witaminy C. Poza tym dostarczają witaminy E, beta-karotenu i wielu składników mineralnych, w tym wapnia, potasu, magnezu, żelaza czy fosforu. Opuncja figowa jest ceniona ze względu na wysoką zawartość błonnika, ale jedząc ją, zapewniamy sobie także dawkę białka.
Aztekowie uważali opuncję figową za świętą roślinę i wykorzystywali ją do różnych celów. W tradycyjnej medycynie używana była ona m.in. do leczenia ran, wrzodów, zapalenia skóry i oczu oraz stanów reumatycznych i detoksykacji wątroby.
Owoce opuncji figowej bogate są w substancje przeciwutleniające. Przeciwutleniacze chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych, zmniejszając ryzyko wielu chorób (w tym chorób serca i nowotworów), a także opóźniając starzenie się skóry. Owoce wytwarzają także substancję znaną jako Opuntia G, która wspomaga odporność skóry na działanie promieni słonecznych, stanowi środek stymulujący odnowę skóry i może służyć do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Opuncja figowa to również spore ilości błonnika. Wspomaga on pracę układu pokarmowego, ale nie tylko. Spożywanie tych owoców daje poczucie sytości, pozwala zaspokoić apetyt, co ma istotny wpływ na proces redukcji masy ciała, a także na utrzymanie prawidłowej wagi. Do tego dochodzi obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, a także poziomu glukozy we krwi.
Figa indyjska dość silnie nawadnia. Co więcej, pozytywnie wpływa na naszą odporność i samopoczucie. Olej z nasion opuncji figowej z kolei zwiększa jędrność i elastyczność cery, wygładza zmarszczki i odmładza skórę. W kosmetyce naturalnej stanowi bardzo silny eliksir w profilaktyce anty-aging.
Owoce opuncji figowej są słodkie, soczyste i nie wymagają obróbki przed spożyciem - można je jeść na surowo, ale oczywiście też dusić, smażyć czy sporządzać z nich przetwory. Często wykorzystywane są w kuchni meksykańskiej. Ich miąższ jest lubianym składnikiem dodawanym do jogurtów, deserów czy lodów. Przygotowuje się z nich również napoje oraz soki.
Liście opuncji figowej, pozbawione kolców, w niektórych miejscach na świecie są z kolei traktowane jak warzywo. Dodaje się je do potraw lub przygotowuje z nich samodzielne dania. Po ugotowaniu stają się miękkie, natomiast w smaku są lekko cierpkie i ostre.
Niekiedy na opuncję figową można natrafić w supermarketach na terenie naszego kraju. Figa indyjska jest dostępna także w postaci suplementów, herbat czy konfitur.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze owoce przeciwstarzeniowe. Jedz, a wpłyniesz na syntezę kolagenu
Pij jako sok lub dodawaj do napojów. Wspiera serce i wątrobę, pomaga chudnąć
W Libanie i Turcji jej nie żałują. Działa przeciwzapalnie, pomaga chudnąć