Spis treści:
- Mandarynki - czy warto je jeść?
- Mandarynki - właściwości zdrowotne
- Mandarynki - kalorie
- Mandarynki - przeciwwskazania
- Mandarynki - gatunki
- Mandarynki - na co zwrócić uwagę kupując?
Mandarynki - czy warto je jeść?
Mandarynki kiedyś kojarzone z luksusem, a dziś dostępne w każdym sklepie, wciąż pozostają symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Nic dziwnego, ich aromatyczny zapach podczas jedzenia roznosi się po całym domu, a słodki smak sprawia, że trudno się od nich oderwać.
Czy owoce te są zdrowe i można jeść je bezkarnie? Na szczęście tak. Jednak, jak w każdym przypadku, nie należy przesadzać z ich ilością. Mandarynki warto docenić zwłaszcza z powodu witaminy C. 4-5 średniej wielkości owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę nawet w 100 proc.
Mandarynki to więc prawdziwa bomba witaminy C. Poza nią, w ich składzie znaleźć można witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, cynk i kwas foliowy.
Mandarynki - właściwości zdrowotne
Ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, mandarynki mogą być jednym z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej. Chodzi przede wszystkim o raka wątroby. Obecność błonnika sprawia z kolei, że owoce te zapobiegają zaparciom oraz poprawiają pracę jelit. Zawarta w mandarynkach nobiletyna może zmniejszać ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób układu nerwowego. Kwas foliowy sprawia zaś, że mandarynki to doskonała przekąska dla ciężarnych.
Inne właściwości mandarynek:
- poprawa odporności, ochrona przed infekcjami,
- opóźnianie procesów starzenia,
- poprawa kondycji skóry,
- poprawa wzroku,
- usprawnienie procesu krzepnięcie krwi,
- wspomaganie procesu budowy kośćca,
- redukcja stresu,
- zmniejszenie stanów lękowych,
- poprawa funkcjonowania mózgu.
Mandarynki - kalorie
Mandarynki zaliczane są do owoców niskokalorycznych. Jedna mandarynka to około 65 kcal. Owoce powinny włączyć więc zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej. To pyszna i słodka przekąska, która doskonale zastąpi czekoladki czy ciasteczka.
Mandarynki - przeciwwskazania
Mandarynki uważane są za jedne z najbezpieczniejszych owoców. Ze względu na niski indeks glikemiczny (30) owoce mogą spożywać nawet cukrzycy. Mandarynki posiadają również niską zawartości łatwo fermentujących węglowodanów, dlatego mogą być spożywane także przez pacjentów z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) i IBS (zespół jelita drażliwego). Właściwie jedynym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek jest alergia na te owoce. Najczęściej objawia się ona swędzącą pokrzywką na skórze.

Mandarynki - gatunki
Mandarynki zaliczane są do owoców, które bardzo łatwo można krzyżować. Z tego powodu na rynku znaleźć można ich wiele gatunków. Do najbardziej znanych z pewnością zaliczyć można klementynki, tangelo oraz satsuma. Czym się różnią? Najpopularniejsze, czyli klementynki, to krzyżówka mandarynki z gorzką pomarańczą. Najłatwiej poznać je po łatwej do ściągnięcia skórce, małej ilości pestek oraz słodkim smaku. Z kolei tangelo to krzyżówka mandarynki z grejpfrutem. Są bardzo słodkie, jednak wyczuć można w nich charakterystyczny, lekko gorzki, posmak. Satsuma zaś to odmiana bezpestkowa, która wyróżnia się bardzo cieniutką skórką.
Zobacz również:
Mandarynki - na co zwrócić uwagę kupując?
Wiele zależy od odmiany mandarynki, dlatego przed zakupem najlepiej zapytać sprzedawcę o gatunek oferowanych przez niego owoców. Później warto zwrócić uwagę na skórkę, a konkretnie jej grubość, sposób odchodzenia od owoców, kolor oraz strukturę. Najsmaczniejsze mandarynki mają jędrną skórkę, która jest sygnałem, że owoce nie spędziły zbyt dużo czasu w skrzynkach. Świeże mandarynki poznać można także po zielonych liściach.
Istotna jest także wielkość owoców. Warto unikać tych największych mandarynek, ponieważ mogą być suche i pełne pestek. Niektórzy entuzjaści mandarynek mają nawet swoje ulubione kraje, z których pochodzą te owoce, np. Hiszpanię, Maroko czy Grecję, jednak w tym wypadku najlepiej samodzielnie skosztować owoców z różnych krajów i ocenić, które są najlepsze.
CZYTAJ TAKŻE:
Ma trzydzieści razy więcej witaminy C niż cytryna. Zbija cukier, odchudza, powstrzymuje raka
10 niesamowitych korzyści soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy











