Idealny owoc dla sercowców i cukrzyków. Uważaj tylko przy jednym schorzeniu
Mandarynki to doskonałe źródło witaminy C. 4-5 średniej wielkości owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę nawet w 100 proc. Po czym poznać dobre mandarynki i na co szczególnie warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Podpowiadamy!
Mandarynki kiedyś kojarzone z luksusem, a dziś dostępne w każdym sklepie, wciąż pozostają symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Nic dziwnego, ich aromatyczny zapach podczas jedzenia roznosi się po całym domu, a słodki smak sprawia, że trudno się od nich oderwać.
Czy owoce te są zdrowe i można jeść je bezkarnie? Na szczęście tak. Jednak, jak w każdym przypadku, nie należy przesadzać z ich ilością. Mandarynki warto docenić zwłaszcza z powodu witaminy C. 4-5 średniej wielkości owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę nawet w 100 proc.
Mandarynki to więc prawdziwa bomba witaminy C. Poza nią, w ich składzie znaleźć można witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, cynk i kwas foliowy.
Ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, mandarynki mogą być jednym z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej. Chodzi przede wszystkim o raka wątroby. Obecność błonnika sprawia z kolei, że owoce te zapobiegają zaparciom oraz poprawiają pracę jelit. Zawarta w mandarynkach nobiletyna może zmniejszać ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób układu nerwowego. Kwas foliowy sprawia zaś, że mandarynki to doskonała przekąska dla ciężarnych.
Inne właściwości mandarynek:
- poprawa odporności, ochrona przed infekcjami,
- opóźnianie procesów starzenia,
- poprawa kondycji skóry,
- poprawa wzroku,
- usprawnienie procesu krzepnięcie krwi,
- wspomaganie procesu budowy kośćca,
- redukcja stresu,
- zmniejszenie stanów lękowych,
- poprawa funkcjonowania mózgu.
Mandarynki zaliczane są do owoców niskokalorycznych. Jedna mandarynka to około 65 kcal. Owoce powinny włączyć więc zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej. To pyszna i słodka przekąska, która doskonale zastąpi czekoladki czy ciasteczka.
Mandarynki uważane są za jedne z najbezpieczniejszych owoców. Ze względu na niski indeks glikemiczny (30) owoce mogą spożywać nawet cukrzycy. Mandarynki posiadają również niską zawartości łatwo fermentujących węglowodanów, dlatego mogą być spożywane także przez pacjentów z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) i IBS (zespół jelita drażliwego). Właściwie jedynym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek jest alergia na te owoce. Najczęściej objawia się ona swędzącą pokrzywką na skórze.
Mandarynki zaliczane są do owoców, które bardzo łatwo można krzyżować. Z tego powodu na rynku znaleźć można ich wiele gatunków. Do najbardziej znanych z pewnością zaliczyć można klementynki, tangelo oraz satsuma. Czym się różnią? Najpopularniejsze, czyli klementynki, to krzyżówka mandarynki z gorzką pomarańczą. Najłatwiej poznać je po łatwej do ściągnięcia skórce, małej ilości pestek oraz słodkim smaku. Z kolei tangelo to krzyżówka mandarynki z grejpfrutem. Są bardzo słodkie, jednak wyczuć można w nich charakterystyczny, lekko gorzki, posmak. Satsuma zaś to odmiana bezpestkowa, która wyróżnia się bardzo cieniutką skórką.
Wiele zależy od odmiany mandarynki, dlatego przed zakupem najlepiej zapytać sprzedawcę o gatunek oferowanych przez niego owoców. Później warto zwrócić uwagę na skórkę, a konkretnie jej grubość, sposób odchodzenia od owoców, kolor oraz strukturę. Najsmaczniejsze mandarynki mają jędrną skórkę, która jest sygnałem, że owoce nie spędziły zbyt dużo czasu w skrzynkach. Świeże mandarynki poznać można także po zielonych liściach.
Istotna jest także wielkość owoców. Warto unikać tych największych mandarynek, ponieważ mogą być suche i pełne pestek. Niektórzy entuzjaści mandarynek mają nawet swoje ulubione kraje, z których pochodzą te owoce, np. Hiszpanię, Maroko czy Grecję, jednak w tym wypadku najlepiej samodzielnie skosztować owoców z różnych krajów i ocenić, które są najlepsze.
CZYTAJ TAKŻE:
Ma trzydzieści razy więcej witaminy C niż cytryna. Zbija cukier, odchudza, powstrzymuje raka
10 niesamowitych korzyści soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy