Potężna dawka witaminy C z owoców. Pomaga w odchudzaniu, zbija cukier
Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Szacuje się, że zawierać może nawet 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Poza witaminą C acerola zawiera także witaminę A i witaminy z grupy B. Roślina jest bogata również w składniki mineralne. Jednak w Polsce próżno szukać jej w warzywniaku czy na targu. Przetwory i suplementy diety z acerolą znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i w aptece. Kto i kiedy powinien sięgać po acerolę? Poniżej znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje.
Acerola to roślina z rodziny malpigiowatych. Pochodzi z Wysp Karaibskich, jednak zdarza się spotkać ją także na terenie Meksyku czy Teksasu. Roślina posiada charakterystyczne czerwone owoce przypominające wiśnie lub czereśnie, dlatego bywa nazywana wiśnią z Barbadosu. Jej owoce nadają się do jedzenia prosto z krzaka, są soczyste i lekko kwaśne. Ze względu na drogocenny skład acerola od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Leczono nią m.in. ospę wietrzną, anemię, a także problemy wątrobowe i choroby płuc.
Niestety, owoce aceroli są w Polsce bardzo trudno dostępne. Nadają się do spożycia bowiem tylko przez 2-3 dni od zerwania, co istotnie utrudnia ich import. Oczywiście można spróbować samodzielnie wyhodować acerolę w przydomowym ogródku. Trzeba jednak uwzględnić, że polskie warunki atmosferyczne mogą nieco utrudniać hodowlę i roślinie będzie trzeba poświęcić więcej troski.
Ze względu na te utrudnienia najpopularniejszą formą spożywania aceroli są soki oraz suplementy, zarówno w formie proszku, jak i tabletek. Za 500 ml soku trzeba jednak zapłacić ok. 20 zł. Z kolei naturalna acerola w proszku kosztuje 50-70 zł za 500 g. W całym zestawieniu najtaniej wypadają tabletki z ekstraktem z aceroli, które zakupić można już za 15-20 zł. Acerolę bez problemu można kupić w każdej aptece lub sklepie zielarskim.
Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Szacuje się, że acerola może zawierać nawet 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. W 100 g aceroli zawarte jest od 1000 do 4500 mg witaminy. To ogromna dawka, która doskonale pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza witaminą C acerola zawiera także witaminę A i witaminy z grupy B. Roślina jest bogata również w składniki mineralne, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas i cynk. W jej składzie znaleźć można także białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenny beta-karoten i flawonoidy.
Regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje sezonowe. Badania pokazują, że acerola może również obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2, a także pomagać w odchudzaniu. Coraz częściej uważa się również, że może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Inne właściwości i zastosowanie aceroli to:
- spowolnienie procesów starzenia;
- działania profilaktyczne w kierunku choroby Alzheimera i choroby Parkinsona;
- poprawa pracy układu krążenia;
- obniżenie ciśnienia;
- zmniejszenie ryzyka udaru mózgu;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy;
- poprawa wzroku;
- wspomaganie produkcji kolagenu;
- wzmocnienie kości i stawów.
Acerola bardzo często wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Dodawana jest m.in. do toników, kremów i maseczek do twarzy. Acerola nawilża skórę, uelastycznia, wyrównuje koloryt i pozwala pozbyć się pierwszych zmarszczek.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C z acerolą łatwo przesadzić. Należy pamiętać, że nie wolno przekraczać zalecanej dobowej dawki tej witaminy. W przypadku dużych dawek mogą pojawić się problemy z nerkami. Innym zagrożeniem są zaburzenia pracy wątroby. Objawy przedawkowania witaminy C to także wymioty, biegunka i wysypka. Acerola w większych dawkach powinna być stosowana więc wyłącznie w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Przeciwwskazaniem do przyjmowania aceroli jest przede wszystkim nadwrażliwość na jakikolwiek składnik suplementu, a także problemy z nerkami i wątrobą. Acerola może być przyjmowana przez dzieci oraz ciężarne. Niektóre badania wskazują nawet, że substancja ta może zmniejszać ryzyko niebezpiecznych powikłań w czasie ciąży.
CZYTAJ TAKŻE:
Sezon na cytrusy w pełni. Myj tak mandarynki i pomarańcze, by pozbyć się chemii
Mają mnóstwo witamin i są tarczą ochronną dla organizmu. Dlaczego warto jeść czerwone winogrona?