Ma trzydzieści razy więcej witaminy C, niż cytryna. Zbija cukier, odchudza, powstrzymuje raka

Acerola to stosunkowo mało znana roślina, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej. To bowiem prawdziwa bomba witaminowa. Szacuje się, że zawierać może nawet 30-razy więcej witaminy C niż cytryna. Jednak w Polsce próżno szukać jej w warzywniaku czy na targu. Przetwory i suplementy diety z acerolą znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i w aptece. Kto i kiedy powinien po nią sięgać? Poniżej znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje.

Acerola - co to jest?

Acerola to roślina z rodziny malpigiowatych. Naturalnie pochodzi z Wysp Karaibskich, jednak zdarza się spotkać ją także na terenie Meksyku czy Teksasu. Roślina posiada charakterystyczne czerwone owoce przypominające wiśnie lub czereśnie, dlatego bywa nazywana wiśnią z Barbadosu. Jej owoce nadają się do jedzenia prosto z krzaka, są soczyste i lekko kwaśne. Ze względu na drogocenny skład, acerola od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Leczono nią m.in.. ospę wietrzną, anemię, a także problemy wątrobowe i choroby płuc.

Niestety, owoce aceroli są w Polsce bardzo trudno dostępne. Nadają się do spożycia bowiem tylko przez 2-3 dni od zerwania, co istotnie utrudnia ich import. Oczywiście można spróbować samodzielnie wyhodować acerolę w przydomowym ogródku. Trzeba jednak uwzględnić, że polskie warunki atmosferyczne mogą nieco utrudniać hodowlę i roślinie będzie trzeba poświęcić więcej troski.

Reklama

Ze względu na te utrudnienia, najpopularniejszą formą spożywania aceroli są soki oraz suplementy, zarówno w formie proszku, jak i tabletek. Za 500 ml soku trzeba jednak zapłacić około 20 zł. Z kolei naturalna acerola w proszku kosztuje 50-70 zł za 500 g. W całym zestawieniu najtaniej wypadają tabletki z ekstraktem z aceroli, które zakupić można już za 15-20 zł. Acerolę bez problemu można kupić w każdej aptece lub sklepie zielarskim.

Acerola - co zawiera?

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa. Szacuje się, że acerola może zawierać nawet trzydzieści razy więcej witaminy C niż cytryna. W 100 g aceroli zawarte jest od 1000 do 4500 mg witaminy. To ogromna dawka, która doskonale pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza witaminą C, acerola zawiera także witaminę A i witaminy z grupy B. Roślina jest bogata również składniki mineralne, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas i cynk. W jej składzie znaleźć można także białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenny beta-karoten i flawonoidy.

Acerola - jak działa?

Regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje sezonowe. Badania pokazują, że acerola może również obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2, a także pomagać w odchudzaniu. Coraz częściej uważa się również, że substancja ta może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Inne właściwości i zastosowanie aceroli to:

  • spowolnienie procesów starzenia;
  • działania profilaktyczne w kierunku choroby Alzheimera i choroby Parkinsona;
  • poprawa pracy układu krążenia;
  • obniżenie ciśnienia;
  • zmniejszenie ryzyka udaru mózgu;
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy;
  • poprawa wzroku;
  • wspomaganie produkcji kolagenu;
  • wzmocnienie kości i stawów.

Acerola bardzo często wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Substancja ta dodawana jest m.in. do toników, kremów i maseczek do twarzy. Ze względu na swoje właściwości, acerola nawilża skórę, uelastycznia, wyrównuje koloryt i pozwala pozbyć się pierwszych zmarszczek.

Acerola - przeciwwskazania

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C z acerolą łatwo przesadzić. Należy pamiętać, że nie wolno przekraczać zalecanej dobowej dawki tej witaminy. Organizm nie magazynuje bowiem witaminy C. Jej nadwyżka wydalana jest z moczem. W przypadku dużych dawek mogą więc pojawić się problemy z nerkami. Innym zagrożeniem są zaburzenia pracy wątroby. Objawy przedawkowania witaminy C to także wymioty, biegunka i wysypka. Acerola w większych dawkach powinna być stosowana więc wyłącznie w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, najlepiej skonsultowanego wcześniej z lekarzem.

Przeciwwskazaniem do przyjmowania aceroli jest przede wszystkim nadwrażliwość na jakikolwiek składnik suplementu, a także problemy z nerkami i wątrobą. Acerola może być przyjmowana przez dzieci oraz ciężarne. Niektóre badania wskazują nawet, że substancja ta może zmniejszać ryzyko niebezpiecznych powikłań w czasie ciąży. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Lek z domowego parapetu. Wzmacnia odporność i leczy rany

Okłady z pietruszki i herbata do picia - takie ma właściwości

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL