Mają mnóstwo witamin i są tarczą ochronną dla organizmu. Dlaczego warto jeść czerwone winogrona?
Te owoce są źródłem olbrzymiej ilości witamin i związków, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie czerwonej odmiany winogrona wspomaga pracę serca, jelit czy nawet wątroby, ale to nie koniec korzyści zdrowotnych, jakie płyną z tych owoców. Na co pomagają czerwone winogrona, ile powinno się ich jeść, a kto całkowicie powinien wyeliminować te owoce z diety?
Nad czerwoną odmianą winogron zachwycał się już Hipokrates, który działanie owoców porównywał do miodu. Uważane one były za owoce bogów, ponieważ mają właściwości oczyszczające, regenerujące i wzmacniające organizm. Już za czasów ojca medycyny doceniano orzeźwiające właściwości winogron, które dobrze nawadniały w upalne dni i dostarczały cennych składników odżywczych.
Ciemne odmiany winogron mają o wiele więcej witamin i minerałów niż odmiany białe czy zielone. W ciemnych owocach znajdziemy przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E i K, a także karoten.
To jednak nie wszystko, ponieważ czerwone winogrono bogate jest w selen, magnez, miedź, fosfor, potas, jod, bor, cynk i wapń.
To, co jednak najcenniejsze w tych owocach, to duża zawartość polifenoli, które chronią układ sercowo-naczyniowy przed chorobami oraz mają właściwości wyciszające stany zapalne i działanie przeciwnowotworowe.
W skórkach oraz pestkach winogron znajduje się wysoka zawartość błonnika, który usprawnia przemianę materii, reguluje rytm wypróżnień oraz wpływa na prawidłową pracę jelit.
Badania prowadzone nad wpływem winogron na układ sercowo-naczyniowy potwierdzają, że regularne spożywanie ciemnych odmian owoców pozwala obniżyć skurczowe ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zawarte w nich antocyjany oraz procyjanidyny wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, wzmacniają siłę skurczu mięśnia sercowego oraz zmniejszają lepkość krwi, a w konsekwencji zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego.
Wykazano także, że jedzenie ciemnych odmian pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach tętniczych.
Czerwone winogrona korzystnie wpływają na pracę wątroby, ponieważ chronią ją przed stłuszczeniem, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym i wspomagają metabolizm kwasów tłuszczowych. Badania sugerują również, że spożywanie winogron może usprawnić detoksykację organizmu, czyli oczyszczanie z zalegających i szkodliwych toksyn.
Pestki oraz skórka owoców zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Jego spożycie usprawnia usuwanie resztek pokarmowych zalegających w jelitach, przyspiesza przemianę materii i poprawia przyswajalność wartości odżywczych z przewodu pokarmowego. To szczególnie istotne właściwości dla tych osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami i chcą zredukować masę ciała. Chociaż winogrona zawierają duże ilości cukru, to w umiarkowanych ilościach są wskazane na diecie redukcyjnej.
Ciemne odmiany zawierają dużo jodu, którego spożycie jest wskazane w przypadku zaburzeń pracy tarczycy. Również zawarta w nich witamina A jest niezbędna do prawidłowego działania tego narządu.
Cynk oraz miedź to pierwiastki, które wspomagają procesy regeneracyjne skóry i odpowiadają za jej nawilżenie i elastyczność. Czerwone winogrona redukują także produkcję sebum i nadają skórze zdrowy i jednolity kolor. Po te owoce powinny sięgać osoby, które mają problem z cerą tłustą, a także ze słonościami do pękających naczynek, ponieważ winogrona uszczelniają je i zapobiegają występowaniu "pajączków".
Chociaż owoce winogrona mają niski indeks glikemiczny wynoszący 45, to zdecydowanie nie są owocami zalecanymi cukrzykom. W dużej mierze składają się one z cukru (w około 25 proc.) łatwo przyswajalnego i mogą powodować skoki poziomu glikemii.
Ostrożnie po te owoce powinny sięgać osoby z insulinoopornością oraz stanem przedcukrzycowym, ale także ci, którzy z przyczyn zdrowotnych powinni stosować się do diety lekkostrawnej.
CZYTAJ TAKŻE:
Cukrzycy mogą się zajadać bez obaw o glikemię. Dobre na przekąskę lub kolację
Jedz minimum dwa razy w tygodniu. Naczynia przestaną obrastać w blaszki miażdżycowe
Kto nie może jeść jabłek? Choć są bardzo zdrowe, mogą nasilać przykre objawy