Cukrzycy mogą się zajadać bez obaw o glikemię. Dobre na przekąskę lub kolację
Dieta diabetyków może wydawać się dość restrykcyjna. Istnieją jednak zasady, dzięki którym osoby chore na cukrzycę mogą komponować zdrowe i smaczne posiłki bez obaw o swoje zdrowie. Sprawdź, jakie produkty można jeść przy cukrzycy bez obaw o podwyższony poziom glikemii.
Dieta cukrzycowa jest koniecznością przy cukrzycy typu pierwszego, drugiego oraz przy cukrzycy ciążowej. Pomimo tego, że jest to dieta restrykcyjna, znajdziemy w niej kilka produktów, których cukrzycy nie muszą się obawiać.
W diecie cukrzycowej niezwykle ważne jest regularne spożywanie wielu małych posiłków i przekąsek w ciągu dnia. Dzięki temu chorzy mogą uniknąć nagłych skoków glukozy we krwi.
Ważną zasadą jest również właściwe zbilansowanie posiłków. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy białkami, tłuszczami oraz węglowodanami, poziom cukry we krwi będzie stabilny i nie będzie gwałtownie wzrastał.
Oznacza to, że osoby cierpiące na cukrzyce nie powinny ograniczać spożywania przekąsek w ciągu dnia. Kluczem jest jednak to, aby je odpowiednio skomponować i nie dopuścić do tego, aby zawierały same węglowodany oraz cukry. Posiłki powinny zawierać błonnik oraz być komponowane z produktów o niskim indeksie glikemicznym.
W diecie cukrzycowej należy ograniczyć spożycie fast foodów, słodyczy, napojów gazowanych oraz przetworzonej żywności.
Pomiędzy posiłkami warto jeść produkty, które mają niski indeks glikemiczny (poniżej 55). Zaliczają się do nich produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, rośliny strączkowe oraz niektóre owoce, a także jajka, chudy nabiał i mięso. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego proces wchłaniania cukrów jest spowolniony, a poziom glukozy we krwi nie ulega nagłym wahaniom.
Warto pamiętać, że w diecie cukrzycowej niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie produktów. Rozgotowane warzywa oraz produkty zbożowe mają wyższy indeks glikemiczny niż ich surowe wersje.
Do polecanych przekąsek dla cukrzyków należą:
- bakalie i batony z ziaren i orzechów BEZ dodatku cukru, syropu glukozowego czy miodu,
- warzywa z hummusem,
- jabłko z masłem orzechowym,
- surówki i sałatki z warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym, np. sałatka grecka,
- pieczywo chrupie razowe, z pełnoziarnistego ryżu lub z ciecierzycy,
- twarożek (serek wiejski) z dodatkiem warzyw, np pomidora i rzodkiewki,
- niesłodzony nabiał — maślanki, kefiry, jogurty,
- jajka,
- drobiowa wędlina lub kabanosy o dobrym składzie,
- plastry wędzonego łososia z białym serkiem,
- śledź lub tuńczyk w oleju.
Częstym mitem jest to, że jedzenie przed snem szkodzi. Chorzy na cukrzycę nie powinni rezygnować z kolacji, ponieważ jest ona kluczowa do zachowania normy glikemii w nocy i rano.
Częstym błędem jest rezygnacja wieczorem z węglowodanów. Aby uniknąć porannej hipoglikemii, należy zjeść dobrze zbilansowany posiłek.
Kolacja w diecie diabetyka powinna być niskotłuszczowa. Warto zadbać, aby była bogata w węglowodany złożone oraz białka. Dobrym pomysłem na kolacje są kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem chudej szynki, niskotłuszczowego sera lub twarogu. Sprawdzi się również nabiał z dodatkiem płatków owsianych, otrębów oraz orzechów. Jeśli lubimy większe posiłki, na kolacje możemy nawet zjeść pełnoziarnisty ryż z dodatkiem piersi z kurczaka.
W niektórych przypadkach kluczem jest zadbanie, aby wzrost stężenia glukozy przebiegł łagodnie. Aby zapewnić sobie posiłek, który nie spowoduje skoku glukozy, należy skomponować go z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki nim posiłek będzie miał również niski ładunek glikemiczny.
Szczególnie niski indeks glikemiczny mają:
- jajka,
- oliwa z oliwek,
- mięso drobiowe,
- awokado,
- pomidory,
- ogórki,
- szpinak,
- grejpfrut,
- orzechy włoskie,
- migdały.
Wkomponowanie ich do posiłku może znacząco obniżyć, jego ładunek glikemicznym, a tym samym uchronić nas od nagłych skoków cukru.
Źródło: cukrzyca.pl, zdrowie.interia.pl
CZYTAJ TAKŻE:
Erytrytol - słodki a pozbawiony kalorii. Czy jest zdrowy?
To w nich powstaje aż 90 proc. serotoniny. Przepis na zupę uszczęśliwiającą jelita
Bosacka krytykuje popularny produkt dla wegan. Bardzo kaloryczny i ubogi w składniki pokarmowe