Syci, odżywia i hamuje napady głodu. Jedz codziennie jeden, jeśli chcesz schudnąć

Serek wiejski często wybierany jest na śniadanie, głównie dlatego, że wystarczy go wyciągnąć z lodówki, zjeść z kromką chleba i już. Sprawdza się też jako szybka przekąska w ciągu dnia. Dobrze smakuje bez żadnych dodatków (ale oczywiście można do niego wkroić szczypiorek, dodać rzodkiewkę albo owoce - jak kto lubi), syci na długo, a do tego dostarcza organizmowi cennych składników. Jest jednym z lepszych produktów, po jakie możemy sięgać, gdy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść serek wiejski, ile ma kalorii i z czym najlepiej go komponować.

Serek wiejski - co to za produkt?

Serek wiejski pojawił się na polskim rynku na początku lat 90. XX wieku. To rodzaj twarogowego sera o charakterystycznej, ziarnistej konsystencji i bardzo łagodnym smaku. Jego podstawą jest ziarnisty twaróg, który zatopiony jest w śmietance z dodatkiem niewielkiej ilości soli. W składzie można znaleźć również białka mleka. Przy wyborze serka warto zwracać uwagę na skład, ponieważ profil odżywczy różni się w zależności od zawartości tłuszczu mlecznego oraz ilości dodanej soli.

Reklama

Serek wiejski wytwarzany jest metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka. Mleko poddaje się wirowaniu i pasteryzacji, a następnie dodaje się do niego bakterie fermentacji mlekowej. Powstaje skrzep, który jest następnie krojony i podgrzewany. Charakterystyczne dla serka wiejskiego ziarenka, które na tym etapie się tworzą (temperatura sprawia, że pokrojone fragmenty się obkurczają), oddzielane są od serwatki, a następnie są płukane i chłodzone. Na koniec dodaje się śmietankę i sól.

Ile kalorii ma serek wiejski?

Serek wiejski jest niskokaloryczny (100 g to niespełna 100 kcal), sycący, a do tego ma dużo składników odżywczych. Dostarcza znacznych ilości białka (11 g/100 g), a w porównaniu z jogurtem i twarogiem zawiera znacznie mniej węglowodanów. W porównaniu z mlekiem zawiera mniej laktozy.

Serek wiejski jest także źródłem:

  • wapnia (ma go jednak mniej od mleka),
  • sodu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • witaminy D,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy A.

Właściwości serka wiejskiego

Serek wiejski sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Zalecany jest na diecie odchudzającej, bo jest sycący, niskokaloryczny i jest świetnym źródłem białka (wykazano, że wysokie spożycie białka znacznie przyspiesza metabolizm i zwiększa liczbę spalanych kalorii). Ze względu na zawartość białka, które odbudowuje zmęczone mięśnie, wzmacnia tkanki i regeneruje ciało po wysiłku, jest częstym wyborem wśród sportowców zawodowych i amatorów.

Serek wiejski stanowi także źródło wapnia, witaminy D i fosforu - substancji niezbędnych dla mocnych kości. Ilość wapnia w serku wiejskim jest jednak mniejsza niż w mleku, ale coraz częściej na rynku pojawiają się serki wiejskie fortyfikowane wapniem.

Produkt ten stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób starszych. Niedobór białka jest rosnącym problemem wśród seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka organizmowi trudniej jest m.in. walczyć z infekcjami. Niedobór białka wpływa też na apetyt osoby starszej. W codziennej diecie seniora białka pochodzącego z różnych źródeł nie powinno zabraknąć.  

Zawartość soli w serku wiejskim

W serku wiejskim obecna jest sól. Jedno opakowanie zawiera ok. 1-1,4 g soli. Warto więc pamiętać, że dzienna zalecana dawka sodu dla dorosłego zdrowego człowieka to ok. 2000 mg na dobę - tyle, ile znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli (ok. 5-6 g). Niektórzy producenci mogą używać mniejszej ilości soli, dlatego warto zwracać uwagę na skład.

Zaleca się wybieranie serków wiejskich naturalnych bez dodatków lub z ziołami, bo serki wiejskie z dodatkami owocowymi zawierają więcej cukru i są bardziej kaloryczne.  

Serek wiejski przeciwwskazania

Serek wiejski nie będzie odpowiednim produktem dla osób, które są uczulone na białko mleko krowiego.osób z nietolerancją laktozy po jego spożyciu mogą pojawić się typowe objawy, ale powinny być one łagodniejsze niż po wypiciu mleka. Osoby z tej grupy mogą za to sięgać bez obaw po serek wiejski bez laktozy.

Z czym jeść serek wiejski?

Serek wiejski dostępny jest bez żadnych dodatków i tutaj mamy pole do popisu, bo można go łączyć z wieloma składnikami, w zależności od upodobań smakowych. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu jest idealny zarówno na słono, jak i na słodko. Można kupić również serek wiejski light o obniżonej zawartości tłuszczu (ważne, by zawierał choć minimalną ilość tłuszczu, gdyż jego obecność jest konieczna dla przyswajalności niektórych witamin), a także serek wiejski smakowy, np. z dodatkiem szczypiorku czy owoców. Serek wiejski można zrobić również samodzielnie.

Serek wiejski to idealny wybór na śniadanie, ale może też być głównym składnikiem pierogów, placuszków, sałatek i wielu innych dań. 

Serek wiejski - cena

Za jedno opakowanie serka wiejskiego zapłacimy ok. 3 zł. 

CZYTAJ TAKŻE: 

W PRL-u piliśmy je na potęgę. Jest zbawienne dla żołądka, jelit i serca

Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia

Jest tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić placki, kotlety, a nawet ciasto

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: serek wiejski | najlepsze źródła białka | dieta białkowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL