W PRL-u piliśmy je na potęgę. Jest zbawienne dla żołądka, jelit i serca

Zsiadłe mleko to smak dzieciństwa spędzanego na wsi. Napój ten idealnie komponował się z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem (to połączenie nie ma sobie równych), sprawdzał się jako baza do chłodników czy dodatek do dań na słodko. Warto, by znów powrócił na stoły. Zsiadłe mleko ma wiele właściwości zdrowotnych i pomoże uporać się z wieloma schorzeniami, a niektórym może nawet zapobiec. Korzyści z jego spożywania odczują żołądek, jelita i serce. Ale nie tylko. Sprawdź, na co pomaga zsiadłe mleko i jak zrobić je domowym sposobem.

Zsiadłe mleko - właściwości

Zsiadłe mleko, nazywane też kwaśnym lub skwaszonym mlekiem, to produkt ze świeżego mleka krowiego, które zostało odstawione do skwaśnienia. Niegdyś pijano je zamiast jogurtów. Dziś znacznie trudniej dostać niepasteryzowane i niesterylizowane mleko, przez co o zsiadłym mleku nieco zapomniano. Warto jednak wiedzieć, że nadal można je kupić w wielu sklepach spożywczych, a także, że można je zrobić samemu. Jakie właściwości ma zsiadłe mleko i dlaczego warto je pić?

Zsiadłe mleko ma charakterystyczny smak, zapach i konsystencję, a odpowiada za to proces fermentacji. W świeżym mleku fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Mleko po skwaszeniu rozwarstwia się - otrzymujemy płynną, jak i gęstą (konsystencją zbliżoną do rzadkiej galaretki) serwatkę. W przemyśle mleczarskim do pasteryzowanego mleka krowiego dodawane są szczepy bakterii fermentacji mlekowej.

Reklama

Zsiadłe mleko jest źródłem witamin i minerałów takich jak

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9, B12),
  • witamina K,
  • witamina D
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor.

Te składniki nadają zsiadłemu mleku właściwości zdrowotnych, które wzbogacą nasz organizm i go odżywią. Dodatkowo pozytywny wpływ mają szczepy bakterii fermentacji mlekowej.

Na co pomaga zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko dzięki zawartości witamin, minerałów i bakterii fermentacji mlekowej ma pozytywny wpływ na organizm. Zadziała profilaktycznie, ale także poprawi kondycję niektórych tkanek i narządów.

Zsiadłe mleko a zapalenie żołądka i jelit

Kwaśne mleko to naturalny probiotyk, który pomoże przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Między innymi zsiadłe mleko pomaga w leczeniu zapalenia żołądka. Do stanu zapalnego może dojść przez nadmierne spożywanie alkoholu, stres lub infekcję bakteryjną.

Picie zsiadłego mleka zredukuje ilość związków prozapalnych, a także zahamuje ich wytwarzanie. Zsiadłe mleko może być potencjalnym zamiennikiem preparatów wykorzystywanych do leczenia uszkodzeń błony śluzowej żołądka.

Spożywaniem kwaśnego mleka pomoże przy stanie zapalnym jelit, wrzodowej chorobie żołądka lub biegunce. Wzmocni florę bakteryjną, oczyści jelita i poprawi ich szczelność. Uważa się również, że zsiadłe mleko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego, szczególnie raka jelita grubego (potrzebne są jednak dalsze badania). 

Zsiadłe mleko a układ sercowo-naczyniowy

Potas znajdujący się w zsiadłym mleku poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na jakość krwi, dlatego powinny je pić osoby mające problemy z sercem lub niedokrwistością.

Naukowcy dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych, m.in. właśnie zsiadłego mleka, zmniejsza ryzyko incydentów wieńcowych, np. zawału serca.

Zsiadłe mleko na odchudzanie

Zsiadłe mleko świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie odchudzającej, a to ze względu na małą zawartość kalorii. W 100 g kwaśnego mleka znajduje się jedynie 50 kcal i 2 g tłuszczu.

Sfermentowany produkt poprawia funkcjonowanie jelit i przemianę materii. Zsiadłe mleko pomoże oczyścić jelita i pozbyć się toksyn z organizmu. Przyspieszy trawienie, odchudzanie i zrzucanie zbędnych kilogramów.

Zsiadłe mleko na skórę, włosy i paznokcie

Stosowanie zsiadłego mleka na skórę przyniesie jej nawilżenie i wygładzenie. Kwaśne mleko ma właściwości rozjaśniające, więc może pomóc w osiągnięciu promiennego wyglądu cery. Produkt ten zniweluje też widoczność blizn potrądzikowych oraz przebarwień.

Kwaśne mleko zadba też o poprawę kondycji włosów i paznokci. Regularne picie sfermentowanego napoju nada im blasku i pięknego wyglądu.

Kefir a zsiadłe mleko

Kefir od zsiadłego mleka różni się przede wszystkim procesem produkcji. Przy fermentacji mleka udział biorą jedynie szczepy bakterii fermentacji mlekowej, natomiast kefir tworzy się przy pomocy ziaren kefirowych. Grzybek kefirowy to kultury bakterii, zlepione cząsteczki, które składają się z bakterii kwasu mlekowego, drożdży i bakterii octowych.

Kefir ma podobne właściwości do zsiadłego mleka. Również wspiera układ pokarmowy, pomaga przy zaburzeniach trawienia, objawach zespołu jelita drażliwego i zapaleniu jelit. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy ze względu na dużą zawartość wapnia i magnezu. Kefir obniży też poziom cholesterolu.

Zarówno zsiadłe mleko, jak i kefir to produkty, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Oba napoje pozytywnie wpłyną na poprawę funkcjonowania organizmu. Kefir lub kwaśne mleko warto wybrać w zależności od potrzeb i oczekiwań, jednak zdecydowanie zaleca się włączyć do diety chociaż jeden z tych produktów.

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Najprostszym sposobem na zrobienie zsiadłego mleka jest zakupienie niepasteryzowanego mleka i odstawienie go na kilka dni w ciepłe miejsce. Musi to być jednak mleko prosto od krowy. To bardzo ważne, gdyż inne mleko po prostu skiśnie.

Jeśli nie mamy dostępu do niepasteryzowanego mleka, są dwa sposoby na stworzenie mleka zsiadłego na podstawie mleka sklepowego. Do pierwszej metody potrzebujemy mleka UHT oraz łyżki kefiru. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy w ciemnym miejscu na dwa dni. Po tym czasie otrzymamy domowe zsiadłe mleko.

Kwaśne mleko zrobimy również przy pomocy mleka UHT i kilku łyżek kwaśnej śmietany. Po połączeniu produktów mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni, a później zsiadłe mleko jest już gotowe do spożycia.

Zsiadłe mleko - przeciwwskazania

Zsiadłe mleko może pić każdy. Nie istnieją przeciwwskazania związane ze spożywaniem kwaśnego mleka. Jedynie należy poczekać, jeśli chcemy podawać je dzieciom. Najmłodsi mogą przyjmować produkty sfermentowane dopiero ok. 10. miesiąca życia.

Nie ma przeciwwskazań do picia kwaśnego mleka, a nawet jest ono szczególnie zalecane. Włączenie go do diety przyniesie wiele korzyści i pomoże uchronić się od wielu schorzeń.

CZYTAJ TAKŻE:

Działa odchudzająco, pomaga spalić tłuszcz i obniża glikemię. Pij zamiast czarnej kawy

Wysokobiałkowe przekąski, które budują mięśnie i powstrzymują uczucie głodu

Jeden z najcenniejszych olejów świata. Doceń właściwości zdrowotne oleju sezamowego

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL