Zmagasz się ze stanem zapalnym? Włącz do diety, by przyspieszyć leczenie

Przewlekły stan zapalny niezmiernie obciąża organizm człowieka, powodując przewlekle zmęczenie, spadek odporności, zaburzenia jelitowe. Stan zapalny może rozwinąć się wraz z pojawieniem się określonej jednostki chorobowej, ale towarzyszy człowiekowi także wówczas, gdy ten zmaga się z otyłością, cukrzycą lub przewlekłym stresem. Czy dieta może wspomóc proces terapeutyczny? Okazuje się, że tak.

Stan zapalny to ciągłe wyzwanie dla organizmu

Stan zapalny w organizmie pojawia się wraz z rozwojem choroby wirusowej lub bakteryjnej, wynika też z chorób poszczególnych narządów wewnętrznych, aż w końcu pojawia się na skutek urazów czy wypadków z towarzyszącym uszkodzeniem ciała.

O ile krótkie stany zapalne są łatwe do wyleczenia za pomocą farmakoterapii, o tyle te przewlekłe wymagają czasu, ale też zmiany codziennych nawyków, by przywrócić organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Przewlekłe stany zapalne są wynikiem otyłości, cukrzycy, insulinooporności i innych chorób metabolicznych, ale też chorób tarczycy czy przewlekłym stresem.

Reklama

Dieta przeciwzapalna - jakie są jej założenia?

Nie istnieje jeden model diety przeciwzapalnej, która wyleczy wszelkie dolegliwości, jednak znając jej podstawowe założenia, łatwiej będzie prowadzić leczenie.

Główną zasadą w tej diecie jest wprowadzenie do codziennego menu takich produktów, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, wspierających procesy lecznicze. Do przeciwutleniaczy zaliczamy polifenole, których największą grupą są flawonoidy.  

Flawonoidy hamują enzymy, które odpowiadają za tworzenie wolnych rodników. Dzięki nim zwiększa się także ilość enzymów przeciwutleniających w organizmie, takich jak katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa czy peroksydazy glutationowej.

Polifenole znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach, zwłaszcza tych o ciemnym kolorze: aronia, jagody, borówki, truskawki, maliny, jarmuż, brokuł, fasola ale także uzupełnimy je popijając filiżankę czarnej herbaty.

Kwasy omega skracają czas choroby

Kwasy omega 3 to niezbędne kwasy nienasycone, które muszą zostać pozyskane z pokarmu, ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich sobie zapewnić.

Wśród wielu dobroczynnych właściwości kwasów omega-3, znajduje się działanie przeciwzapalne. Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie produktów bogatych w te kwasy, hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych.

Kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach, takich jak łosoś, śledź, makrela ale także w algach lub można je uzupełniać za pomocą suplementów diety.

Na stan zapalny pomoże cynk

Przeciwzapalne działanie wykazuje cenny pierwiastek, jakim jest cynk. Cynk bierze aktywny udział w hamowaniu enzymów prowokujących stan zapalny w organizmie.

Dużą zasługą cynku w walce ze stanem zapalnym jest jego bezpośredni wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk poprawia funkcje leukocytów T oraz B, ale także neutrofilii i komórek zwanych" naturalnymi zabójcami".

Gdzie znaleźć cynk? Przede wszystkim, by uzupełnić ten pierwiastek, do diety należy włączyć kaszę gryczaną, pestki dyni, jaja, orzechy, ryby i indyka.

Tak przyprawiaj dania, a zmniejszysz stan zapalny

W codziennej diecie warto pamiętać także o przyprawach, które nie tylko nadają potrawom smak, ale wiele z nich wykazuje silne działania prozdrowotne.

Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma, bowiem zawiera kurkuminę działają silnie przeciwzapalnie. Kurkumę wykorzystać można do każdego dania, a nawet jej szczyptę dodawać do kawy.

Kurkuma, a dokładnie znajdująca się w niej kurkumina,  podnosi poziom glutationu, który ma działanie antyoksydacyjne i chroni lipidy przed ich uszkodzeniem z powodu stresu oksydacyjnego.

Badania wykazują także, że kurkumina ma wpływ na białkowy kompleks NF-kb, który bierze udział w odpowiedzi komórek na takie bodźce, jak: stres, wolne rodniki, cytokiny czy antygeny.

Na szczególną uwagę w kuchni zasługuje także cebula, która dzięki zawartości siarczków, łagodzi stany zapalne. Cebula znajduje także swoje zastosowanie w zewnętrznych stanach zapalnych - pomaga w przypadku użądleń czy ukąszeń przez owady, a okład z cebuli doskonale sprawdza się w przypadku bólu stawów czy stłuczeń.

CZYTAJ TAKŻE:

Dieta bogata w kolagen, wapń i witaminę D. Co jeść na mocne kości i stawy?

Najzdrowszy olej do picia. Wzmacnia serce, odtruwa wątrobę, odchudza

Działa przeciwstarzeniowo i zapewnia witalność. Peruwiański żeń-szeń to wyjątkowa roślina

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: stan zapalny | kwasy omega 3 | cynk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL