Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę

Pijesz kawę z mlekiem? Uważaj, możesz bardzo obciążyć trzustkę odpowiedzialną m.in za produkcje insuliny niezbędną do metabolizmu cukru. Dlaczego? Bo kawa z mlekiem na znacznie wyższy niż czarna indeks glikemiczny. Jeśli popijasz ją cały dzień, twoja trzustka praktycznie nigdy nie odpoczywa. Zobacz, dlaczego nie powinno się pić kawy z mlekiem byt często.

Mleko i kawa to połączenie, które obciąża trzustkę

Lekarze diabetolodzy i dietetycy podkreślają, że kawę z mlekiem powinno się pić wyłącznie do posiłków - np. tak jak to robią Włosi - tylko do śniadania. Picie jej przez cały dzień, równa się temu, jakbyśmy cały czas zajadali drobne przekąski. Dla trzustki każda, nawet niewielka dawka węglowodanów, jest sygnałem do pracy i oznacza konieczność ciągłej produkcji insuliny. Gdy poziom insuliny nie ma kiedy opaść, to prosta droga do insulinooporności, czyli niewrażliwości komórek ciała na insulinę. Kolejnym efektem takiego stanu rzeczy jest m.in. łatwe przybieranie na wadze, a w dalszej perspektywnie - nawet cukrzyca. Zrezygnuj więc z takiej kawy, jeśli chcesz schudnąć i dbasz o swoje zdrowie. 

Reklama

Kilka kaw z mlekiem dziennie zaburza produkcję insuliny

Wydawać by się mogło, że kawa, do której dodajemy tylko mleko, nie ma wiele kalorii, a zatem nie będzie wpływała na nadprogramowe kilogramy. Jednak mleko to w dużej mierze tłuszcz i cukier (a konkretnie cukier mleczny, czyli laktoza), które nie pozostają obojętne dla organizmu. Należy wiedzieć, że przyjęcie jakiegokolwiek pokarmu, niezależnie czy jest on w formie stałej, czy płynnej, powoduje wzrost glikemii, czyli poziomu cukru we krwi. 

Nawet pojedynczy krakers, orzech, jogurt lub dwa łyki mleka, jak ma to miejsce w przypadku kawy z mlekiem, sprawiają, że trzustka zmuszona jest produkować insulinę - niezbędną do metabolizowania cukru i obniżania jego poziomu we krwi.  

Najwyższy poziom cukru we krwi mamy bezpośrednio po posiłkach. Zwłaszcza jeżeli są to posiłki z wysokim indeksem glikemicznym, wysokowęglowodanowe, zawierające produkty mączne, ryż, makaron, kaszę, pieczywo, a także owoce i gotowane warzywa korzeniowe - bo to w nich stosunek węglowodanów jest najwyższy. 

Organizm zdrowego człowieka po zmetabolizowaniu składników odżywczych przyjętych z posiłkiem dość szybko wyhamowuje produkcję insuliny - jej poziom we krwi spada, a cukier przetwarzany jest w energię. Gdy mamy do czynienia z insulinoopornością - poziom insuliny ciągle pozostaje wysoki. Picie napoju na bazie mleka, często także z dodatkowym cukrem, śmietanką czy bitą śmietaną - tylko pogarsza sprawę. 

Nie bez powodu więc jedną z głównych zasad zdrowej diety odchudzającej i przeciwcukrzycowejjest reguła niejedzenia między posiłkami. Jednak o ile osoby na diecie faktycznie pilnują się i stronią od przekąsek, to o napojach bardzo często zapominają. Kawa jest tego częstym przykładem.

Kawa z mlekiem - kalorie

Kawa czarna w wersji bez cukru wcale nie ma kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, nie zaburza więc metabolizmu cukrów. Mało tego, jak pokazują niektóre badania, kawa działa na ten proces pozytywnie, poprawiając poposiłkową odpowiedź glikemiczną organizmu. Kawa z mlekiem i cukrem ma już indeks glikemiczny 70! 

250 ml kawy z melkiem 3,2 procent tłuszczu ma około 40 kcal. A jeśli dorzucimy łyżeczkę cukru - kalorycznośc takiej kawy wzrośnie do 56 kcal. Warto mieć świadomość, że duża szklanka latte na pełnotłustym mleku z syropem smakowym to nawet 188 kcal - czyli tyle, co spora kanapka z szynką albo rogalik z czekoladą. 

Czytaj więcej na ten temat: Czarna kawa wpływa na spadek cukru we krwi. Może pomóc ustrzec się przed cukrzycą

Jaka kawa będzie najzdrowsza?

Lubisz kawę? To świetnie bo jest bardzo zdrowa. Naucz się jednak wybierać mądrze. Kawę z mlekiem (niezależnie od tego, jakie mleko wybierasz, roślinne czy krowie, wysoko czy niskotłuszczowe) pij wyłącznie do posiłku, najlepiej do śniadania, gdyż rano odpowiedź glikemiczna organizmu jest zwykle najlepsza. Potem staraj się już pić kawę bez dodatków, które podniosłyby jej indeks glikemiczny. 

Czarna, mocna kawa w ilościach od trzech do maksymalnie czterech filiżanek dziennie jest zalecana w profilaktyce cukrzycy, wpływa pozytywnie na pracę wątroby i serca. Nie trzeba więc z niej rezygnować.

CZYTAJ TAKŻE:

Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!

Tak sprawdzisz, czy masz insulinooporność. Najważniejszy wskaźnik ujawnia się rano

Olej MCT to hit na spalanie tłuszczu. Kuloodporna kawa niszczy też grzyby i bakterie


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kawa z mlekiem | insulinooporność | trzustka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL