Dieta, która wesprze wątrobę. Co jeść, a czego unikać, by ją zregenerować?

Redakcja Interia ZDROWIE

Redakcja Interia ZDROWIE

Dieta wątrobowa, o ile jest dobrze skomponowana, niekoniecznie wymaga wielu wyrzeczeń
Dieta wątrobowa, o ile jest dobrze skomponowana, niekoniecznie wymaga wielu wyrzeczeń123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Ogólne zasady diety wątrobowej
  2. Produkty zakazane przy problemach z wątrobą
  3. Produkty zalecane
  4. Produkty dozwolone (w rozsądnych ilościach)
  5. Przykładowe dzienne menu

Ogólne zasady diety wątrobowej

  • Jeść należy regularnie, co trzy-cztery godziny,
  • Zamiast trzech dużych posiłków, warto postawić na pięć mniejszych, 
  • Wstawaj od stołu, gdy tylko zaspokoisz głód, nie jedz "do pełna",
  • Powoli i dobrze przeżuwaj każdy kęs,
  • Nie popijaj posiłków, pij przynajmniej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po jego zakończeniu,
  • Śniadanie zjedz nie później, niż godzinę po przebudzeniu,
  • Kolację spożyj nie później, niż dwie godziny przed snem,
  • Zrezygnuj z obfitych obiadokolacji,
  • Pij ok. 2 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej niegazowanej,
  • Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej, przegotowanej wody z cytryną,
  • Nie dosalaj dań, w miarę możliwości w ogóle unikaj soli.

Produkty zakazane przy problemach z wątrobą

"Polskie śniadanie" nie jest dla ciebie, jeśli wątroba woła o pomoc
"Polskie śniadanie" nie jest dla ciebie, jeśli wątroba woła o pomoc123RF/PICSEL
  • produkty smażone i odsmażane (bezpiecznymi sposobami obróbki cieplnej potraw dla "wątrobowców" są gotowanie i pieczenie),
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • papryka, zwłaszcza ostra,
  • warzywa strączkowe, zupa grochowa, soczewicowa, fasolowa,
  • warzywa kapustne, zupa kapuśniak,
  • tłuste rosoły, zupy na kościach, zupy zaprawiane śmietaną,
  • zupy i dania na kostce rosołowej, dania instant, żywność wysoko przetworzona, 
  • dania gotowe, gotowa garmażerka,
  • zawiesiste sosy, sosy na bazie majonezu, sosy śmietanowe, sosy ostre (chrzanowe, czosnkowe, etc.)
  • cebula i czosnek,
  • grzyby,
  • truskawki, poziomki i owoce leśne,
  • arbuzy,
  • wiśnie i czereśnie,
  • figi i daktyle,
  • agrest,
  • winogrona każdego koloru, 
  • śliwki,
  • gruszki,
  • rzepa i kalarepa, 
  • ogórki, zupa ogórkowa,
  • wołowina i wieprzowina,
  • tłuste ryby,
  • produkty puszkowane,
  • sklepowe słodycze, gotowe wyroby cukiernicze, pączki, ciasta i ciastka z kremami, ciasto francuskie, kruszonka,
  • czekolada, także na gorąco, mleko czekoladowe,
  • chleb razowy, żytni, pełnoziarnisty i "wieloziarnisty",
  • otręby i zarodki pszenne,
  • tłusty i pełnotłusty nabiał oraz mleko powyżej 2 proc. tłuszczu,
  • bita śmietana, mleko skondensowane, desery mleczne, śmietana powyżej 10 proc. tłuszczu,
  • sery pleśniowe, topione, żółte oraz typu feta, tłuste twarogi,
  • jajecznica z całych jaj, żółtka, jajka na twardo, jajka sadzone,
  • podroby, flaki, kiszki,
  • wędliny (za wyjątkiem chudych, drobiowych dobrej jakości),
  • gęsina i mięso kaczki,
  • tłuste ryby, owoce morza, 
  • konserwy, kaszanka, pasztetowa, salcesony, parówki, kiełbasy wędzone, kabanosy,
  • margaryna, słonina, smalec, łój, olej rzepakowy,
  • mocna kawa i herbata,
  • kakao,
  • frytki, chipsy, paluszki, krakersy,
  • zasmażka,
  • makarony na bazie jaj,
  • produkty marynowane,
  • musztarda, majonez,
  • ostre przyprawy (pieprz, gorczyca, chilli, etc.)
Ciężkostrawne, tłuste posiłki obciążają wątrobę, co może powodować bóle
Ciężkostrawne, tłuste posiłki obciążają wątrobę, co może powodować bóle 123RF/PICSEL

Produkty zalecane

  • ziemniaki, 
  • karczochy,
  • marchewki,
  • pomidory bez skórki,
  • dynie,
  • sałata lodowa,
  • sosy warzywne bez octu,
  • pietruszki, selery,
  • brokuły, kalafiory,
  • kabaczki,
  • buraki,
  • banany,
  • jabłka,
  • maliny,
  • brzoskwinie i morele,
  • zupy domowe na wywarach i bulionach warzywnych (nie z kostki!),
  • zupy-kremy z warzyw dozwolonych,
  • cielęcina, jagnięcina,
  • dziczyzna,
  • chudy drób,
  • wędliny drobiowe dobrej jakości, szynki bez nadmiaru tłuszczu,
  • chude pieczenie,
  • chude ryby morskie,
  • oliwa z oliwek na zimno,
  • sorbety, 
  • kisiele,
  • kompoty domowe niskosłodzone lub bez dodatku cukru,
  • woda mineralna,
  • kasza jaglana, kasza manna,
  • ryż biały,
  • makaron ryżowy, makarony bezjajeczne,
  • pieczywo pszenne, bułki kajzerki, biszkopty, sucharki,
  • mleko krowie chude (do 2 proc. tłuszczu), zsiadłe, acidofilne, owsiane, zupy mleczne,
  • niskotłuszczowe jogurty naturalne,
  • białka jajek, jajecznica i omlety z białek,
  • karob (zdrowszy zamiennik kakao).

Zobacz również:

    Produkty dozwolone (w rozsądnych ilościach)

    • miód,
    • grysik,
    • ciasto drożdżowe bez kruszonki,
    • galaretki,
    • drób w galarecie,
    • oleje roślinne na zimno,
    • budynie,
    • szpinak,
    • szparagi,
    • cynamon,
    • chrupki kukurydziane,
    • przeciery pomidorowe,
    • niskosłodzone marmolady,
    • kefiry,
    • pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty.

    Zobacz również:

    Przykładowe dzienne menu

    Grejpfruty na odchudzanie. O tym warto wiedziećInteria.tv
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.