Dieta, która wesprze wątrobę. Co jeść, a czego unikać, by ją zregenerować?

Czujesz, że twoja wątroba jest obciążona, a może wyniki badań nie pozostawiają złudzeń i wiesz, że ten narząd woła o pomoc? To, co jemy, bezpośrednio wpływa na stan wątroby i jej poprawne funkcjonowanie. Niewłaściwa dieta może pogorszyć stan "największego laboratorium organizmu". Co jeść, a czego unikać, by wspomóc wątrobę?

Ogólne zasady diety wątrobowej

Nie ma jednej diety dla pacjentów z chorą wątrobą, a zalecenia różnią się w zależności od tego, czy problemem jest ciężka niewydolność czy choroba przewlekła o stosunkowo lekkim przebiegu. 

W jadłospisach "wątrobowych" jedno jest pewne - zasady są zdroworozsądkowe i logiczne. Tak uniwersalne, że powinni stosować się do nich wszyscy, którym zależy na zdrowym żywieniu. Pewnym zaskoczeniem może być jedynie konieczność wyeliminowania niektórych produktów uchodzących za zdrowe - dzieje się tak z uwagi na ich ciężkostrawność. 

Oto podstawa - posiłki muszą być nie tylko wartościowe, ale i lekkostrawne. Co jest szczególnie istotne? 

Reklama
  • Jeść należy regularnie, co trzy-cztery godziny,
  • Zamiast trzech dużych posiłków, warto postawić na pięć mniejszych, 
  • Wstawaj od stołu, gdy tylko zaspokoisz głód, nie jedz "do pełna",
  • Powoli i dobrze przeżuwaj każdy kęs,
  • Nie popijaj posiłków, pij przynajmniej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po jego zakończeniu,
  • Śniadanie zjedz nie później, niż godzinę po przebudzeniu,
  • Kolację spożyj nie później, niż dwie godziny przed snem,
  • Zrezygnuj z obfitych obiadokolacji,
  • Pij ok. 2 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej niegazowanej,
  • Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej, przegotowanej wody z cytryną,
  • Nie dosalaj dań, w miarę możliwości w ogóle unikaj soli.

Produkty zakazane przy problemach z wątrobą

Bezwzględnie zakazane jest spożywanie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości ani jego rodzaju dla pacjentów z chorą wątrobą. To samo dotyczy papierosów. Czego jeszcze powinieneś unikać jako pacjent "wątrobowy"? Lista jest dość długa:

  • produkty smażone i odsmażane (bezpiecznymi sposobami obróbki cieplnej potraw dla "wątrobowców" są gotowanie i pieczenie),
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • papryka, zwłaszcza ostra,
  • warzywa strączkowe, zupa grochowa, soczewicowa, fasolowa,
  • warzywa kapustne, zupa kapuśniak,
  • tłuste rosoły, zupy na kościach, zupy zaprawiane śmietaną,
  • zupy i dania na kostce rosołowej, dania instant, żywność wysoko przetworzona, 
  • dania gotowe, gotowa garmażerka,
  • zawiesiste sosy, sosy na bazie majonezu, sosy śmietanowe, sosy ostre (chrzanowe, czosnkowe, etc.)
  • cebula i czosnek,
  • grzyby,
  • truskawki, poziomki i owoce leśne,
  • arbuzy,
  • wiśnie i czereśnie,
  • figi i daktyle,
  • agrest,
  • winogrona każdego koloru, 
  • śliwki,
  • gruszki,
  • rzepa i kalarepa, 
  • ogórki, zupa ogórkowa,
  • wołowina i wieprzowina,
  • tłuste ryby,
  • produkty puszkowane,
  • sklepowe słodycze, gotowe wyroby cukiernicze, pączki, ciasta i ciastka z kremami, ciasto francuskie, kruszonka,
  • czekolada, także na gorąco, mleko czekoladowe,
  • chleb razowy, żytni, pełnoziarnisty i "wieloziarnisty",
  • otręby i zarodki pszenne,
  • tłusty i pełnotłusty nabiał oraz mleko powyżej 2 proc. tłuszczu,
  • bita śmietana, mleko skondensowane, desery mleczne, śmietana powyżej 10 proc. tłuszczu,
  • sery pleśniowe, topione, żółte oraz typu feta, tłuste twarogi,
  • jajecznica z całych jaj, żółtka, jajka na twardo, jajka sadzone,
  • podroby, flaki, kiszki,
  • wędliny (za wyjątkiem chudych, drobiowych dobrej jakości),
  • gęsina i mięso kaczki,
  • tłuste ryby, owoce morza, 
  • konserwy, kaszanka, pasztetowa, salcesony, parówki, kiełbasy wędzone, kabanosy,
  • margaryna, słonina, smalec, łój, olej rzepakowy,
  • mocna kawa i herbata,
  • kakao,
  • frytki, chipsy, paluszki, krakersy,
  • zasmażka,
  • makarony na bazie jaj,
  • produkty marynowane,
  • musztarda, majonez,
  • ostre przyprawy (pieprz, gorczyca, chilli, etc.)

Produkty zalecane

Produkty zalecane do spożycia (o ile lekarz w konkretnym przypadku nie zdecyduje inaczej):

  • ziemniaki, 
  • karczochy,
  • marchewki,
  • pomidory bez skórki,
  • dynie,
  • sałata lodowa,
  • sosy warzywne bez octu,
  • pietruszki, selery,
  • brokuły, kalafiory,
  • kabaczki,
  • buraki,
  • banany,
  • jabłka,
  • maliny,
  • brzoskwinie i morele,
  • zupy domowe na wywarach i bulionach warzywnych (nie z kostki!),
  • zupy-kremy z warzyw dozwolonych,
  • cielęcina, jagnięcina,
  • dziczyzna,
  • chudy drób,
  • wędliny drobiowe dobrej jakości, szynki bez nadmiaru tłuszczu,
  • chude pieczenie,
  • chude ryby morskie,
  • oliwa z oliwek na zimno,
  • sorbety, 
  • kisiele,
  • kompoty domowe niskosłodzone lub bez dodatku cukru,
  • woda mineralna,
  • kasza jaglana, kasza manna,
  • ryż biały,
  • makaron ryżowy, makarony bezjajeczne,
  • pieczywo pszenne, bułki kajzerki, biszkopty, sucharki,
  • mleko krowie chude (do 2 proc. tłuszczu), zsiadłe, acidofilne, owsiane, zupy mleczne,
  • niskotłuszczowe jogurty naturalne,
  • białka jajek, jajecznica i omlety z białek,
  • karob (zdrowszy zamiennik kakao).

Produkty dozwolone (w rozsądnych ilościach)

  • miód,
  • grysik,
  • ciasto drożdżowe bez kruszonki,
  • galaretki,
  • drób w galarecie,
  • oleje roślinne na zimno,
  • budynie,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • cynamon,
  • chrupki kukurydziane,
  • przeciery pomidorowe,
  • niskosłodzone marmolady,
  • kefiry,
  • pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty.

Przykładowe dzienne menu

Śniadanie

Szklanka ciepłej wody z cytryną po obudzeniu.
Jajecznica z białek z pomidorami, pieczywo białe, kiełki.

II śniadanie

Kasza jaglana z podduszonym jabłkiem, łyżką miodu, odrobiną soku z cytryny i cynamonem.

Obiad

Zupa-krem z pomidorów bez skórki z dodatkiem łyżeczki oliwy.
Pieczony kurczak z gotowaną marchewką i brokułem.

Podwieczorek

Kisiel owocowy, kompot domowy.

Kolacja

Makaron ryżowy (lub inny bezjajeczny) z karczochami.

CZYTAJ TAKŻE: 

Rozwija się niepostrzeżenie. Jak objawia się przewlekłe zapalenie trzustki?

Anna Lewandowska zmaga się z SIBO. Objawy choroby pojawiają się po jedzeniu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL