Reklama

Jakie produkty trawią się najdłużej i godzinami zalegają w żołądku?

Niektóre produkty godzinami zalegają w naszym żołądku. Tym samym powodują wiele nieprzyjemnych objawów - wzdęcia, bóle brzucha, zgagę czy biegunki. Aby tego uniknąć, warto dokładnie zwrócić uwagę na swoją dietę. Poniżej przedstawiamy sześć najbardziej ciężkostrawnych produktów. Sprawdź, czego warto unikać.

Trawienie - co to jest?

Trawienie to proces, który zachodzi w naszym układzie pokarmowym. Spożywane tłuszcze, białka, węglowodany i inne substancje pod wpływem enzymów rozkładają się, a następnie zostają całkowicie wchłonięte i przyswojone przez organizm. W opisywanym procesie niezwykle ważną rolę odgrywa żołądek. To właśnie tam dochodzi do pomieszania pokarmu z sokiem żołądkowym i trawienia niektórych substancji, np. białka. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie pokarmy są trawione w żołądku. Nie dotyczy to np. niektórych tłuszczów. 

Trawienie nie kończy się oczywiście w żołądku. Dalszy proces ma miejsce w jelicie cienkim i jelicie grubym.

Reklama

Produkty, które najdłużej zalegają w żołądku

Nie ma wątpliwości, że niektóre potrawy zalegają w żołądku dłużej niż inne. Skutkować to może nieprzyjemnymi objawami. Wystąpić mogą m.in. bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, biegunki, zaparcia, nudności, wymioty oraz ogólne uczucie ciężkości w żołądku. 

Jakie produkty trawią się najdłużej i godzinami zalegają w naszym żołądku? Wymieńmy kilka.

1. Smażone mięso

To jedno z najdłużej trawionych dań, które może zalegać w żołądku nawet osiem godzin. Wynika to przede wszystkim z ogromnych ilości oleju, smalcu lub masła, jakie wykorzystuje się w trakcie przygotowania. Nie zapominajmy również, że samo mięso, wykluczając drób, również jest tłuste.

2. Kremowe ciasta

Kremowe ciasta są pyszne i niestety bardzo tłuste. Nic dziwnego. W składzie większości tortów i innych tego typu słodkości znajdziemy m.in. masło, wysokoprocentową śmietanę czy tłuste mascarpone. Na efekty ze strony układu pokarmowego nie trzeba długo czekać.

3. Przetwory rybne

Nasz żołądek "nie lubi" zwłaszcza konserw na bazie ryb, a także ryb w oleju. Osoby, które mają problemy z trawieniem, powinny unikać takich potraw jak śledzie w oleju czy sardynki. To samo dotyczy ryb smażonych na głębokim oleju. Nawet najzdrowszy gatunek ryby straci w ten sposób swoje właściwości. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie na parze lub pieczenie.

4. Rośliny strączkowe

Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch i soja to rośliny bardzo zdrowe oraz bogate w witaminy i minerały. Niestety, mają również pewną wadę. Są ciężkostrawne i mogą godzinami zalegać w naszym żołądku. Osoby mające problemy z trawieniem powinny poszukać lżejszych i równie smacznych alternatyw. Dobrym zamiennikiem jest np. żółta fasolka.

5. Grzyby

Kolejną grupą produktów, które charakteryzują się długim trawieniem, są grzyby. Dzieje się tak z powodu jednego z ich głównych składników - chityny, która znajduje się na ich ścianach komórkowych. To substancja, która nie ulega trawieniu w żołądku. To samo dotyczy zawartych w grzybach tłuszczów.

6. Żywność typu fast food

Tu chyba nie ma żadnej niespodzianki. Żywność typu fast food może zalegać w naszym żołądku wiele godzin. Osoby mające problemy z trawieniem powinny ostrożnie podchodzić do pizzy, hamburgerów czy zapiekanek. Można jednak samodzielnie przygotować i "odchudzić" takie dania. Świetnym pomysłem jest domowy kebab z kurczakiem i świeżymi warzywami oraz lekkim jogurtem.

Problemy z trawieniem - porady

W przypadku problemów z trawieniem świetnie sprawdzą się zioła. Dobre efekty przynoszą napary z rumianku, nagietka, mięty i dziurawca. Pomocne mogą być również takie produkty jak imbir, pieprz cayenne, chrzan oraz koper. Poza tym ważna jest profilaktyka. Należy uważnie obserwować organizm i ograniczać produkty, które mu nie służą.

Warto zwrócić uwagę również nie tylko na to, co jemy, ale i na to, jak jemy. Przed posiłkiem warto wypić szklankę wody niegazowanej i zadbać o powolne spożywanie dań. Dzięki temu zjemy mniej i nie obciążymy aż tak bardzo naszego układu trawiennego.

CZYTAJ TAKŻE:

Zgaga - skąd się bierze i jak ją pokonać?

10 superskładników wspomagających trawienie

Napar z pokrzywy - sposób na lepsze trawienie i oczyszczenie organizmu z toksyn

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL