Sprzymierzeniec w odchudzaniu i walce z cukrzycą. Morwa biała to jedna z najzdrowszych roślin
Pomaga schudnąć, obniża cukier i hamuje chęć na słodycze. Sięgnij po napar z liści lub owoce morwy białej. To roślina, która nie tylko poprawia metabolizm, ale także ogranicza wchłanianie węglowodanów do organizmu, obniżą cholesterol i odmładza. A i to nie wszystko. Napar lub odwar z liści morwy łagodzi kaszel oraz działa przeciwzapalnie i napotnie. Zobacz, co jeszcze "potrafi" morwa biała i jak ją stosować.
Drzewo morwy zaczęto uprawiać setki lat temu w Chinach. Wówczas miało ogromne znaczenie dla produkcji jedwabiu, gdyż liście morwy stanowiły główne źródło pokarmu dla gąsienic jedwabnika. Z czasem nauczono się stosować także jako popularny środek leczniczy w tradycyjnej medycynie.
Obecnie morwa biała rozpowszechniła się nie tylko na całą Europę, ale także Amerykę Południową i Północną oraz Afrykę. Dorosłe okazy drzewa osiągają nawet 15 metrów wysokości, a ich owoce przypominają z wyglądu jeżyny. Charakteryzują się lekko słodkim smakiem. W zależności od odmiany możemy spotkać je w barwie białej, różowej, a nawet fioletowej. Okazuje się, że nie tylko owoce mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Również liście kryją w sobie cenne składniki.
- Napary i suplementy z wyciągiem z owocu morwy białej są jednym z naturalnych sposobów wspierania procesu obniżania poziomu cukru we krwi. Morwa wykazuje działanie antyhipergkliemiczne - wpływa na organizm podobnie jak substancje przeciwcukrzycowe. Ma zdolność hamowania poposiłkowych wyrzutów glukozy do krwi.
- Morwa działa przeciwcholesterolowo. Herbata lub suplement z dodatkiem morwy wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu, co przekłada się na realne zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
- Morwa pomaga schudnąć. Osobom będącym na diecie, które nie chcą rezygnować ze słodkich przekąsek, poleca się zastąpienie ich owocami morwy białej. W tej sytuacji sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone oraz sproszkowane. Włączenie ich do diety wspiera procesy zachodzące w organizmie, które pomagają zwalczać zbędne kilogramy.
- Owoce morwy białej działają przewciwstarzeniowo - są bogate we flawonoidy, czyli składniki odpowiedzialne za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Stosuje się je głównie w profilaktyce chorób nowotworowych.
- Niektóre badania naukowe przypisują morwie zdolność redukcji ryzyka wystąpienia choroby Alzhaimera - spożywanie morwy białej m blokować powstawanie białka meta - neurotoksycznego amyloidu.
- Sok owoców z morwy białej, jest prawdziwą bombą witaminową, dobrą na wzmocnienie. Jego picie zaleca się w okresach osłabionej odporności, kiedy organizm jest bardziej narażony na infekcje.
- Dla odmiany korzeń morwy doceniany jest za swoje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Napar lub odwar z liści morwy łagodzi kaszel oraz działa napotnie.
- Morwa ma także właściwości antyalergiczne. Korzeń morwy białej zawiera polisacharydy, które stymulują nadmierne namnożenie się limfocytów i przeciwciał, co działa na wszelkiego rodzaju alergie.
Wzbogacenie codziennego jadłospisu o garść owoców morwy szczególnie poleca się osobom walczącym z otyłością, zmagającym się z cukrzycą, insulinoopornością, a także problemami sercowo-naczyniowymi. Ich pozytywny wpływ na zdrowie zaobserwowano także w leczeniu dolegliwości żołądkowych oraz związanych z chorobami układu oddechowego.
Morwę można stosować w postaci świeżych lub suszonych oraz sproszkowanych owoców. z których przyrządza się napar. W aptekach oraz drogeriach dostępne są liczne suplementy diety, które zawierają wyciąg z morwy białej. Przed ich zastosowaniem u osób leczących się przewlekle, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Przyjmowanie preparatu z wysoką zawartością morwy, może osłabiać działanie przyjmowanych w tym samym czasie leków.
Głównym przeciwwskazaniem do spożywania owoców morwy jest ciąża i okres karmienia piersią.
Bez obaw morwa biała może być spożywana przez osoby z chorobami tarczycy. Ekstrakt z morwy białej jest bezpieczny zarówno dla przez osób z chorobą Hashimoto, jak i z niedoczynnością tarczycy. Co więcej, morwa biała dodatkowo wspomaga pracę gruczołu tarczycowego.
Dojrzałe owoce morwy śmiało można wykorzystać w kuchni. Doskonale nadadzą się do domowych konfitur, jedzonych w połączeniu ze świeżym pieczywem, dodane do ciast i deserów, a także do herbaty. Część osób przygotowuje z nich kompot, inny dodadzą do koktajli lub owsianki. Suszone i słodkie owoce morwy to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za rodzynkami.
CZYTAJ TAKŻE:
Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej a schudniesz
Naukowcy: taki sen zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Zaskakujące wyniki badań
Cukrzyca typu 3 daje późne objawy. Chorobę zdradza zmęczenie i senność