Ma niewiele kalorii i mnóstwo białka. Kto powinien jeść fasolę mamut?
Z wyglądu przypomina dobrze znaną fasolkę szparagową, jednak to, co ją odróżnia, to wielkość. Fasola typu mamut ma duże strąki o szerokości nawet dwóch centymetrów. Jest warta uwagi ze względu na zawarte w niej witaminy oraz pierwiastki korzystne dla zdrowia. Dlaczego warto jeść fasolę mamut i jak ją przygotować?
Fasola typu mamut przypomina klasyczną fasolkę szparagową, jednak jej nazwa nie jest przypadkowa. Strąki fasoli są duże, a samą fasolę charakteryzuje duża zawartość składników odżywczych.
Fasola mamut bogata jest w:
- sole wapnia
- fosfor,
- żelazo,
- witaminę C,
- witaminę A.
W tej odmianie fasoli znajdziemy także witaminę E i antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego i oraz wykazują działanie zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworu.
Przeciwutleniacze obecne w fasoli obniżają poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce i cały układ krwionośny.
Nasiona fasoli typu mamut mają dużą ilość białka, dlatego jest cennym składnikiem w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Fasola mamut ma niewiele kalorii, dlatego może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Ma też niski indeks glikemiczny i bez obaw może zostać włączona do diety chorujących na cukrzycę.
Fasola mamut nie nadaje się do mrożenia czy robienia z niej przetworów, jednak będzie doskonała do bezpośredniego jedzenia.
Ta odmiana fasolki, mimo, że jest większa, to charakteryzuje się większą słodyczą i delikatnością, niż klasyczna wersja fasolki szparagowej.
Przygotowując fasolkę mamut, najpierw trzeba ją dobrze umyć. Najlepszym sposobem jest namoczenie fasoli w chłodnej wodzie tak, by usunąć wszelkie zabrudzenia ze strąków.
Następnie z fasolki należy odciąć końcówki. Co ważne, fasola mamut nie posiada łyka.
Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody, do której wcześniej dodajemy sól, cukier oraz listek laurowy. To nada fasolce wyrazistego smaku. Strąki gotujemy tak długo, aż staną się miękkie.
Podając fasolkę, można dodać do niej masła oraz bułki tartej, jednak należy pamiętać, że takie dodatki zwiększają kaloryczność potrawy.
Fasolka nadaje się także do przygotowania past, a także jako dodatek do zup czy sałatek.
CZYTAJ TAKŻE:
Migdały, orzechy włoskie czy pistacje? Te orzechy będą dla ciebie najzdrowsze
Dietetyk: "to najgorszy czynnik kancerogenny". Już co dziesiąty Polak nie je mięsa
Chroni przed rakiem i pomaga schudnąć. Nie jedz, jeśli chorujesz na tarczycę i refluks