Zdrowsze od truskawek. Przyspieszają odchudzanie, wspomagają nerki

Poziomki to pyszne owoce, które są doskonałą letnią przekąską. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, w tym witaminę C i potas. To owoce dobre dla serca i nerek. W dodatku mają mało kalorii. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się z korzyści zdrowotnych, które mogą nam przynieść.

Jakie wartości odżywcze mają poziomki? 

Poziomka to owoc, który ma wyjątkowo mało kalorii. 100 g owoców to jedynie 37 kcal. Oprócz tego możemy w nich znaleźć potas, wapń, fosfor, beta-karoten, magnez oraz witaminy A, C i E. Owoce są również źródłem flawonoidów oraz garbników. Jakie ma to znaczenie dla naszego zdrowia?

Właściwości zdrowotne poziomek

Poziomki to owoce, które polubią osoby będące na diecie. Dostarczają mnóstwo witamin, wspierają metabolizm oraz usprawniają pracę jelit. Ich nadmiar może zadziałać przeczyszczająco.

Poziomki mają również działanie moczopędne. Mogą pomóc pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Są również polecane osobom, które często cierpią na infekcje dróg moczowych oraz kamicę nerkową. Usprawniają pracę nerek i mogą zapobiegać nawracającym schorzeniom.

Reklama

Poziomki to także źródło przeciwutleniaczy. Podobnie jak inne owoce leśne zawierają polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Tym samym poziomki mogą stanowić element diety antynowotworowej.

Owoce poziomki mają niski indeks glikemiczny. Są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę oraz insulinooporność. Mogą być także stosowane profilaktycznie.

Poziomki a choroby układu krążenia

Poziomki wyróżniają się sporą zawartością potasu. Przez to polecane są osobom, które cierpią na choroby układu krążenia lub są w grupie podwyższonego ryzyka. Regularne przyjmowanie poziomek oraz picie naparu z ich liści może znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu i wspomóc pracę serca.

Osoby, które prowadzą tryb życia obciążający układ krążenia, a także seniorzy powinni przyjmować poziomki profilaktycznie. Mogą one zmniejszyć ryzyko występowania chorób układu krążenia w przyszłości.

Poziomki a układ odpornościowy

Przez wysoką zawartość witaminy C i kwasu foliowego poziomki poprawiają odporność naszego organizmu na infekcje. Uszczelniają naczynia krwionośne, tym samym poprawiając ich barierę ochronną. Owoce mogą przyspieszyć proces regeneracji organizmu szczególnie w przypadku podrażnień, ran oraz trądziku.

Liście poziomek mają podobne wartości co owoce. Można wykorzystać je do przygotowania naparu lub okładów. Regularne przyjmowanie poziomek w różnej formie może polepszyć nasze zdrowie i samopoczucie.

Ile poziomek można jeść dziennie?

Nie ma zalecanej ilości poziomek, które można dziennie przyjmować. Warto jednak pamiętać o tym, że w większych ilościach poziomki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Mogą mieć również działanie przeczyszczające. Z tego powodu należy uważać na zjadaną przez nas ilość.

Kto nie powinien jeść poziomek?

Poziomki mogą uczulać. Z tego powodu powinni na nie uważać alergicy. Po zjedzeniu owoców mogą wystąpić takie objawy jak wysypka, zaczerwienienie oraz mrowienie jamy ustnej. Osoby uczulone mogą także odczuwać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W takiej sytuacji warto zrezygnować z przyjmowania owoców.

Z kolei napar z liści poziomki nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu. Uważaj w jednym przypadku

Jedz, a obniżysz poziom złego cholesterolu. Polacy niemal zapomnieli o tym owocu

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL