Jagody goji oczyszczają wątrobę i usuwają złogi z jelit. Są bombą witaminową

Jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Drobne owoce o intensywnie czerwonym kolorze skrywają mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników. Jagody goji warto włączyć do diety ze względu na ich pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jakie mają właściwości.

Jagody goji - co to za owoce?

Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego i kolcowoju chińskiego. Należą do rodziny roślin psiankowatych tak jak ziemniaki, pomidory czy bakłażany.

Owoce występują w północno-zachodniej Azji. Są niewielkie i mało odporne na uszkodzenia. Po zebraniu owoców suszy się je m.in. z pomocą promieni słonecznych do momentu, aż ich skórka będzie odpowiednio twarda, a wnętrze miękkie. Są rzadko spotykane w polskich sklepach. 

Właściwości jagód goji

Jagody goji uznawane są za superfood. Składają się głównie z węglowodanów, ale mają również niewielkie ilości tłuszczu oraz białka. Jedną z największych zalet jest duża zawartość błonnika.

Reklama

Jagody goji zawierają duże ilości witaminy C. W 100 g owoców jest jej aż 2500 mg. Spożywanie jagód goji może nie tylko polepszyć naszą odporność, ale działać również jako tarcza obronna przed wolnymi rodnikami. Zawartość witaminy A i zeaksantyny wzmacnia to działanie. Dzięki temu przyjmowanie jagód goji chroni nasze komórki przed uszkodzeniami i spowalnia proces ich starzenia się. Jednocześnie chroni przed występowaniem nowotworów.

W składzie jagód goji możemy także znaleźć mnóstwo minerałów. Superfood zawiera miedź, żelazo oraz selen. Te pierwiastki pełnią ważną rolę we wspieraniu układu krążenia i tworzeniu się komórek krwi. Selen jest niezwykle ważny dla hormonów tarczycowych. Jest niezbędny do ich syntezy, aktywacji oraz metabolizmu.

Na co są dobre jagody goji?

Jagody goji są niezwykle wartościowe i stanowią element zdrowej diety. Są odpowiednią przekąską dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność, ponieważ po ich spożyciu poziom cukru nie wzrasta gwałtownie. Mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nich związki polisacharydowe stymulują pracę trzustki i pomagają w obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Jagody goji polecane są również w dietach odchudzających. Duża zawartość błonnika wspiera trawienie i pracę jelit. Tym samym wspomaga metabolizm i może sprawić, że odchudzanie będzie proste i skuteczne.

Jagody goji mają też pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie oczu. Dzięki dużej zawartości m.in. luteiny oraz karotenoidów chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i działaniem wolnych rodników.

Jagody goji można stosować jako wsparcie wątroby. Pomagają w oczyszczaniu wątroby z toksyn oraz usprawniają trawienie. Dodatkowo chronią narząd przed uszkodzeniami, które mogą wynikać z diety wysokotłuszczowej.

Ile można zjeść jagód goji?

Dziennie powinno spożywać się ok. 5-12 g suszonych jagód. To optymalna dawka, która dostarczy nam potrzebnych składników, a jednocześnie nie spowoduje hiperwitaminozy.

Nie ma znaczenia, kiedy spożywamy jagody goji. Warto uwzględniać ich niewielką ilość w swojej diecie każdego dnia, niezależnie od pory.

Jak jeść jagody goji?

Jagody goji najczęściej spotykane są w formie suszonej. Można się spotkać również z ich świeżą formą oraz sokiem wyciskanym z jagód. Są to jednak trudno dostępne produkty, na które raczej nie natrafimy w polskich sklepach.

Można je jeść jak rodzynki. Stanowią smaczny dodatek do jogurtów, musli, owsianek, a nawet dań wytrawnych. Jagody goji doskonale pasują do chudego mięsa wieprzowego i drobiowego.

Z owoców goji można także przygotować napar. Wystarczy garść jagód zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut do zaparzenia. Jagody można także dodawać do gotowych mieszanek herbat.

Czy można łączyć jagody goji z lekami?

Zanim wprowadzimy jagody goji do naszej diety, warto skonsultować to z lekarzem. Składniki zawarte w owocach mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi.

Kobietom w ciąży i karmiącym piersią odradza się spożywania jagód goji w świeżej formie. Mogą one prowadzić do zatrucia. W takich przypadkach wystarczy zdecydować się na ich suszoną formę.

Zdarza się, że po zjedzeniu jagód goji może pojawić się reakcja alergiczna, która objawia się pokrzywką lub dusznościami. To znak, że należy zrezygnować z przyjmowania owoców.

CZYTAJ TAKŻE:

Remedium na raka czy wyniszczająca organizm trucizna? Odpowiadamy

Jedz codziennie, a skóra ci podziękuje. Spowolnisz procesy starzenia i pojawienie się zmarszczek

Zdrowy deser, który ma zero kalorii. Hit tego lata przygotujesz w domu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jagody goji | jagody goji właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL