Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy
Zapaleni grzybiarze potrafią wstać przed świtem, żeby ubiec konkurentów. Dla tych z nas, którzy nie podzielają tej pasji, może się to wydawać zbędnym wysiłkiem. Okazuje się jednak, że miłośnicy zbierania leśnych skarbów mają wiele racji. Grzybobranie to nie tylko przyjemna aktywność, ale i okazja do zdobycia produktów będących cennym źródłem składników wspomagających zdrowie. Co zawierają grzyby? Na co pomagają? Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić je do jadłospisu.
Grzyby mają wiele składników odżywczych, dlatego nie powinny być serwowane jedynie jako nadzienie do wigilijnych uszek lub farsz do pierogów. W 70 do 90 proc. składają się z wody, przy czym ich sucha masa to przede wszystkim białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne. Owocniki zawierają niewielkie ilości cukrów prostych oraz tłuszczów, przy czym te ostatnie w ok. 75 proc. to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - związki, których organizm potrzebuje, ale nie może ich sam wytworzyć.
Jesteś na diecie i liczysz kalorie? Grzyby to idealne rozwiązanie dla ciebie - w 100g świeżej masy większości z nich jest mniej niż 50 kcal. Ponadto błonnik, który zawierają, pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku.
Błonnik i beta-glukany obecne w grzybach nie tylko wiążą toksyny, ale i poprawiają profil lipidowy krwi poprzez obniżanie stężenia cholesterolu i triglicerydów.
Nie sposób również nie wspomnieć o zależności pomiędzy stanem mikroflory jelitowej a odpornością. Chociaż większość badań wskazuje, że w tym aspekcie najlepsze działanie wykazuje spożycie grzybów azjatyckich, te polskie również wnoszą wiele dobrego w walce z patogenami.
Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach, jest potas, który reguluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Poza nim grzyby są bogate także w wapń, jod, fosfor, sole magnezu i żelazo oraz w witaminy z grupy B. Najwięcej witaminy B1 zawierają kurki, mają więc właściwości antyoksydacyjne, stymulują układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Co ciekawe, w grzybach znajduje się więcej witaminy B12 niż w niektórych warzywach, a to właśnie ona bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych i krwinek czerwonych, odpowiada za wiele reakcji metabolicznych i buduje osłonkę nerwów.
Z kolei borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2 odpowiadającą m.in. za mineralizację kości, funkcjonowanie aparatu mięśniowego, metabolizm glukozy oraz prewencję alergii, depresji, chorób serca, a nawet nowotworów. W grzybach znajdziemy także witaminę A, która ma znaczenie w procesie widzenia oraz zapewnia odporność. Pod postacią karotenu występuje szczególnie w kurkach i rydzach, które zawdzięczają swoją pomarańczową barwę właśnie jego obecności.
Włączanie niewielkiej ilości grzybów do diety wiąże się z korzyściami dla całego organizmu. Niemniej pewną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, nerek i wątroby. Ich spożywanie nie jest wskazane u dzieci i seniorów. Grzybów nie należy podawać także kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom na nie uczulonym.
Grzyby zawierają błonnik, który wspomaga perystaltykę, a co tym idzie - trawienie. W większości z nich znajdują się także beta-glukany, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Najwięcej z nich mają boczniaki i maślaki. Warto zaznaczyć, że człowiek nie może trawić chityny budującej ścianę komórkową grzyba. Co prawda ułatwia ona przechodzenie treści jelitowej, ale i wpływa na to, że są uznawane za pokarm ciężkostrawny, co oznacza, że przez długi czas pozostają w przewodzie pokarmowym.
Skoro już wiesz, jak cenne dla zdrowia są grzyby, warto poznać najlepszy sposób na ich włączenie do diety. Jak najlepiej podawać grzyby, by nie były aż tak ciężkostrawne? Powinno się zrezygnować z ich smażenia na rzecz wykorzystania ich jako składników sosów lub zup, najlepiej z dodatkiem ziół np. tymianku, rozmarynu, jałowca lub majeranku. Nie należy łączyć ich z selerem, ogórkami lub fasolą. Jeśli chcesz zjeść posiłek zawierający grzyby, zdecyduj się na niego przed wieczorem - spożywane w nocy są jeszcze trudniej trawione.
Jeśli nie masz czasu wybrać się do lasu, najlepiej udać się na targ. Kupuj te grzyby, co do których jesteś pewien, że nie są trujące. Serki z dodatkiem grzybów, zupy grzybowe z proszku i gotowe dania nie mają wiele wspólnego z grzybami leśnymi. W swoim składzie zawierają ich tylko kilka procent, przez co nie wykazują działań prozdrowotnych. Wręcz przeciwnie - większość tego typu produktów jest wysoko przetworzona, co oznacza, że raczej szkodzą, niż pomagają.
CZYTAJ TAKŻE:
Owoce nie dostarczają cennej witaminy. Sięgaj po pieczarki, jajka i jogurty
Gdzie na grzyby? Z tych miejsc wyniesiesz pełne kosze
Sezon na grzyby. Kiedy w lasach są kurki, borowiki i podgrzybki?