Dar morza wzmocni tarczycę i odporność. Czym są i dlaczego warto jeść czerwone algi?
Choć nie przyciągają uwagi jak modne superfoods, czerwone algi morskie dulse od wieków stanowią cenny element diety w wielu nadmorskich kulturach. Nic dziwnego, te niepozorne rośliny kryją w sobie imponującą ilość składników odżywczych, od białka i błonnika, po witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Dulse to czerwone algi morskie występujące w wodach Atlantyku i Morza Północnego. Od wieków były spożywane przez mieszkańców Irlandii, Islandii czy Kanady, ale dziś zdobywają popularność także w Polsce. Ich delikatny, lekko słony smak oraz bogactwo składników odżywczych czynią z nich prawdziwy superfood prosto z głębin mórz.
Algi dulse są źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy C, a także minerałów, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo. Co ciekawe, zawierają również przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia.
Regularne sięganie po dulse może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu energii, wspierać układ odpornościowy, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu regularne spożywanie dulse może korzystnie wpływać na procesy trawienia, a także wspierać wchłanianie składników odżywczych.
Dulse dostarcza także cennych witamin z grupy B, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witaminy te wspierają przewodnictwo nerwowe, pomagają w utrzymaniu koncentracji oraz korzystnie wpływają na nastrój i poziom energii. Dzięki temu regularne spożywanie dulse może wspomagać pracę mózgu i układu nerwowego, a tym samym przyczyniać się do lepszego samopoczucia i sprawności intelektualnej na co dzień.
Jedno z badań skupiło się na właściwościach przeciwzapalnych dulse. Przeprowadzono w nim testy wodnego ekstraktu z tych alg, zawierającego m.in. fikobiliproteiny i chlorofil a. Wyniki pokazały, że ekstrakt ten potrafi obniżać poziom markerów stanu zapalnego, takich jak TNF-α, IL‑6 czy NO, zarówno w warunkach laboratoryjnych (in vitro), jak i w badaniach na myszach.
Dulse wyróżnia się także wysoką zawartością jodu, minerału niezbędnego dla zdrowia tarczycy. Jod odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów tarczycy, które regulują metabolizm, wpływają na poziom energii w organizmie, a także wspierają prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego, zwłaszcza u dzieci i kobiet w ciąży. Niedobór jodu może prowadzić do niedoczynności tarczycy, problemów z koncentracją czy przewlekłego zmęczenia.
Dulse można kupić w postaci suszonej w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w supermarketach na półkach z produktami ekologicznymi. Są dostępne w formie płatków, całych listków albo zmielonego proszku. Suszone listki można chrupać jak chipsy lub namoczyć w wodzie i dodawać do sałatek. Płatki dulse świetnie sprawdzą się jako posypka do zup, makaronów, omletów czy dań azjatyckich. Proszek z kolei można dosypać do smoothie albo użyć do przyprawienia warzyw i ryżu.
Ich delikatny morski smak dobrze komponuje się także z kanapkami i pastami warzywnymi, a nawet z klasycznymi jajecznicami.
CZYTAJ TAKŻE:
Skutki uboczne jedzenia zupek chińskich. Tak E621 wpływa na ciało i apetyt
Co jeść, a czego unikać, by "wyciszyć" wrzody żołądka? Zasady diety wrzodowej
Źródło:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917302922?via%3Dihub