Co jeść, a czego unikać, by "wyciszyć" wrzody żołądka? Zasady diety wrzodowej

Duszona cebula, kapusta czy tłusty ser żółty mogą nasilić objawy choroby wrzodowej
Duszona cebula, kapusta czy tłusty ser żółty mogą nasilić objawy choroby wrzodowej123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czym są wrzody?
  2. Czy dieta wpływa na powstawanie wrzodów?
  3. Objawy wrzodów a posiłki
  4. Jak jeść przy wrzodach żołądka?
  5. Jak jeszcze można wspomóc proces leczenia wrzodów?
  6. Dieta wrzodowa - przykładowy jadłospis

Czym są wrzody?

Czy dieta wpływa na powstawanie wrzodów?

Zobacz również:

Objawy wrzodów a posiłki

Jak jeść przy wrzodach żołądka?

  • spożywaj często małe posiłki - małe posiłki zjadane co 2-3 godziny mogą pomóc w zmniejszeniu wydzielania kwasu żołądkowego;
  • unikaj drażniących pokarmów i napojów - niewskazane są ostre przyprawy: chili, pieprz cayenne, itp., kwaśne produkty, takie jak: cytrusy, soki owocowe, mocna kawa i herbata (szczególnie na czczo), napoje gazowane i alkohol, zwiększający produkcję kwasu żołądkowego i podrażniający błonę śluzową;
  • omijaj produkty wzdymające - cebulę, czosnek, kapustę, fasolę lub groch;
  • ogranicz sól - nadmiar soli może podrażniać żołądek i nasilać objawy wrzodów;
  • wybieraj łagodne i lekkostrawne produkty - niskotłuszczowe mleko, jogurt naturalny, serki twarogowe, gotowane warzywa: marchew, ziemniaki, brokuły, kalafior, dojrzałe owoce: banany, jabłka, gruszki (bez skórki), drób bez skóry, ryby, chudą wołowinę;
  • zrezygnuj z wysoko przetworzonych produktów i smażonych dań.

Jak jeszcze można wspomóc proces leczenia wrzodów?

Dyskomfort w nadbrzuszu, częste odbijanie i nudności mogą wskazywać na wrzody żoładka lub dwunastnicy
Dyskomfort w nadbrzuszu, częste odbijanie i nudności mogą wskazywać na wrzody żoładka lub dwunastnicy123RF/PICSEL

Dieta wrzodowa - przykładowy jadłospis

  • Owsianka na wodzie z dodatkiem dojrzałego banana i łyżki miodu.
  • Niskotłuszczowy jogurt naturalny.
  • Dojrzałe jabłko (obrane ze skórki).
  • Garść migdałów (niesolonych).
  • Zupa jarzynowa, bez dodatku śmietany i ostrych przypraw.
  • Gotowany filet z kurczaka, z gotowanymi ziemniakami i warzywami na parze (np. brokułami, marchewką).
  • Tost z pełnoziarnistego chleba z chudym twarogiem i plasterkami ogórka.
  • Zupa krem z dyni.
  • Filet rybny pieczony w folii z ziołami (np. tymianek, rozmaryn) oraz puree z ziemniaków.
  • Niskotłuszczowy jogurt naturalny lub mała porcja twarogu.
Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.